Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)
Ja moją Mazdę zamówiłem w grudniu 2012, a odebrałem w kwietniu br. Zanim zamówiłem rozmawiałem z wieloma dealerami w sprawie ceny i to co dostałeś w gratisie to standard. Mam jednak duże wątpliwości ze dali Ci nawigację za free. Pewnie za nia zapłaciłeś tylko o tym nie wiesz. Mazda ma pewne zasady sprzedaży, których nie przekraczają (to mi się nawet u nich podoba).

- Od: 27 kwi 2013, 09:03
- Auto: Mazda CX 5 Sky Energy r. prod. 2013
Strasznie długi czas oczekiwania na tę Mazdę od września 2012 do maja 2013??!!
Ja swoją zamówiłam pod koniec listopada 2012 a odebrałam 5.04. 2013.
W gratisie dostałam autoalarm, matę do bagażnika, chlapacze , nakrętki zabezpieczające, dywany gumowe.
Odniosłam wrażenie że jeśli chodzi o gratisy to mazda raczej nie jest skłonna rozpieszczać klientów
6 lat temu kupowałam Nissana Qashqai to i opony z felgami dali , alarm i jeszcze parę gadżetów
Ale że frajdę mam teraz totalną z jazdy moją mazdą
to wybaczam sknerstwo 
Ja swoją zamówiłam pod koniec listopada 2012 a odebrałam 5.04. 2013.
W gratisie dostałam autoalarm, matę do bagażnika, chlapacze , nakrętki zabezpieczające, dywany gumowe.
Odniosłam wrażenie że jeśli chodzi o gratisy to mazda raczej nie jest skłonna rozpieszczać klientów
6 lat temu kupowałam Nissana Qashqai to i opony z felgami dali , alarm i jeszcze parę gadżetów
Ale że frajdę mam teraz totalną z jazdy moją mazdą
to wybaczam sknerstwo Czy system iSTOP zadziała tylko po zatrzymaniu się auta? Czy możemy uaktywnić go jeszcze będąc w ruchu, np. dojeżdżając do przejazdu kolejowego?
Czy i jaki rabat udało Wam się wynegocjować przy zakupie dodatkowych akcesoriów, np świateł LED czy podświetlanych listew?
Czy i jaki rabat udało Wam się wynegocjować przy zakupie dodatkowych akcesoriów, np świateł LED czy podświetlanych listew?

- Od: 13 kwi 2013, 21:20
- Auto: Focus 1,6 2002r
CX-5 2x4 2.0 2013
Witam wszystkich forumowiczów, gratuluję ciekawych wymian poglądów i opinii, które są bardzo pomocne... po przeczytaniu wszystkich tych opinii mam mieszane uczucia, dlatego dziś osobiście udaję się na jazde próbną aby rozwiać wszystkie wątpliwości.
– auto ma bardzo, ale to bardzo ciekawy design
– dzis okaże się, czy po jeździe próbnej (benzyna + automat) stanę murem za czy przeciw automatycznej skrzyni biegów oraz jak ma sie 160km do masy auta (czekam na diesla 2.2 175km, ale będzie dostępny do jazdy w okolicach czerwca)
– materiały wykończeniowe przy pierwszych ogledzinach sklasyfikowałbym ciut niżej od niemieckich rywali, jednak w praktyce okaże się, co się przeciera i co skrzypi, natomiast wyglądają ok i nie ma co krytykować
– uważam, że Mazda zrobiła auto porządne pod każdym względem i podkreślic należy dobrze dobraną dźwignie handlu, jaką jest oczywiście dobra reklama (KODO, SkyActive i gepardy oraz design, który na bank zostanie skopiowany przez przyszłe SUV`y konkurencji).
30 stycznia 2014 konczy mi sie amortyzacja i narazie CX-5 jest 100% kandydatem na moje kolejne auto, Red Soul, 175km i czy automat to zobaczymy. Zastanawiam się nad beżową skórą, która robi wrażenie... (ale te farbujące jeansy...
?)
