Piwo parametry się trochę zmieniły, tzn. tak jak wspomniałem boost jest progresywnie zwiększany od 6000rpmów do ok. 0,75bara. Tak więc podczas przejazdów przy każdej przepince spadał do 0,5bara i sobie rósł. Progresywne doładowanie jest jeszcze do dopieszczenia bo czasami ładuje mniej, czasami więcej, a czasami są skoki podczas wzrostu obrotów. No ale to było ustawiane w sobotę o 1 w nocy tak więc na szybkiego. Przy obecnym setupie szczelam że jest jakieś 250-260 koni. Więcej nie będzie bo już w chwili obecnej AFR rośnie w wyższych partiach obrotów do 12,4.
piwo napisał(a):jaka predkosc na mecie? musiales zapinac piatke?
nie wiem bo organizatorzy nie podawali, a ja nie patrzałem. Ćwiarę kończyłem na 4, wg. loga było 7500 rpmów ale jeszcze po przejechaniu fotokomórek trochę cisnąłem dla pewności.
Timeslipy:

W sobotę korzystając z okazji powrotu do kolektora ssącego bez VICSów zmieniałem też alternator (stary potrafił ładować 13V tak więc słabo).
Porównanie plemnum ori Vs ori bez VICSów:

Jakiejś dużej różnicy nie widzę ale wykresy mówią co innego. Tak więc na chwilę obecną będę śmigał na tym cudaku.
Drugim modem było przygotowanie do montażu triggera i przejścia na EMU.
Porównanie alternatorów ori z GT Vs alternator na pasek wielrowkowy:

Tu pojawił się pierwszy problem bo mocowanie głównego przewodu zasilającego posiada większe "oczko" montażowe w alternatorze z paskiem wielorowkowym. Nie byłby to wielki problem gdybym miał pod ręką jakiś pilnik lub wiertarkę, ale musiałem się posiłkować śrubokrętem

ale dałem radę

Koła pasowe wału:

Koło pasowe z GT:

Koło pasowe z MX5:

Jak widać koło pasowe nie ma dystansu do bloku, a jego rolę pełni właśnie trigger. Dzięki temu zabiegowi nie będę musiał staczać ori koła a jedynie wrzucić triggera- czyli jeden problem mniej

. W sumie to nie jestem pewny czy da radę to stoczyć bo może się okazać że będzie za mało mięsa

.
Jak wyżej pisałem żeby wszystkie paski były w linii musiałem wrzucić triggera który był oryginalnie w MX5 i tu pojawił się drugi problem. Okazuje się że dolna osłona rozrządu w MX5 posiada znacznik do
ustawiania zapłonu o kilka mm wyżej w porównaniu z tym od BG GT.
Po lewej osłona z MX5, po prawej z BG GT.

Wpadło też ma się rozumieć nowe kółko do napędzania pompy wody:

Cały zestaw dopełnił nowy pasek alternatora BANDO.