Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.
dzięki za odp.
a mam okazję kupić wzmacniacz angielski Edge ED71200 jest to wzmacniacz mono jedno kanałowy
i ma takie specyfikacje
4 ohm mono 1 x 200 watts RMS
2 ohm mono 1 x 400 watts RMS
1 ohm mono 1 x 600 watts RMS
Max Power: 1200 watts
myślisz że będzie dobry pod ten głośnik
a mam okazję kupić wzmacniacz angielski Edge ED71200 jest to wzmacniacz mono jedno kanałowy
i ma takie specyfikacje
- Od: 18 mar 2013, 21:34
- Auto: mazda 3 2.0 16v 150 top sport
witam, po przeczytaniu kilku tematow na forum, pojawilo mi sie kilka pytan... a zeby nie "Zasmiecac" kazdego tematu z osobna, byc moze szybkie odpowiedzi uzyskam tutaj 
otóż postanowilem w mojej mazdzie 6 – przedliftowej pomieszac troche z audio...
plan jest prosty: montaz xcarlinka oraz wzmacniacza z wooferem
i teraz pytania: czy warto montowac adapter wyjscia rca, czy jest opcja jakos lepiej podlaczyc wzmacniacz? niestety umiejetnosci elektryczno – elektronicznych zadnych nie posiadam :/ czy ten adapter faktycznie pogarsza jakosc dzwieku na tyle, ze zwykly laik to uslyszy ?
no i kolejne pytanie: wylacznik wzmacniacza? czy w tej mazdzie jest opcja podlaczyc jakos latwo kabelek odpowiadajacy za to, ze wzmacniacz bedzie sie wylaczal wraz z radiem ?
no i ostatnie pytanie, czy ktos ma moze doswiadczenie w tej kwestii i moze doradzic, ktoredy najlatwiej poprowdzic kable do bagaznika
, ktoredy + wprowadzic z pod maski do kabiny ?
z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam
otóż postanowilem w mojej mazdzie 6 – przedliftowej pomieszac troche z audio...
plan jest prosty: montaz xcarlinka oraz wzmacniacza z wooferem
i teraz pytania: czy warto montowac adapter wyjscia rca, czy jest opcja jakos lepiej podlaczyc wzmacniacz? niestety umiejetnosci elektryczno – elektronicznych zadnych nie posiadam :/ czy ten adapter faktycznie pogarsza jakosc dzwieku na tyle, ze zwykly laik to uslyszy ?
no i kolejne pytanie: wylacznik wzmacniacza? czy w tej mazdzie jest opcja podlaczyc jakos latwo kabelek odpowiadajacy za to, ze wzmacniacz bedzie sie wylaczal wraz z radiem ?
no i ostatnie pytanie, czy ktos ma moze doswiadczenie w tej kwestii i moze doradzic, ktoredy najlatwiej poprowdzic kable do bagaznika
z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam
- Od: 17 maja 2013, 22:16
- Auto: były:
M6 '03 2.0 CiTD
Zielone kombi :)
MX-3 1.6 SOHC 94r
poszukiwana nowa m6
leon123456789 napisał(a):dzięki za odp.
i ma takie specyfikacje
Przeca kolega Xionc napisał Ci wyraźnie że wzmacniacz powinien mieć conajmniej 400 w rms przy 4 ohmach po to by mieć kontrolę jako taka głosnika .Więc co zadajesz takie pytania?Pomyśl trochę i czytaj ze zrozumieniem.
Ps Ten edge to o kant

