Stukanie (stuki) w silniku

Postprzez Enduro » 29 mar 2009, 18:41

magicadm napisał(a):
zbolajza napisał(a): zrobione 105000kim

...od kiedy??? Chyba od ubiegłego roku ;)
Sprawdź panewki

moze byc juz za pozno!!!
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Jaksa » 29 mar 2009, 22:43

Oj...moze moze
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez muzyk » 20 wrz 2009, 14:56

Witam,
U mnie silnik brzmial podomnie. Jadac w nocy na autostradzie zdecydowalem sprawdzic ile moja madzia pojedzie no i doszedlem do195km/h, ale za chwile zaczalem slyszec stuki w silniku...zjechalem na stacje i wydobywal sie podobny dzwiek. Sprawdzilem olej i byl na minimum. Kupilem litr, dolalem ale zaczela mi sie pokazywac kontrolka cisnienia oleju...zdecydowalem zadzwonic po pomoc drogowa...
Dzis rano odpalilem silnik i jest ciszej ale nie wiem co robic...Pojade do mechanika (UK) jesli to bedzie cos powaznego to chyba sprzedam...(przebieg 155 tys oryg)
Bardzo prosze o podpowiedzi czy to panewki i ile naprawa itd. Pozdrawiam x
Forumowicz

Od: 12 maja 2008, 22:20
Auto: Mazda cx7 2.2 2010

Postprzez Enduro » 20 wrz 2009, 16:15

muzyk napisał(a):Witam,
U mnie silnik brzmial podomnie. Jadac w nocy na autostradzie zdecydowalem sprawdzic ile moja madzia pojedzie no i doszedlem do195km/h, ale za chwile zaczalem slyszec stuki w silniku...zjechalem na stacje i wydobywal sie podobny dzwiek. Sprawdzilem olej i byl na minimum. Kupilem litr, dolalem ale zaczela mi sie pokazywac kontrolka cisnienia oleju...zdecydowalem zadzwonic po pomoc drogowa...
Dzis rano odpalilem silnik i jest ciszej ale nie wiem co robic...Pojade do mechanika (UK) jesli to bedzie cos powaznego to chyba sprzedam...(przebieg 155 tys oryg)

moze uszkodzily sie podkladki pod wtryskami i wtedy glosniej moze silnik halasowac
ale ten ubytek oleju, to nie jest dobry sygnal...
ale moe jescze nie jest tak zle
podjedz do serwisu i nie przetestuja co nie co
trzymam kciuki....

E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez Enduro » 20 wrz 2009, 16:16

muzyk napisał(a):Witam,

moze uszkodzily sie podkladki pod wtryskami i wtedy glosniej silnik moze halasowac..
ale ten ubytek oleju?, to nie jest dobry sygnal...
ale moze jescze nie jest tak zle,
podjedz do serwisu i niech przetestuja co nie co!
trzymam kciuki....

E.
Forumowicz

Postprzez muzyk » 20 wrz 2009, 19:21

DZieku Enduro,
Z tym ubytkiem oleju to wiem ze turbina pozera olej...Dzis sie przejechalem kawalek i silnik nie stracil mocy..
Jutro, mam nadzieje bede cos wiedzial po wizycie u mechanika. Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez melass » 20 wrz 2009, 21:21

muzyk jak masz ochote to podbij do mnie do Lester, masz chyba nie daleko to porównami jak chodzą. Jakies tam pojecie mam z tym autem bo mialem sam pare problemów.
Do sprzedania fajne graty do M6 :)
viewtopic.php?f=77&t=26292&p=1937697#p1937697
Pełna diagnostyka komputera Mazd!
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 18:30
Auto: Były M6 2.0D M6 2.0 LF :(

Postprzez Enduro » 20 wrz 2009, 21:27

muzyk napisał(a):DZieku Enduro,
Z tym ubytkiem oleju to wiem ze turbina pozera olej...Dzis sie przejechalem kawalek i silnik nie stracil mocy..
Jutro, mam nadzieje bede cos wiedzial po wizycie u mechanika. Pozdrawiam

lepiej do jakiegos solidnego, aby ciebie na kase nie wydymal..
albo podlec do "melassa"
pozdr
E.
Forumowicz

Postprzez muzyk » 20 wrz 2009, 23:45

Hej Melass, chetnie sie do Ciebie wybiore. Zostawilem Ci wiadomosc na pw. Mam nadzieje,ze dojade ;)
Forumowicz

Postprzez muzyk » 21 wrz 2009, 19:36

Witam ponownie..Bylem dzis u mechanika...Zle wiesci...Odkrecil miske olejowa i smok byl zapchany, srebrne opilki chyba z lozysk...Sugeruje wymiane silnika...Samochod nie stuka na wolnych obrotach tylko po dodaniu gazu..Nie mam pojecia co robic...Zregerowany Silnik z wymiana ok 2000 funtow....
Forumowicz

Postprzez Enduro » 21 wrz 2009, 21:28

muzyk napisał(a):Witam ponownie..Bylem dzis u mechanika...Zle wiesci...Odkrecil miske olejowa i smok byl zapchany, srebrne opilki chyba z lozysk...Sugeruje wymiane silnika...Samochod nie stuka na wolnych obrotach tylko po dodaniu gazu..Nie mam pojecia co robic...Zregerowany Silnik z wymiana ok 2000 funtow....

trzeba obejrzec jak mocno przeszlifowany jest wal!
gdyz mazda przewiduje 3 szlify...
i to jest najtanszy wariant
po warunkiem ze naprawa zostanie dobrze wykonana!

ale mozesz oczywisci patrzec juz za jakims rozbitkiem lub motorem..
trzymam kciuki

E
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 21 wrz 2009, 23:27

Enduro napisał(a):trzeba obejrzec jak mocno przeszlifowany jest wal!
Jak wszyscy wiemy nie ma szans na sprawdzenie wału bez wymontowania silnika i rozebrania , jak na smoku masz juz opilki to zapewniam ze duzo nie zrobisz z tym wałem .
Enduro napisał(a):mozesz oczywisci patrzec juz za jakims rozbitkiem lub motorem
Dokładnie .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Postprzez muzyk » 21 wrz 2009, 23:40

Najgorsze jest to, ze czytalem o tym cholernym smoku... ;( Niech to bedzie przestoga dla innych..
W sumie to zastanawiam sie czy mozna by to jakos "podreperowac na sprzedaz"...(to pewnie glupie...)
Szkoda, nawet jesli bede musial wsadzic zregerowany silnik to i tak go sprzedam gdyz nie moge brac ryzyka ze stanie mi w trasie itd.. Szukam wiec najtanszych kosztow...Moze w polsce byloby to mozliwe ale tutaj srednio..
Wybieram sie jutro jeszcze do innego mechanika..
Aha, nagram jeszcze ten moj silnik do posluchania, moze bedzie jakas nadzieja..
Pozdrawiam Serdecznie
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 22 wrz 2009, 00:04

muzyk napisał(a):wsadzic zregerowany silnik
Nie ma regenerowanych silnikow . Mozesz kupic nowy od dealera za furę kasy lub poszukac u siebie w UK ( bedzie taniej niz w RP ) sprawnej uzywki . Wymienilem tych silnikow baaardzo duzo wszystkie zatarte przez smok olejowy . Robic silnik " na sprzedaz " bedzie ciezko . Czasy troche sie zmienily , kazdy kupujący dokladnie przeswietla auto .
Forumowicz

Postprzez mazgh » 22 wrz 2009, 12:37

Sprzedaj do Polski na części z uszkodzonym silnikiem, takie auta tez sa np. na allegro
co do remontu to raczej Ci sie nie opłaca wydać min. 5-7 t zł

pozdr.
www.mazda-ford.pl

Bydgoszcz ul.Inowrocławska 1

POLECAMY RÓWNIEŻ PROFESIONALNĄ AUTO -MYJNIE
www.myj-car.pl
Forumowicz

Od: 27 sty 2009, 23:22
Auto: GH RF-TOP 08"
ER- EXPRESSION 09"
GS350AWD 08''
F RANGER 4WD 08"

Postprzez muzyk » 22 wrz 2009, 20:03

mazgh napisał(a):Sprzedaj do Polski na części z uszkodzonym silnikiem, takie auta tez sa np. na allegro
pozdr.

Poszedlem dzis do salonu Toyoty i kupilem Celice..Za madzie zaoferowali mi 1000 funtow (4700zl) Wiem ze stracilem ale i tak to chyba byla najlepsza opcja. Nie mialbym czasu na szukanie silnika,auto zastepcze,ewentualne problemy po zamontowaniu...Szkoda..Kupilem ja 3 lata temu, dalem za nia 7 tys funtow a sprzedalem za tysiac...Niezly Deal!!!Ale wiem ze turbo juz bralo olej plus opilki w oleju...Zycze wszistkim dlugiego uzytkowania i SPRAWDZAJCIE SMOKA
Tak sobie mysle, dlaczego MAZDA sie tym nie zajela?Czy kazdy diesel powiniem miec czyszczonego smoka?Czy to jest napisane w serwisowaniu?Jesli nie to na pewno to Mazdzie na dobre nie wyjdzie...
Jeszcze raz pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez Smaszcz » 22 wrz 2009, 20:21

muzyk napisał(a):
mazgh napisał(a):Sprzedaj do Polski na części z uszkodzonym silnikiem, takie auta tez sa np. na allegro
pozdr.

Poszedlem dzis do salonu Toyoty i kupilem Celice..Za madzie zaoferowali mi 1000 funtow (4700zl) Wiem ze stracilem ale i tak to chyba byla najlepsza opcja. Nie mialbym czasu na szukanie silnika,auto zastepcze,ewentualne problemy po zamontowaniu...Szkoda..Kupilem ja 3 lata temu, dalem za nia 7 tys funtow a sprzedalem za tysiac...Niezly Deal!!!Ale wiem ze turbo juz bralo olej plus opilki w oleju...Zycze wszistkim dlugiego uzytkowania i SPRAWDZAJCIE SMOKA
Tak sobie mysle, dlaczego MAZDA sie tym nie zajela?Czy kazdy diesel powiniem miec czyszczonego smoka?Czy to jest napisane w serwisowaniu?Jesli nie to na pewno to Mazdzie na dobre nie wyjdzie...
Jeszcze raz pozdrawiam

Czy ty czytasz to forum??? To nie problem smoka! Zawalony smok jest tylko objawem nie wymienionych podkładek pod wtryskami przy regulacji zaworów, co daje przedmuchy spalin i powstanie mazi zalepiającej. Wystarczy je wymieniać....
Forumowicz

Od: 19 cze 2009, 11:47
Auto: mazda 6 diesel 136KM

Postprzez Enduro » 22 wrz 2009, 23:10

muzyk napisał(a):Najgorsze jest to, ze czytalem o tym cholernym smoku... ;( Niech to bedzie przestoga dla innych..
W sumie to zastanawiam sie czy mozna by to jakos "podreperowac na sprzedaz"...(to pewnie glupie...)

może kupi głupi, głuchy no i niewidomy,
ale tacy też auta kupują....

E.
Forumowicz

Postprzez Enduro » 22 wrz 2009, 23:12

Smaszcz napisał(a):Czy ty czytasz to forum??? To nie problem smoka! Zawalony smok jest tylko objawem nie wymienionych podkładek pod wtryskami przy regulacji zaworów, co daje przedmuchy spalin i powstanie mazi zalepiającej. Wystarczy je wymieniać....

smoka trzeba tak czy owak przeczyszczać,
regularnie, w miare nabijania km,
tak co 50 t km.
polecam!

E.
Forumowicz

Postprzez radekbialy » 10 lis 2009, 23:41

Witam wszystkich. W sobote podczas jazdy pojawiły mi sie głosne stuki w silniku zaczeło pierw delikatnie a po jakis 15km zaczeło walić bardzo mocno wiec zjechałem wezwałem lawete i tak samochód wrócił do garażu. Zrobiłem mu test przelewowy i dwa wtryski od lewej przelewaja 3-4 krotnie wiecej od pozostałych. Wczesniej już miałem lekkie stuki na zimnym silniku tak powyzej 2200obr. Chalas jest bardzo duzy jak dodaje gazu czy walniete wtryski by tak głosno waliły czy moze jest jakaś inna przyczyna tego pukania. Samochod odpala bez zmian czyli bez problemu. Ma przejechane 150tyś.
Forumowicz

Od: 15 maja 2008, 22:47
Auto: 626 2.0 99r 136KM