Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez piotrw » 27 kwi 2013, 09:12

Ja moją Mazdę zamówiłem w grudniu 2012, a odebrałem w kwietniu br. Zanim zamówiłem rozmawiałem z wieloma dealerami w sprawie ceny i to co dostałeś w gratisie to standard. Mam jednak duże wątpliwości ze dali Ci nawigację za free. Pewnie za nia zapłaciłeś tylko o tym nie wiesz. Mazda ma pewne zasady sprzedaży, których nie przekraczają (to mi się nawet u nich podoba).
Początkujący

Od: 27 kwi 2013, 09:03
Auto: Mazda CX 5 Sky Energy r. prod. 2013

Postprzez Hilda » 27 kwi 2013, 23:35

Strasznie długi czas oczekiwania na tę Mazdę od września 2012 do maja 2013??!! :|
Ja swoją zamówiłam pod koniec listopada 2012 a odebrałam 5.04. 2013.
W gratisie dostałam autoalarm, matę do bagażnika, chlapacze , nakrętki zabezpieczające, dywany gumowe.
Odniosłam wrażenie że jeśli chodzi o gratisy to mazda raczej nie jest skłonna rozpieszczać klientów :(
6 lat temu kupowałam Nissana Qashqai to i opony z felgami dali , alarm i jeszcze parę gadżetów <faja>
Ale że frajdę mam teraz totalną z jazdy moją mazdą <serduszka> to wybaczam sknerstwo ;)
Początkujący

Od: 18 mar 2013, 19:29
Auto: Mazda CX 5 2.0 160km benzyna SkyActiv 4x4 2013

Postprzez Lukasinio » 28 kwi 2013, 02:14

Czy system iSTOP zadziała tylko po zatrzymaniu się auta? Czy możemy uaktywnić go jeszcze będąc w ruchu, np. dojeżdżając do przejazdu kolejowego?
Czy i jaki rabat udało Wam się wynegocjować przy zakupie dodatkowych akcesoriów, np świateł LED czy podświetlanych listew?
Początkujący

Od: 13 kwi 2013, 21:20
Auto: Focus 1,6 2002r
CX-5 2x4 2.0 2013

Postprzez kris22 » 28 kwi 2013, 11:14

Jedyny plus tak długiego czasu oczekiwania to fakt że załapię się na poprawki które w międzyczasie zostały dodane do CX-5 (przede wszystkim kickdown) ;)
Obrazek
Początkujący

Od: 6 gru 2012, 09:38
Auto: CX-5 2.2D 175KM AT
SkyPassion ZealRed

Postprzez perkoz » 7 maja 2013, 11:56

istop działa tylko po zatrzymaniu. Silnik włącza się nawet jak poruszasz kierownicą ;)
perkoz

Postprzez Marency » 7 maja 2013, 13:56

Witam wszystkich forumowiczów, gratuluję ciekawych wymian poglądów i opinii, które są bardzo pomocne... po przeczytaniu wszystkich tych opinii mam mieszane uczucia, dlatego dziś osobiście udaję się na jazde próbną aby rozwiać wszystkie wątpliwości.
– auto ma bardzo, ale to bardzo ciekawy design
– dzis okaże się, czy po jeździe próbnej (benzyna + automat) stanę murem za czy przeciw automatycznej skrzyni biegów oraz jak ma sie 160km do masy auta (czekam na diesla 2.2 175km, ale będzie dostępny do jazdy w okolicach czerwca)
– materiały wykończeniowe przy pierwszych ogledzinach sklasyfikowałbym ciut niżej od niemieckich rywali, jednak w praktyce okaże się, co się przeciera i co skrzypi, natomiast wyglądają ok i nie ma co krytykować
– uważam, że Mazda zrobiła auto porządne pod każdym względem i podkreślic należy dobrze dobraną dźwignie handlu, jaką jest oczywiście dobra reklama (KODO, SkyActive i gepardy oraz design, który na bank zostanie skopiowany przez przyszłe SUV`y konkurencji).