- Od: 30 mar 2011, 23:02
- Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.
No, cały sprzęt i osprzęt do mnie doszedł....czas na montaż (jutro albo we wtorek)...
Od czego polecacie zacząć? I w jakiej kolejności? Pytanie pewnie głupie, ale jeśli mogę to wolę oszczędzić sobie parokrotnego rozkręcania rzeczy i wyciągania radia itp
Do zrobienia:
-wygłuszenie drzwi
-dystanse
-głośniki (montaż tweeterów, montaż zwrotnicy, montaż wooferów + przeciągnięcie kabli do wzmacniacza)
-montaż wzmacniacza (no i oczywiście pociągnięcie kabli od akumulatora i radia i zwrotnic).
Od czego polecacie zacząć? I w jakiej kolejności? Pytanie pewnie głupie, ale jeśli mogę to wolę oszczędzić sobie parokrotnego rozkręcania rzeczy i wyciągania radia itp
Do zrobienia:
-wygłuszenie drzwi
-dystanse
-głośniki (montaż tweeterów, montaż zwrotnicy, montaż wooferów + przeciągnięcie kabli do wzmacniacza)
-montaż wzmacniacza (no i oczywiście pociągnięcie kabli od akumulatora i radia i zwrotnic).
szybkie pytanie!!! mazda 6 GY 2003 rok ma ktos moze jakis ladny rysunek ktory kabel w kostce do radia jest od czego?? :/
ok znalazlem odpowiedz
w razie gdyby ktos tez porzebowal:
http://studio24.prv.pl/
ok znalazlem odpowiedz
http://studio24.prv.pl/
- Od: 17 maja 2013, 22:16
- Auto: były:
M6 '03 2.0 CiTD
Zielone kombi :)
MX-3 1.6 SOHC 94r
poszukiwana nowa m6
Witam!
Mam szybkie pytanko czy panel środkowy (radio z pokrętłami od klimy) z mazdy 6 po FL można bez problemu przełożyć do mazdy przed FL? Chcę odświeżyć środek dlatego pytam czy bez przerabiania mi się to uda.
Pozdrawiam
Mam szybkie pytanko czy panel środkowy (radio z pokrętłami od klimy) z mazdy 6 po FL można bez problemu przełożyć do mazdy przed FL? Chcę odświeżyć środek dlatego pytam czy bez przerabiania mi się to uda.
Pozdrawiam
- Od: 13 lut 2012, 14:43
- Auto: Mazda 6 sedan 2.0 CITD 2003r.
Potrzebuje pod seryjne radio podpiąć trochę basu , zainteresowało mnie coś takiego:
http://allegro.pl/blaupunkt-gtb-8a-aktywna-skrzynia-zestaw-kabli-i3300916396.html
Warto czy darować sobie?
plusy takie że jest małe
samo się włącza i nie trzeba REMa oraz nie trzeba mieć RCA
Zastanawia mnie ten cienki kabelek od HI-INPUT , czemu normalne kable do wzmacniacza są takie grube a tu wszystkie takie cieniutkie?
Jaka jest różnica jakościowa między podłączeniem tego przez konwerter RCA a ten HI-INPUT?