Uważam tak jak i część z Was, iż LEDy powinny być w standardzie, najlepiej też przednie i tylne osłony, bez których nie wyobrażam sobie mojego egzemplarza. Zależałoby mi, abym zapłacił tyle, ile jest w cenniku, bo na rabat nie liczę, jednak potargować się o alarm i wyżej wymienione elementy dodatkowe muszę. Wkurza mnie, że nawet dywaniki są platne, ale jak przystało na klase "premium" "za (prawie) wszystko trzeba dopłacać". Na szczęście doceniam wyposażenie SkyPassion i tylko zastanawiam sie ile wydam na zimówki...
pozdrawiam forumowiczów oraz szczęśliwych posiadaczy tego zacnego SUVa i życzę wielu tysięcy km za sterem CX-5 i mam nadzieję, że w 2014 do Was dołączę.
ps. w jakim "garniturze" CX-5 wyglada najładniej?:
A: CX-5 Skypassion z czarnym lakierem
B: CX-5 Skypassion z Red Soul
C: CX-5 Skypassion z niebieskim lakierem
D: CX-5 Skypassion z białym lakierem
ps2. ABC – weź i wybierz jak chciałoby się mieć każdy, D-jakoś nie pasuje mi do końca biel do tego modelu
– auto ma bardzo, ale to bardzo ciekawy design
– dzis okaże się, czy po jeździe próbnej (benzyna + automat) stanę murem za czy przeciw automatycznej skrzyni biegów oraz jak ma sie 160km do masy auta (czekam na diesla 2.2 175km, ale będzie dostępny do jazdy w okolicach czerwca)
– materiały wykończeniowe przy pierwszych ogledzinach sklasyfikowałbym ciut niżej od niemieckich rywali, jednak w praktyce okaże się, co się przeciera i co skrzypi, natomiast wyglądają ok i nie ma co krytykować
– uważam, że Mazda zrobiła auto porządne pod każdym względem i podkreślic należy dobrze dobraną dźwignie handlu, jaką jest oczywiście dobra reklama (KODO, SkyActive i gepardy oraz design, który na bank zostanie skopiowany przez przyszłe SUV`y konkurencji).
30 stycznia 2014 konczy mi sie amortyzacja i narazie CX-5 jest 100% kandydatem na moje kolejne auto, Red Soul, 175km i czy automat to zobaczymy. Zastanawiam się nad beżową skórą, która robi wrażenie... (ale te farbujące jeansy...
pozdrawiam forumowiczów oraz szczęśliwych posiadaczy tego zacnego SUVa i życzę wielu tysięcy km za sterem CX-5 i mam nadzieję, że w 2014 do Was dołączę.
ps. w jakim "garniturze" CX-5 wyglada najładniej?:
A: CX-5 Skypassion z czarnym lakierem
B: CX-5 Skypassion z Red Soul
C: CX-5 Skypassion z niebieskim lakierem
D: CX-5 Skypassion z białym lakierem
ps2. ABC – weź i wybierz jak chciałoby się mieć każdy, D-jakoś nie pasuje mi do końca biel do tego modelu
-
Marency
Czy jest możliwość ustawienia zamków w drzwiach tak, aby blokowały się po ruszeniu lub po włączeniu zapłonu? Szukałem w instrukcji bez skutku...
-
perkoz
Ja wybrałam Soul Red i moim zdaniem w tym kolorze auto prezentuje się genialnie
Zależnie od oświetlenia barwa jakby się zmienia
Przy tym kolorze super wyglądają listwy progowe podświetlane na czerwono i oświetlenie powitalne . Jeżdżę miesiąc i moja miłość do tego autka wzrasta z każdym dniem 
Zależnie od oświetlenia barwa jakby się zmienia 
Witam serdecznie na forum
Warto poczekać
Nic nie skrzypi
Jak do tej pory nie widzę problemu. Po sezonie zimowym brudny buł tylko podłokietnik. A czyszczenie i impregnacja skóry co kilka miesięcy jest jednak wskazana. Wygląd faktycznie robi wrażenie. I nie piszę to o sobie
Według mnie tylko biały. Samochód wygląda na większy a plastiki podkreślają jego ciekawe kształty. Co do wersji to już sam jesteś przekonany do Skypassion
Marency napisał(a):
.....(czekam na diesla 2.2 175km, ale będzie dostępny do jazdy w okolicach czerwca)
Warto poczekać
Marency napisał(a):– materiały wykończeniowe przy pierwszych ogledzinach sklasyfikowałbym ciut niżej od niemieckich rywali, jednak w praktyce okaże się, co się przeciera i co skrzypi, natomiast wyglądają ok i nie ma co krytykować
Nic nie skrzypi
Marency napisał(a):..... Zastanawiam się nad beżową skórą, która robi wrażenie... (ale te farbujące jeansy...?)
