Tarcze i Klocki hamulcowe – ogólne porady
Ludzie doradźcie w sprawie tych klocków na przód,nie chcę kupować w ciemno.
Drga mi kierownica przy hamowaniu,ściągnąłem klocki i widzę,że jeden jest nierówno starty,chcę wymienić klocki zobaczę czy to coś pomoże,jeśli nie od razu ściągam tarcze.
Drga mi kierownica przy hamowaniu,ściągnąłem klocki i widzę,że jeden jest nierówno starty,chcę wymienić klocki zobaczę czy to coś pomoże,jeśli nie od razu ściągam tarcze.
Ostatnio edytowano 5 cze 2013, 11:30 przez lukaszm, łącznie edytowano 1 raz
Powód: ot o plastidip
- Od: 30 kwi 2011, 21:22
- Auto: Mazda 3 BK 09r.
Też tak sądzę,ale spróbuję,założę,przejadę kawałek i zobaczę,jeśli to nie pomoże to przetoczę tarcze,jeśli to nie pomoże to kupię nowe 
Klocki chyba potrzebują chwilę popracować, żeby się dobrze "ułożyły".
Ostatnio edytowano 5 cze 2013, 11:30 przez lukaszm, łącznie edytowano 1 raz
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
To wtedy będzie lipa.
Jak klocki potrzebują się ułożyć to mój plan odpada.. bo załóżmy,że tarcza jest krzywa,one się ułożą i skrzywią z nią ;p czyli bd musiał kupić atrcze i 2gi raz klocki...
Jak klocki potrzebują się ułożyć to mój plan odpada.. bo załóżmy,że tarcza jest krzywa,one się ułożą i skrzywią z nią ;p czyli bd musiał kupić atrcze i 2gi raz klocki...
Dołączam się do prośby polecenia klocków na przód i tył, oraz tarcz na przód. Pomyślałem,że zainwestuję nawet w sparco,ale okazało się że do mazdy3 już nie ma sparco,zaproponowano mi:
Ale jednak to zbyt droga inwestycja. Znalazłem też brembo,zadowolony już prawie kupiłem ale poczytałem dziś opinie o nich i ponoć sa byle jakie... macie jakieś doświadczenia z tą firmą?
W mazdaparts polecono mi :
Klocki polecam ATE – 169PLN/kpl,
Tarcze OE MAZDA – 289PLN/szt,
Nie mam już pojęcia co wybrać..
Ale jednak to zbyt droga inwestycja. Znalazłem też brembo,zadowolony już prawie kupiłem ale poczytałem dziś opinie o nich i ponoć sa byle jakie... macie jakieś doświadczenia z tą firmą?
W mazdaparts polecono mi :
Klocki polecam ATE – 169PLN/kpl,
Tarcze OE MAZDA – 289PLN/szt,
Nie mam już pojęcia co wybrać..
Ostatnio edytowano 4 cze 2013, 20:49 przez TheKazz, łącznie edytowano 2 razy
TheKazz
Z tego co kojarzę to klocki ATE były polecane na forum.

Z tego co kojarzę to klocki ATE były polecane na forum.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Miałem podobne dylematy.... Wybór pomiędzy Zimmermann ATE TRW Bremo.
Brembo podobno lipa i jeszcze podobno na porobione można trafić, Zimmerman nie mogłem dostać kompletu w jednym sklepie
ATE/TRW różnicy podobno wielkiej nie ma.
Trafiło na TRW klocki + tarcze komplet na przód, w przyszłym tygodniu wymiana. Dam znać jak się sprawują
Brembo podobno lipa i jeszcze podobno na porobione można trafić, Zimmerman nie mogłem dostać kompletu w jednym sklepie
Trafiło na TRW klocki + tarcze komplet na przód, w przyszłym tygodniu wymiana. Dam znać jak się sprawują
- Od: 16 lis 2011, 21:01
- Auto: Mazda 3 2004 sedan 1.6 Pb
Witam !
Zamówiłem już drugi komplet tarcz na tył do mojej mazdy i oba nie psują. Rozstaw śrub na bębnie jest inny niż na tarczy. Szukałem w necie i na forum jakiś informacji czy są różne standardy ale nic nie znalazłem. Kupiłem moją madzie używaną, czy to możliwe że ktoś mógł założyć tam bęben od innego auta. Co ciekawe zaciski są ok pasują do dedykowanych klocków.
Nie wiem jakie tarcze kupić pomocy!!!
Zamówiłem już drugi komplet tarcz na tył do mojej mazdy i oba nie psują. Rozstaw śrub na bębnie jest inny niż na tarczy. Szukałem w necie i na forum jakiś informacji czy są różne standardy ale nic nie znalazłem. Kupiłem moją madzie używaną, czy to możliwe że ktoś mógł założyć tam bęben od innego auta. Co ciekawe zaciski są ok pasują do dedykowanych klocków.
Nie wiem jakie tarcze kupić pomocy!!!
- Od: 28 lis 2008, 15:53
- Auto: Mazda 3 – 2005 – 1,6 benzyna (BK-Z6)
Witam,
Prosze zdecyduj sie czy masz bebny czy tarcze... to podstawa do dalszych rozwazan...
Z tego co wiem, to w M3 sa tarcze na obu osiach...
Natomiast tarcze byly w dwoch rozmiarach wielkosci... piasta i mocowanie kola byly takie same...
tapatalk 2
Prosze zdecyduj sie czy masz bebny czy tarcze... to podstawa do dalszych rozwazan...
Z tego co wiem, to w M3 sa tarcze na obu osiach...
Natomiast tarcze byly w dwoch rozmiarach wielkosci... piasta i mocowanie kola byly takie same...
tapatalk 2
Witam.
Wiktor800 Uzupełnij swój profil o rejon/miejscowość z jakiej pochodzisz być może ktoś w razie problemów mógłby Ci pomóc.
Zapoznaj się proszę z tematem: Nowy podział forum – WAŻNE – proszę o zapoznanie się z komunikatem
Temat przenoszę do Podwozie i łączę z tematem Tarcze i Klocki hamulcowe – ogólne porady.
Z tego co wiem inne są tarcze przeznaczone do silnika 2.0 i 2.3. Jak zamawiałeś tarcze podawałaś sprzedawcy VIN?
Wiktor800 Uzupełnij swój profil o rejon/miejscowość z jakiej pochodzisz być może ktoś w razie problemów mógłby Ci pomóc.
Zapoznaj się proszę z tematem: Nowy podział forum – WAŻNE – proszę o zapoznanie się z komunikatem
Temat przenoszę do Podwozie i łączę z tematem Tarcze i Klocki hamulcowe – ogólne porady.
Z tego co wiem inne są tarcze przeznaczone do silnika 2.0 i 2.3. Jak zamawiałeś tarcze podawałaś sprzedawcy VIN?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
dzieki Lukasz za polaczenie 
masz dwie wielkosci tarcz z tylu...
a. 265 mm srednicy
b. 280 mm srednicy
roznia sie srednica wewnetrzna, ktora nachodzi na piaste...
i tak tarcze o srednicy 265 mm maja wewnetrzna srednice piasty 155.5 mm, a tarcze srednicy 280 mm maje srednice wewnetrzna na piaste 160 mm
a patrzac generalnie "wielkoscia" silnika, to od 1,4 do 1,6 maja ta mniejsza, a 2.0 i 2,3 maja 280mm
ps. zawsze zalecam sprawdzenie wedlug numeru VIN auta
masz dwie wielkosci tarcz z tylu...
a. 265 mm srednicy
b. 280 mm srednicy
roznia sie srednica wewnetrzna, ktora nachodzi na piaste...
i tak tarcze o srednicy 265 mm maja wewnetrzna srednice piasty 155.5 mm, a tarcze srednicy 280 mm maje srednice wewnetrzna na piaste 160 mm
a patrzac generalnie "wielkoscia" silnika, to od 1,4 do 1,6 maja ta mniejsza, a 2.0 i 2,3 maja 280mm
ps. zawsze zalecam sprawdzenie wedlug numeru VIN auta
Wojtek,
Ale wygląda mi na to, że oba mają taki sam rozstaw śrub a to jest właśnie mój problem. Zdecydowałem,że dam do warsztatu, mechanik zdejmie pomierzy, dobierze dobrą. To samo dotyczy przednich tarcz bo rozstaw jest taki sam jak z tyłu, czyli inny niż powinien być w moim modelu zgodnie z nr VIN.
Ale wygląda mi na to, że oba mają taki sam rozstaw śrub a to jest właśnie mój problem. Zdecydowałem,że dam do warsztatu, mechanik zdejmie pomierzy, dobierze dobrą. To samo dotyczy przednich tarcz bo rozstaw jest taki sam jak z tyłu, czyli inny niż powinien być w moim modelu zgodnie z nr VIN.
- Od: 28 lis 2008, 15:53
- Auto: Mazda 3 – 2005 – 1,6 benzyna (BK-Z6)