Bicie prawego przedniego koła 30-50Km/h

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez andzi » 28 maja 2013, 01:08

Witajcie,
Mam problem... mianowicie w przednim prawym kole w przedziale między 30-50km/h odczuwam bicie, szum ze stukaniem lub coś w tym rodzaju. Problem ten występuje na kołach letnich na alufelgach, zimówki mam wrażenie nie sprawiają tego problemu. Koła letnie sprawdziłem w serwisie, wyważone, opony sprawdzone, wszystko w porządku. Podniosłem u mechanika auto podnośnikiem z prawej strony, bieg nr 3 i jazda, mechanik (właściwie mechanik amator – znajomy) stwierdził, że występuje bicie na kole. Jakieś 0,5cm góra-dół. Nie był jednak w stanie dojść z czego to bicie wynika. Tarcze hamulcowe są nowe, klocki również.
Zdecydowałem się podjechać do mechanika-zawodowca. Stwierdził, że półoś prawa (długa) jest do wymiany. Na razie został wymieniony sworzeń wahacza, oczywiście nie pomógł.
Dodam jeszcze, że to bicie przechodzi w takie jakby huczenie jakie czasem słyszałem w pociągach podczas hamowania. Nasila się w momencie kiedy ściągam nogę z gazu, jak przyspieszam to mam wrażenie, że te objawy troszkę zanikają.
Półoś bardzo trudno jest zakupić, nowa praktycznie niedostępna do tej Madzi, a jak juz to cena kosmos. Mechanik nie podjął się zakupu używki, mam ją zakupić osobiśce i dostarczyć mu do wymiany.
Ja oczywiście laik, nie poznam czy dana półoś jest ok, czy krzywa, czy przeguby ok itp.. Nie wiem juz co mam robić.
Szukałem podobnych wątków, może to piasta, łożysko koła <co?> ? Chyba lepsze to niż półoś... tylko jak to sprawdzić? <oczy>
Proszę o pomoc!

Dopisano 28 maja 2013, 01:12:

Ahaaa... dodam jeszcze, że mam wrażenie, że podczas mocniejszego skręcania w prawo to bicie się nasila.
andzi

Postprzez VPM » 28 maja 2013, 07:17

a dobrze sprawdziłeś koło to ze jest wyważone nie znaczy że jest okrągłe może mieć jajo którego wulkanizator nie widział bo zakłada osłonę w takcie wyważania
podnieś samochód do góry i pokręć kołem tylko przyłóż coś z boku listewkę z jakimiś znaczkami żebyś widział czy koło jest idealnie okrągłe
Forumowicz

Od: 5 lut 2013, 21:29
Auto: MPV 2,0 16V 2000r exclusive

Postprzez Pindurek » 28 maja 2013, 14:23

– niedokręcone koło(niby głupota,ale nigdy nic nie wiadomo)
– odpadły ciężarki
– łożysko
– amor
-guma na przegubie mogła pęknąć i smaru tam moze nie ma?
-kumpel tak miał jak mu się felga skrzywiła

No albo tak jak kolega już pisał, mogł babol gdzies wyskoczyć.Ja tak miałem na zimówkach,ktore leżaly w piwnicy przez lato.
"Ale herbatka dobra" :)
Forumowicz

Od: 13 paź 2011, 23:14
Auto: Mazda 323C
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.

Postprzez andzi » 28 maja 2013, 21:27

Cześć, dzęki za zainteresowanie. Koła zamieniałem miejscami i cały czas jest problem, więc odkształcenie odpada. Amortyzator pracuje prawidłowo (sprawność 75-78%), sprawdzone w Stacji Diagnostycznej. Łożysko... hmm... jak to sprawdzić, trzeba by rozebrać piastę? Przeguby sprawdzane u mehanika od spodu organoleptycznie, osłony niby całe. Mechanik stwierdził na oko, że może być jakaś podpora w półosi zakrzywiona. Jak się upewnić czy półoś jest zakrzywiona? Są jakieś narzędzia do tego? Czy tylko na oko? pozdrawiam.
andzi

Postprzez Marek 161BD081 » 29 maja 2013, 07:35

Skoro problem nie występuje na kołach zimowych a do tego mechanik stwierdził bicie koła to czep się samych opon z felgami i nie szukaj problemów w łożysku, przegubach czy półosiach.
Może felgi mają tak rozbite otwory że przy braku pierścienia centrującego nie ustawia się felga w osi?
Zamontuj komplet kół z tyłu na przód i zobacz jak będzie itd.

Temat przenoszę do właściwego działu.
Na przyszłość proszę zapoznać się z podziałem Forum.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01