![]()
Jak do tej pory nie widzę problemu. Po sezonie zimowym brudny buł tylko podłokietnik. A czyszczenie i impregnacja skóry co kilka miesięcy jest jednak wskazana. Wygląd faktycznie robi wrażenie. I nie piszę to o sobie
Marency napisał(a): ps. w jakim "garniturze" CX-5 wyglada najładniej?:
Według mnie tylko biały. Samochód wygląda na większy a plastiki podkreślają jego ciekawe kształty. Co do wersji to już sam jesteś przekonany do Skypassion

- Od: 9 maja 2013, 08:40
- Auto: Mazda CX-5 SKYPASSION 2.2D AT 175KM, 4x4, 2012
Oczywiście kolor, to sprawa subiektywna ja sam posiadam Białą perłę i jestem zadowolony.
Poprzednio miałem czarny metalik i utrzymanie karoserii w nienagannym stanie w takim kolorze to istna mordęga.
"Jestem za a nawet przeciw"
Chcę podziękować także Piotrowi za doradztwo przy zakupie nakładki na tylny zderzak i progi.
Jakiej pasty ceramicznej użyłeś do smarowania prowadnic okładzin hamulców?
Poprzednio miałem czarny metalik i utrzymanie karoserii w nienagannym stanie w takim kolorze to istna mordęga.
ogin8
"Jestem za a nawet przeciw"
Chcę podziękować także Piotrowi za doradztwo przy zakupie nakładki na tylny zderzak i progi.
Jakiej pasty ceramicznej użyłeś do smarowania prowadnic okładzin hamulców?
-
gonzo1234
A: CX-5 Skypassion z czarnym lakierem!
Kolor trudny do utrzymania ale coś za coś.Szkoda że nie ma takich kolorów jak przy -6- np. Black Mefisto.I też wrzosowy.Sadzę że były by to ciekawe kolory dla CX5.
Mam problem – może też zauważyliście – z lakierem ,wystąpiły mikro rysy w miejscu kabla do anteny CB radia.Musiałem zacierać pastą koloryzującą.Co wy na to?
Kolor trudny do utrzymania ale coś za coś.Szkoda że nie ma takich kolorów jak przy -6- np. Black Mefisto.I też wrzosowy.Sadzę że były by to ciekawe kolory dla CX5.
Mam problem – może też zauważyliście – z lakierem ,wystąpiły mikro rysy w miejscu kabla do anteny CB radia.Musiałem zacierać pastą koloryzującą.Co wy na to?

- Od: 25 cze 2008, 14:24
- Auto: kiedyś 626 2.0 16 V,
6 GH2.0 MZR-CD 140KM . obecnie Cx5 BlacMica 2.0
Moje odczucia po jeździe próbnej są takie:
– za mało czasu, aby w pełni ocenić możliwości automatu oraz 160km w benzynie. Nie do końca byłem zadowolony z osiągów, ale jestem przyzwyczajony do turbin, stąd zdecydowałem się sprawdzić 2.2 175km/ AT (niestety dostępny do jazdy próbnej pod koniec czerwca).
– pozytywnie zaskoczyła mnie pozycja za kierownicą, dla mnie jest idealna i jestem zadowolony.
– asystenci martwego pola i zmiany pasa ruchu też na +
Muszę zaprzeczyć sam sobie, gdyż po dokładnych oględzinach wiem jedno – moja przyszła CX-5 Skypassion będzie w kolorze BIAŁYM, natomiast Red Soul lepiej wygląda na Mazdzie 6
Na koniec ciekawostka:
Ostatnio czytałem porównanie najnowszych wersji: Honda CRV, Toyota RAV 4, Mitsubishi Outlander.
