Mam problem... mianowicie w przednim prawym kole w przedziale między 30-50km/h odczuwam bicie, szum ze stukaniem lub coś w tym rodzaju. Problem ten występuje na kołach letnich na alufelgach, zimówki mam wrażenie nie sprawiają tego problemu. Koła letnie sprawdziłem w serwisie, wyważone, opony sprawdzone, wszystko w porządku. Podniosłem u mechanika auto podnośnikiem z prawej strony, bieg nr 3 i jazda, mechanik (właściwie mechanik amator – znajomy) stwierdził, że występuje bicie na kole. Jakieś 0,5cm góra-dół. Nie był jednak w stanie dojść z czego to bicie wynika. Tarcze hamulcowe są nowe, klocki również.
Zdecydowałem się podjechać do mechanika-zawodowca. Stwierdził, że półoś prawa (długa) jest do wymiany. Na razie został wymieniony sworzeń wahacza, oczywiście nie pomógł.
Dodam jeszcze, że to bicie przechodzi w takie jakby huczenie jakie czasem słyszałem w pociągach podczas hamowania. Nasila się w momencie kiedy ściągam nogę z gazu, jak przyspieszam to mam wrażenie, że te objawy troszkę zanikają.
Półoś bardzo trudno jest zakupić, nowa praktycznie niedostępna do tej Madzi, a jak juz to cena kosmos. Mechanik nie podjął się zakupu używki, mam ją zakupić osobiśce i dostarczyć mu do wymiany.
Ja oczywiście laik, nie poznam czy dana półoś jest ok, czy krzywa, czy przeguby ok itp.. Nie wiem juz co mam robić.
Szukałem podobnych wątków, może to piasta, łożysko koła

Proszę o pomoc!
Dopisano 28 maja 2013, 01:12:
Ahaaa... dodam jeszcze, że mam wrażenie, że podczas mocniejszego skręcania w prawo to bicie się nasila.