Co jecie dziś na obiad ?

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Radex » 24 maja 2013, 12:08

+18 <lol>

Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Seraf » 24 maja 2013, 14:54

Ja dziś będę pofolguje sobie podczas nocy restauracji :D
http://nocrestauracji.pl/bialystok.html
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 kwi 2009, 00:28
Posty: 3537 (2/15)
Skąd: Białystok
Auto: rower miejski :D

Postprzez Justyśka » 24 maja 2013, 18:56

Seraf napisał(a):Ja dziś będę pofolguje sobie podczas nocy restauracji
http://nocrestauracji.pl/bialystok.html

To smacznego :D
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Oj tam, oj tam :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2011, 11:17
Posty: 1210 (2/9)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Mazda3

Postprzez charlota » 24 maja 2013, 19:20

łosoś i szpinak
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2012, 13:15
Posty: 253
Skąd: Gdynia
Auto: em-iks-trzy

Postprzez Radex » 24 maja 2013, 19:58

charlota daj trochę jak zostało :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez JohnnyB » 24 maja 2013, 20:33

Sałatka ze świeżym szpinakiem (szpinak, pomidorki koktailowe, pomidorki suszone, oliwki zielone i tarta mozarella + coś ala vinegrette – woda, oliwka z oliwek, musztarda i odrobinę mieszanek sałatkowych ).

i w cholerę głodny jestem bo to była tak jakby kolacja.......
..::Born To Rise Hell::..
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lip 2009, 21:27
Posty: 2541 (46/90)
Skąd: gdzieś w mazowieckim......
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Nightfall » 25 maja 2013, 10:11

<diabełek>
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 11 lut 2013, 22:32
Posty: 4117 (138/173)
Skąd: Gorzów Wlkp.
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez slisman » 25 maja 2013, 10:51

Dzisiaj znowu pizza :D trzeba tylko lepiej przypilnować, żeby była ładnie dopieczona :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Radex » 25 maja 2013, 11:39

slisman napisał(a):Dzisiaj znowu pizza :D trzeba tylko lepiej przypilnować, żeby była ładnie dopieczona :D

też chyba dziś zrobię, od wczoraj za mną chodzi <serduszka>

Dopisano 25 maja 2013, o 18:20:

jest i pizza ;)

mozzarella, camembert, szynka schwarzwaldzka, pieczarki, cebula itd itp.....
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez slisman » 25 maja 2013, 22:55

Pizza musi być okrągła! :P
Miałem podobny zestaw dzisiaj ^^
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Radex » 25 maja 2013, 23:19

slisman napisał(a):Pizza musi być okrągła!

Niestety w sklepie nie było okrągłych piekarników :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 23:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Magician » 26 maja 2013, 14:28

U mnie pizza była wczoraj. Nawet dwie. A dzisiaj typowo po polsku – ziemniaczki, kotleciki mielone i mizeria. Szaleństwo!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 lip 2011, 21:28
Posty: 789 (30/40)
Skąd: Białystok

Postprzez slisman » 26 maja 2013, 18:46

też dzisiaj zajadałem się mielonym :D
dawno go nie jadłem....więc smakował mi podwójnie ;P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Siw-y » 26 maja 2013, 20:48

slisman napisał(a): więc smakował mi podwójnie ;P
I co cofka była? :P
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 13:36
Posty: 9625 (2/42)
Skąd: Warszawa
Auto: présidentiel

Postprzez slisman » 26 maja 2013, 21:26

no pewnie, zwróciłem i zjadłem jeszcze raz ...taki dobry był! :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Xenocyd » 28 maja 2013, 10:04

Chili con carne będzie, naturalnie z czekolada, wersja hot – pójdę po calosci i dodam 4 albo 5 kropli sosu after death :-D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 maja 2007, 12:01
Posty: 2277 (102/158)
Skąd: czymiasto
Auto: Mietek

Postprzez slisman » 28 maja 2013, 11:23

chili con carne z czekoladą? Dobre to? :P
Ja zawsze klasycznie robiłem wg przepisu z przyprawy con carne firmy Kontanyi .. i wychodzilo super :D

a dzisiaj carbonara!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2010, 15:49
Posty: 981 (42/24)
Skąd: Trójmiasto
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Xenocyd » 28 maja 2013, 11:37

slisman napisał(a):chili con carne z czekoladą? Dobre to? :P


W Meksyku chyba dosyć popularne jest dodawanie czekolady do posiłków – w końcu kakaowca i jego ziaren im nie brakuje :)
Ta czekolada w tym chili jest gorzka, jest jej niedużo – więc zostawia tylko ciekawy posmak – imho warto spróbować. Całość powstaje następująco:

* 250 g chudej wołowiny (zmielonej)
* 1 łyżka oliwy
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 papryczki chilli (bez pestek jak nie ma być ostre)
* 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g), albo świeże pomidory w sezonie
* 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* 1/2 szklanki wywaru z wołowiny
* 1 łyżka czerwonej, mielonej papryki
* 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
* 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
* 1/2 łyżeczki oregano
* sól do smaku
* 2 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) lub płaska łyżeczka gorzkiego kakao + 1/2 łyżeczki cukru

W miseczce łączymy mieloną paprykę, kminek, kolendrę i oregano. Jeśli zamiast czekolady dodamy kakao i cukier, też wsypujemy je do mieszanki przypraw.
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę podsmażamy na oliwie około 3-4 minuty. Dodajemy wołowinę i smażymy około 5 minut, aż mięso się zarumieni. Mięso zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy mieszankę przypraw, przecier i pomidory i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę i czekoladę (jeśli się na nią decydujecie) i gotujemy około 2-3 minuty.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 maja 2007, 12:01
Posty: 2277 (102/158)
Skąd: czymiasto
Auto: Mietek

Postprzez aneta.f » 28 maja 2013, 15:28

Xenocyd chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
Może powinniśmy stworzyć temat z przepisami??

U mnie na obiad jest NIC :D
Teściu zrobił risotto a ja nie przepadam.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 paź 2012, 11:30
Posty: 822 (34/7)
Skąd: Tu i tam
Auto: Citroen C5 2.0 16V

Postprzez kinki » 28 maja 2013, 15:50

typowy teść :D
a ja też chyba obiad odpuszczę bo mi się nie chcę go robić :P
Wladca ognia
Avatar użytkownika
Moderator Globalny
 
Od: 28 lis 2006, 23:08
Posty: 6089 (471/185)
Skąd: Poznań
Auto: A4

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park