Coś się dzieje, ale nie mam żadnych nowych, zdjęć, a bez tego jakoś nie było motywacji do apdejtu. Po zeszłorocznych wakacjach zaginął nam aparat, ostatnio się znalazł, ale już niestety bez ładowarki. Tym nie mniej, jak znajdę trochę czasu, to zrobię kilka fotek chociaż telefonem, żeby wątek nie umarł śmiercią naturalną
Jakiś miesiąć temu Mazda przeszła wizytę u lakiernika. Po tej zimie niestety w kilku miejscach zaczęła wyłazić rdza. Nic tak nie wkurza, jak wydawanie pieniędzy na lakiernika, ale decyzja była taka, że najlepiej zadziałać za wczasu, zanim korozja zdąży narobić większych szkód i jak już robić, to od razu wszystko, gdzie były jakieś oznaki rudej. Do malowania poszły więc: wszystkie 4 nadkola, 2 progi, dwoje drzwi tylnych (dół – do listwy) oraz klapa bagażnika.
Mogło być za to fajne nowe zawieszenie, ale cóż... Zawsze wychodzę z założenia, że w pierwszej kolejnośći utrzymywać nienaganną serię, a dopiero potem bawić się w ewentualne modyfikacje.
Wczoraj wymienione zostały tarcze i klocki przód i tył.
– tył: tarcze Textar Pro i klocki Textar
– przód: tarcze Brembo i klocki Sparco.
Z tyłu był już czas na wymianę, z przodu natomiast nie było jeszcze zużycia, ale tarcze biły i zrobiło się to denerwujące. Przejechane zaledwie kilka kilometrów, więcej o skuteczności będę mógł powiedzieć za jakieś 500km jak się dotrą i będzie można sprawdzić ich możliwości. Ciekaw jestem jak spiszą się klocki Sparco. Nigdy wcześniej nie słyszałem o klockach tej firmy, ale przypadkiem trafiłem na dobrą promocję, w rallyshop.pl powiedzieli wysokiej jakości klocki do agresywniejszej jazdy codziennej, więc stwierdziłem, że można spróbować. Miał być wymieniony też za jednym zamachem płyn hamulcowy, ale zamówiony przeze mnie EBC nie dotarł na czas, także zrobimy to przy najbliższej okazji.
Jutro wybieram się na serwis klimatyzacji i faktycznie poproszę przy okazji o zdiagnozowanie szumu przy włączonej klimie, wygląda to na łożysko kompresora.
Dodatkowo do zrobienia w najbliższej przyszłości pozostaje mi ogarnięcie nieszczelności wydechu (słyszalna dla ucha).
Jedyne, co mogę zaoferować z multimediów, to Mazda w tle na zdjęciu (fot. siegu) z grilla u Szkodnika:

... i z olsztyńskiego spota (fot. matthies) jakieś 3 tyg. temu:

Obiecuję jakąś fotograficzną aktualizację niebawem