bajer0 napisał(a):no i w UK jest tak samo
Jaki z tego wniosek
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
www.mazdaspeed.pl
bajer0 napisał(a):no i w UK jest tak samo
buahahaha.... w wieku 17 lat studia........ kogos tu ladnie ponosi
hmmm kumpel zrobil prawko na 2 miechy przed 18stka i mandat placili rodzice – myslalem, ze tu bedzie tak samo...
b2 napisał(a):mandaty to KW i KPW, egzekwowane są zaś w trybie egzekucji administracyjnej. skoro kolega nie miał źródeł utrzymania innych niż rodzice – ściągnęli z rodziców.
b2 napisał(a):zabicie kogoś samochodem to zdecydowanie odpowiedzialność karna w trybie KK, który zakłada odpowiedzialnośc stricte osobista. nie można "za kogoś" odbyć wyroku. próg odpowiedzialności wg KK to 17 lat, przy przestępstwach najcięższego rodzaju 16. wykonanie wyroku reguluje KKW.
No, w o ogóle ogranicznoe zdolności prawne dziecko zdobywa w wieku 13 lat, i np. wtedy można zrobić kartę motorowerową.
jacobs242 napisał(a):w moim przypadku jest to 18 lat, więc zależy jak długo trzeba by jeździć z opiekunem, jeśli rok to może spox, jeśli dwa lub więcej to dupa No i 17 latek odpowiada sam za siebie jak spowoduje wypadek , dokształć sie a później sie wypowiadaj
Puhcio napisał(a):A co do tych postulatów ... jestem za prawem jazdy od 17 lat, z obowiazkiem jazdy z doświadczoną osobą.
jacobs242 napisał(a):jeździła
Michallus napisał(a):Inaczej świeża ryba![]()
Zapomniałem dodać ze osoba "towarzysząca" musi przejść odpowiedni kurs. Co chyba mija się z celem, lepiej już poczekać.... Te wiadomości mam od instruktora.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości