Podobne tematy być może były ale moje objawy są dość specyficzne podobnie jak moja M6...
Oczywiście prośba o wsparcie i jednocześnie przepraszam jeżeli moje pytanie nie powinno zaistnieć w tym dziale – dopiero zaczynam na tym forum.
No więc posiadam M6 2004 r. diesel teoretycznie 143KM ale już dwóch mechaników (w tym znany podwarszawski elektronik) powiedzieli mi że mam tuning komputera i że jest tego około 170-180KM. Nie ważne, wcale mi to nie potrzebne...
Mam problem. Auto mi się przegrzewa ale tylko w wybranych warunkach. Musi być powyżej 15st C i prędkość powyżej 110-120 km/h. W zeszłym roku jechałem do Chorwacji z dzieciakami i problem był masakryczny. Na autostradzie wskazówka temperatury cyklicznie leciała samą górę, gdy była już prawie na maxie – wyłączała się klimatyzacja. Zwalniałem do ok. 90 km/h lub np. droga jechała w dół i auto znowu się studziło, wskazówka wracała prawie na środek. I tak całą podróż. Zaznaczam że auto jest po wszystkich bieżących przeglądach. Po powrocie zrobiłem kolejny przegląd i wymieniłem termostat.
Właśnie teraz jestem w podróży. tym razem w Holandii. jechałem z Polski dłuuuugą autostradą. Było chłodno ale gdy w cieplejszy dzień było z 15stC znowu problem powrócił. Auto się przegrzewa...
Co można jeszcze sprawdzić
Chcę wymontować i oczywścić chłodnicę ale nie mam pomysłu co dalej. Może to kwestia tego tuningu który wysila silnik