Warto czy darować sobie?
plusy takie że jest małe
Zastanawia mnie ten cienki kabelek od HI-INPUT , czemu normalne kable do wzmacniacza są takie grube a tu wszystkie takie cieniutkie?
Jaka jest różnica jakościowa między podłączeniem tego przez konwerter RCA a ten HI-INPUT?
- Od: 23 maja 2013, 11:36
- Auto: Mazda 6 GY 2003r. 1.8 Kombik
Tigra
Matiz
@Mitar
1. 75W RMS jak na subwoofer to jest cieniutko. 100 – 150 to wartość od jakiej można zacząć rozmowę
2. Kable "HI INPUT" są cienkie, bo nie muszą być ekranowane, idą prosto od głośnika i przesyłane są nimi małe prądy.
3. Konwerter RCA to to ma wbudowane, dlatego ma właśnie wejście HI INPUT.
Moim zdaniem, żeby to miało ze 150W uczciwej mocy i najlepiej obudowę zamkniętą (ta jest z bass reflexem) by było godne zainteresowania, a tak to nie bardzo.
1. 75W RMS jak na subwoofer to jest cieniutko. 100 – 150 to wartość od jakiej można zacząć rozmowę
2. Kable "HI INPUT" są cienkie, bo nie muszą być ekranowane, idą prosto od głośnika i przesyłane są nimi małe prądy.
3. Konwerter RCA to to ma wbudowane, dlatego ma właśnie wejście HI INPUT.
Moim zdaniem, żeby to miało ze 150W uczciwej mocy i najlepiej obudowę zamkniętą (ta jest z bass reflexem) by było godne zainteresowania, a tak to nie bardzo.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Dzięki za odpowiedz
1. Czy można podpiąć 2 wzmacniacze z hi-input na jedną linię? np oba na przednie głośniki.
2. Czy jest znaczenie pod jakie głośniki się podepnę w seryjnym radiu? (podobno tylne maja "gorszy" sygnał)
3. Czy lepiej kupić wzmacniacz z HI-INPUT czy kupić dobry (do 100zl) konwerter (wiem że najlepiej wyciągnąć z radia bezpośrednio ale nikt nie chce tego zrobić ;()
4. Jaki polecacie tani wzmacniacz (2-4 kanały) do 250zł z HI-INPUT na przód (u-Dimension EL COMP6 )
5. czy jeśli nie ma REM można zrobić manualny wyłącznik na kablu idącego z akumulatora?
Pozdrawiam.
1. Czy można podpiąć 2 wzmacniacze z hi-input na jedną linię? np oba na przednie głośniki.
2. Czy jest znaczenie pod jakie głośniki się podepnę w seryjnym radiu? (podobno tylne maja "gorszy" sygnał)
3. Czy lepiej kupić wzmacniacz z HI-INPUT czy kupić dobry (do 100zl) konwerter (wiem że najlepiej wyciągnąć z radia bezpośrednio ale nikt nie chce tego zrobić ;()
4. Jaki polecacie tani wzmacniacz (2-4 kanały) do 250zł z HI-INPUT na przód (u-Dimension EL COMP6 )
5. czy jeśli nie ma REM można zrobić manualny wyłącznik na kablu idącego z akumulatora?
Pozdrawiam.
Tigra
Matiz
1. bez problemu, ale czytaj dalej
2. hi input jeszcze to subwoofera jakoś ujdzie, ale do przednich głośników to ogromna utrata jakości i tego się nie stosuje, chyba, że nie ma już absolutnie żadnego wyjścia. Napisz do kolegi z forum naszego airbob. On Ci za parę zlotych dorobi wyjście RCA z fabrycznego radia i będzie to miało ręce i nogi. Sygnał 5 razy lepszy niz z jakiegokolwiek hi-input konwertera.
3. masz odpowiedź w 2
4. Dużo tego było, jest o tym wątek, długo by opowiadać, musisz poszukać.
5. REM to jest po prostu + po stacyjce. Weźmiesz go z kostki od radia (schemat kostki lata po necie). Albo Airbob Ci to wyprowadzi przy okazji.
2. hi input jeszcze to subwoofera jakoś ujdzie, ale do przednich głośników to ogromna utrata jakości i tego się nie stosuje, chyba, że nie ma już absolutnie żadnego wyjścia. Napisz do kolegi z forum naszego airbob. On Ci za parę zlotych dorobi wyjście RCA z fabrycznego radia i będzie to miało ręce i nogi. Sygnał 5 razy lepszy niz z jakiegokolwiek hi-input konwertera.
3. masz odpowiedź w 2
4. Dużo tego było, jest o tym wątek, długo by opowiadać, musisz poszukać.
5. REM to jest po prostu + po stacyjce. Weźmiesz go z kostki od radia (schemat kostki lata po necie). Albo Airbob Ci to wyprowadzi przy okazji.
Pozdrawiam,
Cześć,
wygłuszyłem drzwi już PRAWIE w całości...no właśnie, został mi jeden otwór technologiczny, mianowicie ten przez który wchodzą cięgna od klamki (pozwolę sobie zapożyczyć fotkę z fotorelacji kolegi xANDy – chodzi o te dwa cięgna.)
. Nie chciałem na siłę robić jakiegoś patentu, który by się mógł nie sprawdzić
Wolałem podpytać, może ktoś to jakoś ładnie rozwiązał w Gfce albo GW?
wygłuszyłem drzwi już PRAWIE w całości...no właśnie, został mi jeden otwór technologiczny, mianowicie ten przez który wchodzą cięgna od klamki (pozwolę sobie zapożyczyć fotkę z fotorelacji kolegi xANDy – chodzi o te dwa cięgna.)

Wolałem podpytać, może ktoś to jakoś ładnie rozwiązał w Gfce albo GW?
Mam problem tego typu , że odłaczyłem moje fabryczne radio z M6 , które było bez CD. gdy podłaczyłem inne radio z cd nie działa mi wyświetlacz klimy zegara i komputera klawisze w ogóle nie reaguja a rado także nie działa. Czy coś żle podłaczyłem czy jest jakiś inny powód tego problemu?
-
thomasp2
Witam
Mam problem z podłączeniem stacji multimedialnej do trójeczki.

Kupiłem ją używaną na allegro i nie posiadam do niej instrukcji ani żadnych przejściówek.
Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi i podać jakiś schemat jak mam po podłączać te wszystkie kable od zasilania i do przycisków od kierownicy aby wszystko działało prawidłowo.
Poniżej zdjęcia stacji i schematu który znajduje się na stacji

Mam problem z podłączeniem stacji multimedialnej do trójeczki.

Kupiłem ją używaną na allegro i nie posiadam do niej instrukcji ani żadnych przejściówek.
Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi i podać jakiś schemat jak mam po podłączać te wszystkie kable od zasilania i do przycisków od kierownicy aby wszystko działało prawidłowo.
Poniżej zdjęcia stacji i schematu który znajduje się na stacji

