Zielony listek

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Italiano » 1 mar 2006, 22:36

bajer0 napisał(a):no i w UK jest tak samo

Jaki z tego wniosek ?? Że darady wymyślić coś sensownego...a w Polsce albo nie chcą czegoś takiego wprowadzić, albo jeszcze do tego nie dorośli. :) :]
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez bajer0 » 1 mar 2006, 22:39

Bylo cos w podobie... robiles egzamin majac 17 i do 18 roku zycia musialem jezdzic z kims doroslym co ma prawko :) Nie jest to wcale glupie, po prostu porownujac z UK i Itali od pupy strony zrobione ;p
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez Winetou » 2 mar 2006, 17:42

MKG napisał(a):a słyszeliście o ustawie zakazującej handlu w niedziele

to zemsta giertycha za to, ze go do media marktu nie wpuscili :)
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez jacobs » 2 mar 2006, 18:42

buahahaha.... w wieku 17 lat studia........ kogos tu ladnie ponosi

:P ciebie ponosi :P, czy ja napisałem coś że ide na studia od 17 lat?? w moim przypadku jest to 18 lat, więc zależy jak długo trzeba by jeździć z opiekunem, jeśli rok to może spox, jeśli dwa lub więcej to dupa :P No i 17 latek odpowiada sam za siebie jak spowoduje wypadek :P, dokształć sie a później sie wypowiadaj :]
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez b2 » 2 mar 2006, 18:56

hmmm kumpel zrobil prawko na 2 miechy przed 18stka i mandat placili rodzice – myslalem, ze tu bedzie tak samo...

mandaty to KW i KPW, egzekwowane są zaś w trybie egzekucji administracyjnej. skoro kolega nie miał źródeł utrzymania innych niż rodzice – ściągnęli z rodziców.

zabicie kogoś samochodem to zdecydowanie odpowiedzialność karna w trybie KK, który zakłada odpowiedzialnośc stricte osobista. nie można "za kogoś" odbyć wyroku. próg odpowiedzialności wg KK to 17 lat, przy przestępstwach najcięższego rodzaju 16. wykonanie wyroku reguluje KKW.
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Puhcio » 2 mar 2006, 19:07

b2 napisał(a):mandaty to KW i KPW, egzekwowane są zaś w trybie egzekucji administracyjnej. skoro kolega nie miał źródeł utrzymania innych niż rodzice – ściągnęli z rodziców.

No i chyba o to Rafałowi chodziło, bo jeśli myślał, ze rodzic odbedzie kare za dziecko to raczej nie :p

b2 napisał(a):zabicie kogoś samochodem to zdecydowanie odpowiedzialność karna w trybie KK, który zakłada odpowiedzialnośc stricte osobista. nie można "za kogoś" odbyć wyroku. próg odpowiedzialności wg KK to 17 lat, przy przestępstwach najcięższego rodzaju 16. wykonanie wyroku reguluje KKW.

No, w o ogóle ogranicznoną zdolnośc do czynności prawnych dziecko zdobywa w wieku 13 lat, i np. wtedy można zrobić kartę motorowerową.

A co do tych postulatów ... jestem za prawem jazdy od 17 lat, z obowiazkiem jazdy z doświadczoną osobą.
Ostatnio edytowano 2 mar 2006, 19:25 przez Puhcio, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez b2 » 2 mar 2006, 19:23

No, w o ogóle ogranicznoe zdolności prawne dziecko zdobywa w wieku 13 lat, i np. wtedy można zrobić kartę motorowerową.

jak już, to ograniczoną zdolność do czynności prawnych, która raczej nie ma wiele wspólnego z administracyjną regulacją dot. progów wieku co do zdobywania poszczególnych uprawnień.
uprawnienie w postaci chodzenia bez opieki po ulicy nabywasz od 7 roku zycia, czyli zanim posiądziesz zdcp.

za tak elementarny błąd chyba wywale Cie do kosza :P.
Ostatnio edytowano 2 mar 2006, 19:27 przez b2, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 2 mar 2006, 19:26

Sorry ... dobrze, ze ktoś czuwa hahaha
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez bajer0 » 2 mar 2006, 20:25

jacobs242 napisał(a):w moim przypadku jest to 18 lat, więc zależy jak długo trzeba by jeździć z opiekunem, jeśli rok to może spox, jeśli dwa lub więcej to dupa No i 17 latek odpowiada sam za siebie jak spowoduje wypadek , dokształć sie a później sie wypowiadaj

<boks> <snajper> Nie wiem czy wiesz, ale byl taki przepis juz w naszym kraju i dokladnie mowil, ze DO OSIAGNIECIA PELNOLETNOSCI nalezy jezdzic z opiekunem (tym co ma prawko sie znaczy :P )Jezeli prawko robiles po osiagnieciu pelnoletnosci, jezdziles sam... <jelen> dokształć sie a później sie wypowiadaj :]

Puhcio napisał(a):A co do tych postulatów ... jestem za prawem jazdy od 17 lat, z obowiazkiem jazdy z doświadczoną osobą.

wlasnie, to by bylo dobre rozwiazanie, ew sposob jak w UK lub w Itali ;)
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez jacobs » 2 mar 2006, 20:47

byl

no właśnie....był....

A moja siostra jeździła od 17 bez opiekuna :]
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 2 mar 2006, 20:51

jacobs242 napisał(a):jeździła

no wlasnie "jezdzila" ...troche pokory.... :|
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez Michallus » 4 mar 2006, 14:54

No dobra, teraz ja coś powiem.
Jestem świeżym kierowcą mam prawko od... 1marca. Z tego co zauwazyłem, ludzie dziwnie reagują na zielone listki, bardzo mało osób je teraz nakleja, w ostatnich czasach nie widziałem ani jednego listka. Za dziecka, pamiętam samochody które miały listki na [jakich?] klapach. Wtedy podejscie kierowców było inne, teraz poprostu społeczeństwo boji się przyklejać te listki ! Wezcie pod uwage, jak wyglądają drogi w innych krajach a jak u nas. Mam koleżanke która ma prawko od 16 roku życia mieszka w USA, przyjechała do Polski i co ? Za kierownice nigdy w życiu by u nas nie usiadła! Napewno dużo łatwiej prowadzi sie smaochody w Stanach. Nam sporo brakuje do tego. Ta ustawa która miała wejść u nas, że prawko od 17r nie była wcale taka prosta, osoba odpowiedzialna musiała mieć drugi hamulec, samochod musiałbyć oznaczony w "L". Wiadomo, że jak miałem 16-17lat to chciałem, żeby to prawko weszło jak najszybciej, teraz troche innaczej podchodze do sprawy. Osobiscie wolałbym sobie nakleić naklejke "UWAGA ŚWIEŻY KIEROWCA" niż mieć listek...

Oczywiście popieram tą ustawę, na zachodzie są ulgi jeżeli posiada się listek, u nas też tak powinno być, wtedy nasze podejście było by inne do <ganja>

Pozdrawiam
Fish Driver ;)
Forumowicz

Od: 11 lip 2004, 00:08
Auto: CX-60 MX-5 ND

Postprzez jacobs » 4 mar 2006, 15:04

Fish Driver

jeździsz rybą?? Zakładanie drugiego hamulca to jush w ogóle paranoja :/
Forumowicz

Postprzez Michallus » 4 mar 2006, 23:23

Inaczej świeża ryba :)

Zapomniałem dodać ze osoba "towarzysząca" musi przejść odpowiedni kurs. Co chyba mija się z celem, lepiej już poczekać.... Te wiadomości mam od instruktora.
Forumowicz

Od: 11 lip 2004, 00:08
Auto: CX-60 MX-5 ND

Postprzez b2 » 5 mar 2006, 10:19

Michallus napisał(a):Inaczej świeża ryba :)

Zapomniałem dodać ze osoba "towarzysząca" musi przejść odpowiedni kurs. Co chyba mija się z celem, lepiej już poczekać.... Te wiadomości mam od instruktora.

no to już głupota. chyba warto przestać spekulować co do rzeczywistego zakresu planowanych zmian i poczekać na projekt ustawy.
Forumowicz