30 stycznia 2014 konczy mi sie amortyzacja i narazie CX-5 jest 100% kandydatem na moje kolejne auto, Red Soul, 175km i czy automat to zobaczymy. Zastanawiam się nad beżową skórą, która robi wrażenie... (ale te farbujące jeansy...???) :) Uważam tak jak i część z Was, iż LEDy powinny być w standardzie, najlepiej też przednie i tylne osłony, bez których nie wyobrażam sobie mojego egzemplarza. Zależałoby mi, abym zapłacił tyle, ile jest w cenniku, bo na rabat nie liczę, jednak potargować się o alarm i wyżej wymienione elementy dodatkowe muszę. Wkurza mnie, że nawet dywaniki są platne, ale jak przystało na klase "premium" "za (prawie) wszystko trzeba dopłacać". Na szczęście doceniam wyposażenie SkyPassion i tylko zastanawiam sie ile wydam na zimówki...

pozdrawiam forumowiczów oraz szczęśliwych posiadaczy tego zacnego SUVa i życzę wielu tysięcy km za sterem CX-5 i mam nadzieję, że w 2014 do Was dołączę.

ps. w jakim "garniturze" CX-5 wyglada najładniej?:
A: CX-5 Skypassion z czarnym lakierem
B: CX-5 Skypassion z Red Soul
C: CX-5 Skypassion z niebieskim lakierem
D: CX-5 Skypassion z białym lakierem

ps2. ABC – weź i wybierz jak chciałoby się mieć każdy, D-jakoś nie pasuje mi do końca biel do tego modelu
Marency

Postprzez piotrriv » 7 maja 2013, 15:52

Marency napisał(a):D-jakoś nie pasuje mi do końca biel do tego modelu

lol.
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez perkoz » 7 maja 2013, 20:28

Czy jest możliwość ustawienia zamków w drzwiach tak, aby blokowały się po ruszeniu lub po włączeniu zapłonu? Szukałem w instrukcji bez skutku...
perkoz

Postprzez Hilda » 7 maja 2013, 22:19

Ja wybrałam Soul Red i moim zdaniem w tym kolorze auto prezentuje się genialnie <serduszka> Zależnie od oświetlenia barwa jakby się zmienia :) Przy tym kolorze super wyglądają listwy progowe podświetlane na czerwono i oświetlenie powitalne . Jeżdżę miesiąc i moja miłość do tego autka wzrasta z każdym dniem <serduszka>
Początkujący

Postprzez ogin8 » 9 maja 2013, 09:09

Witam serdecznie na forum
Marency napisał(a):
.....(czekam na diesla 2.2 175km, ale będzie dostępny do jazdy w okolicach czerwca)

Warto poczekać
Marency napisał(a):– materiały wykończeniowe przy pierwszych ogledzinach sklasyfikowałbym ciut niżej od niemieckich rywali, jednak w praktyce okaże się, co się przeciera i co skrzypi, natomiast wyglądają ok i nie ma co krytykować

Nic nie skrzypi
Marency napisał(a):..... Zastanawiam się nad beżową skórą, która robi wrażenie... (ale te farbujące jeansy...???) :)

Jak do tej pory nie widzę problemu. Po sezonie zimowym brudny buł tylko podłokietnik. A czyszczenie i impregnacja skóry co kilka miesięcy jest jednak wskazana. Wygląd faktycznie robi wrażenie. I nie piszę to o sobie :)
Marency napisał(a): ps. w jakim "garniturze" CX-5 wyglada najładniej?:

Według mnie tylko biały. Samochód wygląda na większy a plastiki podkreślają jego ciekawe kształty. Co do wersji to już sam jesteś przekonany do Skypassion
Początkujący

Od: 9 maja 2013, 08:40
Auto: Mazda CX-5 SKYPASSION 2.2D AT 175KM, 4x4, 2012

Postprzez gonzo1234 » 9 maja 2013, 10:59

Oczywiście kolor, to sprawa subiektywna ja sam posiadam Białą perłę i jestem zadowolony.
Poprzednio miałem czarny metalik i utrzymanie karoserii w nienagannym stanie w takim kolorze to istna mordęga.

Według mnie tylko biały. Samochód wygląda na większy a plastiki podkreślają jego ciekawe kształty. Co do wersji to już sam jesteś przekonany do Skypassion

ogin8

"Jestem za a nawet przeciw"

Chcę podziękować także Piotrowi za doradztwo przy zakupie nakładki na tylny zderzak i progi.
Jakiej pasty ceramicznej użyłeś do smarowania prowadnic okładzin hamulców?
gonzo1234

Postprzez ketome » 16 maja 2013, 21:30

A: CX-5 Skypassion z czarnym lakierem!
Kolor trudny do utrzymania ale coś za coś.Szkoda że nie ma takich kolorów jak przy -6- np. Black Mefisto.I też wrzosowy.Sadzę że były by to ciekawe kolory dla CX5.
Mam problem – może też zauważyliście – z lakierem ,wystąpiły mikro rysy w miejscu kabla do anteny CB radia.Musiałem zacierać pastą koloryzującą.Co wy na to?
Forumowicz

Od: 25 cze 2008, 14:24
Auto: kiedyś 626 2.0 16 V,
6 GH2.0 MZR-CD 140KM . obecnie Cx5 BlacMica 2.0