- Od: 26 maja 2013, 14:44
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 HB 2005 r.
kupiłem standardowe przejściówki, które podłącza się pod tą stacje ale nie mam takich które podłącza się pod tą kostkę oryginalna i nie mam pojęcia jak podłączać te kabelki.
Tam jest jeszcze podłączenie pod przyciski w kierownicy i w tą stacje wchodzą trzy kostki dwie standardowe plus własnie trzecia pod kierownice (na ostatnim zdjęciu widać)
Tam jest jeszcze podłączenie pod przyciski w kierownicy i w tą stacje wchodzą trzy kostki dwie standardowe plus własnie trzecia pod kierownice (na ostatnim zdjęciu widać)
Witam
Gdzieś tydzień temu zamontowałem XCL ,wszystko super grało aż do dziś.
Rano postanowiłem wsadzić drugiego pendrive z 2 utworami, wymienilem peny, xcl pokazal XE5 i od razu przeskoczyl do numeru 42 utworu i zaczal odliczac czas , niestety nie grala muzyka, cisza.
Pomyślałem, ze może to wina tego ze ten pen ma 16GB i go nie obsługuje.
Wróciłem do poprzedniego działającego wcześniej pendrive i dalej jest to samo, EX5 42 00:00 00:01 itd ale nic nie słychać.
Próbowałem przewinąć ręcznie do utworu 01 ale sam wskakuje na 42 którego nie ma i odlicza i cisza.
gasiłem silnik, wyciągałem kabel z XCL nic nie pomaga.
Dodatkowo lampka w penie się nie świeci (nie pamiętam czy wcześniej się świeciła)
Pendrive na bank sprawny bo sprawdzałem go na kompie.
Wie ktoś co można z tym zrobić , moge go wysłać na gwarancje ale może to jakaś blachostka i da się to jakoś odwiesić?
Pozdrawiam.
Gdzieś tydzień temu zamontowałem XCL ,wszystko super grało aż do dziś.
Rano postanowiłem wsadzić drugiego pendrive z 2 utworami, wymienilem peny, xcl pokazal XE5 i od razu przeskoczyl do numeru 42 utworu i zaczal odliczac czas , niestety nie grala muzyka, cisza.
Pomyślałem, ze może to wina tego ze ten pen ma 16GB i go nie obsługuje.
Wróciłem do poprzedniego działającego wcześniej pendrive i dalej jest to samo, EX5 42 00:00 00:01 itd ale nic nie słychać.
Próbowałem przewinąć ręcznie do utworu 01 ale sam wskakuje na 42 którego nie ma i odlicza i cisza.
gasiłem silnik, wyciągałem kabel z XCL nic nie pomaga.
Dodatkowo lampka w penie się nie świeci (nie pamiętam czy wcześniej się świeciła)
Pendrive na bank sprawny bo sprawdzałem go na kompie.
Wie ktoś co można z tym zrobić , moge go wysłać na gwarancje ale może to jakaś blachostka i da się to jakoś odwiesić?
Pozdrawiam.
Tigra
Matiz
na samym dole jest kostka od zasilania podłaczycz
8 czarny masa
4 i 7 czerwony i żółty +12V
5 niebieski do anteny albo wzmacniacza
kostka nad jest od głośników
1i2 prawy tył
3i4 prawy przód
5i6 lewy przód
7i8 lewy tył
kostka naj wyżej składa sie przezwanie z trzech czesci
C to przeważnie Aux
u ciebie jest tam sterowanie masa i kluczem
ile przewodów wychodzi ze sterownika z kierownicy
jak wyglada kostka w samochodzie
8 czarny masa
4 i 7 czerwony i żółty +12V
5 niebieski do anteny albo wzmacniacza
kostka nad jest od głośników
1i2 prawy tył
3i4 prawy przód
5i6 lewy przód
7i8 lewy tył
kostka naj wyżej składa sie przezwanie z trzech czesci
C to przeważnie Aux
u ciebie jest tam sterowanie masa i kluczem
ile przewodów wychodzi ze sterownika z kierownicy
jak wyglada kostka w samochodzie
Z tego co pamiętam to wychodzą 4 kabelki z płytki w kierownicy.
Poniżej oryginalna kostka Mazdowska

Poniżej oryginalna kostka Mazdowska

Witojcie
A czy ktos mi powie czy mozna jakos zmodyfikowac te radio i czy jakos da sie podlaczyc od tylu jakis czytnik np. ( pendrive itp) albo czy jest tam wejscie AUX IN
A jakie sa opcje przycisku Media w tym ze radiu
Z gory bede wdzieczy za info:–)
A czy ktos mi powie czy mozna jakos zmodyfikowac te radio i czy jakos da sie podlaczyc od tylu jakis czytnik np. ( pendrive itp) albo czy jest tam wejscie AUX IN
A jakie sa opcje przycisku Media w tym ze radiu
Z gory bede wdzieczy za info:–)
- Od: 25 maja 2013, 15:08
- Auto: Mazda 6 GY kombi 2007 po lifcie benzyna+lpg 2,0litra 147km