Zestawiłem punktacje Mazdy CX-5 z tego samego czasopisma a wyniki są następujące (patrz zdjęcie)
– za mało czasu, aby w pełni ocenić możliwości automatu oraz 160km w benzynie. Nie do końca byłem zadowolony z osiągów, ale jestem przyzwyczajony do turbin, stąd zdecydowałem się sprawdzić 2.2 175km/ AT (niestety dostępny do jazdy próbnej pod koniec czerwca).
– pozytywnie zaskoczyła mnie pozycja za kierownicą, dla mnie jest idealna i jestem zadowolony.
– asystenci martwego pola i zmiany pasa ruchu też na +
Muszę zaprzeczyć sam sobie, gdyż po dokładnych oględzinach wiem jedno – moja przyszła CX-5 Skypassion będzie w kolorze BIAŁYM, natomiast Red Soul lepiej wygląda na Mazdzie 6
Na koniec ciekawostka:
Ostatnio czytałem porównanie najnowszych wersji: Honda CRV, Toyota RAV 4, Mitsubishi Outlander.
Zestawiłem punktacje Mazdy CX-5 z tego samego czasopisma a wyniki są następujące (patrz zdjęcie)
-
Marency
Pojechałeś po bandzie
, znamy osobę która była by nie bardzo zadowolona z tego zestawienia.
Niestety a może i stety już jej tu nie ma.
, znamy osobę która była by nie bardzo zadowolona z tego zestawienia.Niestety a może i stety już jej tu nie ma.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium

- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Mam problem z swoja cx5, mianowicie niepoki mnie drżący lewarek zmiany biegow na 6 w zakresie predkosci 115-125 km/h. Moze ma ktos podobny prolem? nadmienie ze jak jade z kompletem to wyraznie nawet slychac w kabinie niepryjemnr terkotanie
.
Hej Bemix!!!
Wygląda na to iż jesteśmy właścicielami siostr
ja też mam taką samą Mazdę Soul red odebrałam ją na poczatku kwietnia tego roku w Krakowie.Niestety też mam podobny problem z tą zmianą biegu z 2 na 3
Trochę mnie " pocieszyleś " że też masz taki problem, bo myslalam że z moim stylem jazdy jest coś nie tak
, tym bardziej że nieśmiało napąmknęłam o tym przy okazji wizyty u dealera , ale miły Pan stwierdził że wszystko jest OK, i że się przyzwyczaję bo to sportowa skrzynia biegów z krótkimi przełożeniam ! Hmmm i co teraz
?? Skoro oboje mamy podobny problem , być może nasze auta były robione w tym samym czasie i może to tylko u nas jest taki feler???? Jaki to bedzie miało wplyw na żywotność skrzyni biegów???? Jak Ty to widzisz???Pozdrawiam
Wygląda na to iż jesteśmy właścicielami siostr
Trochę mnie " pocieszyleś " że też masz taki problem, bo myslalam że z moim stylem jazdy jest coś nie tak
, tym bardziej że nieśmiało napąmknęłam o tym przy okazji wizyty u dealera , ale miły Pan stwierdził że wszystko jest OK, i że się przyzwyczaję bo to sportowa skrzynia biegów z krótkimi przełożeniam ! Hmmm i co teraz Witam wszyskich, właśnie wybieram swoją CX5tkę w wearsji passion. Zastanawiam się mocno nad bordem lub soul red i tu mam problem jaką skórę wybrać – czarną czy piaskową? Nie jeździłem nigdy autem w skórze i nie mam pojęcia jakie są wady i zalety tych kolorów i czy wogóle w urzytkowaniu się różnią.
Ma ktoś jakieś sugestie/doświadczenia ? Dzięki za wszelkie podpowiedzi
Ma ktoś jakieś sugestie/doświadczenia ? Dzięki za wszelkie podpowiedzi

- Od: 4 cze 2013, 18:22
- Auto: Mazda CX 5 2013