Postprzez Marency » 17 maja 2013, 13:09

Moje odczucia po jeździe próbnej są takie:
– za mało czasu, aby w pełni ocenić możliwości automatu oraz 160km w benzynie. Nie do końca byłem zadowolony z osiągów, ale jestem przyzwyczajony do turbin, stąd zdecydowałem się sprawdzić 2.2 175km/ AT (niestety dostępny do jazdy próbnej pod koniec czerwca).
– pozytywnie zaskoczyła mnie pozycja za kierownicą, dla mnie jest idealna i jestem zadowolony.
– asystenci martwego pola i zmiany pasa ruchu też na +

Muszę zaprzeczyć sam sobie, gdyż po dokładnych oględzinach wiem jedno – moja przyszła CX-5 Skypassion będzie w kolorze BIAŁYM, natomiast Red Soul lepiej wygląda na Mazdzie 6

Na koniec ciekawostka:
Ostatnio czytałem porównanie najnowszych wersji: Honda CRV, Toyota RAV 4, Mitsubishi Outlander.
Zestawiłem punktacje Mazdy CX-5 z tego samego czasopisma a wyniki są następujące (patrz zdjęcie)
Załączniki
Statystyki.jpg
Na 150 punktów: CX-5 125, CRV 110, RAV4 112, Mitsubishi Outlander. Gratuluję zwycięstwa Mazdzie CX-5
Marency

Postprzez piotrriv » 17 maja 2013, 14:47

Fajne zestawienie.

Teraz test długodystansowy :).
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez Marianek » 17 maja 2013, 20:52

Pojechałeś po bandzie <diabełek> <spoko> , znamy osobę która była by nie bardzo zadowolona z tego zestawienia.
Niestety a może i stety już jej tu nie ma.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez kopsa1 » 22 maja 2013, 19:43

Mam problem z swoja cx5, mianowicie niepoki mnie drżący lewarek zmiany biegow na 6 w zakresie predkosci 115-125 km/h. Moze ma ktos podobny prolem? nadmienie ze jak jade z kompletem to wyraznie nawet slychac w kabinie niepryjemnr terkotanie :(.
Początkujący

Od: 3 lut 2013, 15:00
Auto: mazda cx5 2,2 diesel wersja Sport

Postprzez Hilda » 29 maja 2013, 16:23

Hej Bemix!!!
Wygląda na to iż jesteśmy właścicielami siostr :D ja też mam taką samą Mazdę Soul red odebrałam ją na poczatku kwietnia tego roku w Krakowie.Niestety też mam podobny problem z tą zmianą biegu z 2 na 3 <płacze>
Trochę mnie " pocieszyleś " że też masz taki problem, bo myslalam że z moim stylem jazdy jest coś nie tak <glupek2> , tym bardziej że nieśmiało napąmknęłam o tym przy okazji wizyty u dealera , ale miły Pan stwierdził że wszystko jest OK, i że się przyzwyczaję bo to sportowa skrzynia biegów z krótkimi przełożeniam ! Hmmm i co teraz ???? Skoro oboje mamy podobny problem , być może nasze auta były robione w tym samym czasie i może to tylko u nas jest taki feler???? Jaki to bedzie miało wplyw na żywotność skrzyni biegów???? Jak Ty to widzisz???Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez misza » 29 maja 2013, 16:57

raczej wszyscy posiadacze CX5 (manual) maja ten sam problem ;) u mnie bardziej zauważalne jest to przy zmianie z 1 na 2.
pzdr
misza
Początkujący

Od: 14 lip 2012, 00:37
Auto: czarna perełka cx5 2,0 MT

Postprzez cezkis » 30 maja 2013, 20:36

03.06 wieczorem odbieram CX-5 SkyPassion + navi 2,0 benzyna,MT, takie dziwne coś mi się dzieje... Jakoś trzeba wytrzymać :D Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 26 sie 2007, 10:52
Auto: M6 GG A+ Diesel 143, 2007
KE cx-5 SkyPassion 2,0 benzyna, zeal red, 2013

Postprzez Goliat » 4 cze 2013, 18:27

Witam wszyskich, właśnie wybieram swoją CX5tkę w wearsji passion. Zastanawiam się mocno nad bordem lub soul red i tu mam problem jaką skórę wybrać – czarną czy piaskową? Nie jeździłem nigdy autem w skórze i nie mam pojęcia jakie są wady i zalety tych kolorów i czy wogóle w urzytkowaniu się różnią.

Ma ktoś jakieś sugestie/doświadczenia ? Dzięki za wszelkie podpowiedzi
Początkujący

Od: 4 cze 2013, 18:22
Auto: Mazda CX 5 2013