Mazda Xedos 9 / Millenia (TA) – Opinie i Informacje

Xedos 9 / Millenia 1993–2002

Postprzez Tomas2000 » 19 wrz 2012, 23:49

Jeśli chodzi o skrzynię to zdania są podzielone... Jedni mówią że są one nie śmiertelne innym padały już kilkakrotnie. Jak dla mnie to kwestia tego co dana skrzynia przeszła (tego zazwyczaj nie jesteśmy w stanie sprawdzić więc strzał jak na loterii) a druga sprawa to jak sami będziemy jej używać i serwisować z odpowiednią częstotliwością – nie będę się już rozpisywał na temat co można czego nie, odsyłam do wątku o ASB. Na pewno nie jest to samochód wyścigowy i takiej jazdy długo nie uskutecznisz. Skrzynia sama w sobie jest starą 4 biegowa konstrukcja i jak na dzisiejsze standardy ma wiele do życzenia... lubi sobie czasami szarpnąć, po zastanawiać który bieg włączyć, nie zawsze załączy kick down... Moja zazwyczaj chodzi tak że zmianę biegów widać tylko na obrotomierzu chociaż czasami zastanawia się miedzy 2 a 3 jak wolno żółwim tempem przyspieszam. Nie lubi też przegrzanego oleju zawsze jak się wlekę w korku przez całe miasto to zaczyna trochę poszarpywać. Naj ważniejsze to pilnować oleju ja leje to co producent przykazał raz na rok i jeśli wierzyć licznikowi to mam już prawie 200 000.

Co do aparatu... Aparat jak aparat, podobno mają tam jakąś wadę. Co by nie było zawsze możesz wysłać do Yakuzy na regeneracje, 200zł i po sprawie. Po zabiegu pewnie przeżyje silnik więc tragedii nie ma.

Alternator... Ile czasu musi ten olej ciec żeby uszkodził się alternator!!! Wystarczy wymienić uszczelkę pod deklem i po sprawie. Temat groszowy max 30zł po co się wpędzać w większe koszta jeśli widać że cieknie...

Jeśli chcesz mieć cichy elegancki wygodny i unikalny samochód to trafiłeś w sedno.
A jeśli byś nie dbało o meśka bmw czy audi to też zacznie się sypać
Jeździć z głową i kontrolowac to co się dzieje pod maską a bedzie dobrze <rotfl>
Obrazek
Przedstawiciel Mazowsza

Od: 12 sty 2012, 17:49
Auto: Xedos 9 KL 2001
Xedos 9 KL 1999 – EX

Postprzez Lefty_X9 » 22 wrz 2012, 21:38

Ja mam wersję po lifcie :) Jak na razie mnie nie zawiodła. Na liczniku 235tys z czego te 35 pod moją nogą ;)
Skrzynie robiłem zaraz po zakupie ponieważ ślizgał się 3 bieg. Jak pisał Tomas, ASB to stara konstrukcja pamiętająca początek lat 90. Dużo lepsze skrzynie były w Millerach niż 2,5 V6. No szału nie robi, ale jeśli nie masz zapędów rajdowych to spokojnie wystarcza ;)
W zasadzie jedyne czym mnie rozczarowała to niedomagania układu chłodzenia w Alpach. Wskazówka dość szybko wędrowała w okolice czerwonego pola szargając moje nerwy :)

Przy kupnie zwróć uwagę na stan zawieszenia, ceny części przyprawia o ból głowy, a zamienniki jak już są to przeważnie kiepskiej jakości...
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 09:45
Auto: Xedos 9, 2001 2,5 V6

Postprzez martines696 » 1 paź 2012, 08:28

Witam,

Przymierzam się do zakupu Xeda 9 – jestem na etapie studiowania forum.
Czy możecie mi coś powiedzieć o tych egzemplarzach?
warto się temu przyjrzeć?

http://moto.allegro.pl/takich-juz-nie-m ... 24160.html

http://otomoto.pl/mazda-xedos-9-milleni ... 80306.html

Pozdrawiam
martines696

Postprzez deejay27 » 1 paź 2012, 18:35

Ta pierwsza ładniejsza, tak patrze że rezerwa jakoś szybko mu sie zapala . Co do drugiej, to ten przebieg nie w kilometrach ,tylko w milach :) bo to millenia.
Obrazek
Klubowicz

Od: 6 gru 2009, 12:35
Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)

Postprzez voytecku » 1 paź 2012, 23:14

Raczej w kilometrach ten przebieg, bo caly licznik jest w kilometrach. Wyglada na kanadyjska wersje, a do tego uboga. Znaczki na klapie ma w zlych miejscach.

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez damian626 » 11 paź 2012, 23:46

ten pierwszy ciekawy trzeba by się lepiej przyjrzeć z bliska
MAZDA i'like that prum
Forumowicz

Od: 21 lis 2007, 01:27
Auto: były 2XMazda 626 GD & Mazda 626 GE & Mazda Xedos 9 FL 2,5V6 A/T & Fiat Ducato 2.5 TDI laweta &
MPV LW FS & Mazda 5 cr 1.8 obecnie Mazda MPV LW 2.3 L3

Postprzez ZdzichuZ » 27 gru 2012, 10:42

Jako, że przymierzam się, aby po zimie dokupić staruszce nowszą towarzyszkę, mam parę pytań do użytkowników Xedos 9 po liftingu z silnikiem 2.5 V6: Jak oceniacie poziom hałasu w samochodzie przy prędkościach 90 – 140 km/h? Czy spalanie oleju jest poważnym problemem w tym silniku? Na jakie spalanie można liczyć przy spokojnej jeździe po mieście i z prędkościami autostradowymi? Czy są i jeżeli tak, to czy drogo wychodzi usunięcie problemów z automatyczną skrzynią biegów? Jak wygląda kwestia rudej w tym modelu?
ZdzichuZ

Postprzez Tomas2000 » 27 gru 2012, 13:08

Jeśli chodzi o hałas jest naprawdę cicho, kto się ze mną nie przejedzie mówi zazwyczaj "ale ona cicha jest, nie czuć w ogóle prędkości... Olej w przypadku mojego silnika raczej nie jest spalany, przynajmniej tego nie widać, nie czuć. Zdarzają się niewielkie ubytki ale za to obwiniał bym wycieki, w tym silniku lubi w kilku miejscach polecieć...

Spalanie... X9 nie należy raczej do samochodów oszczędnych tym bardziej jak ktoś ma ciężką nogę chociaż są ludzie którzy twierdzili że w jeździe miejskiej zeszli do 12l LPG... mi się nie udało. Najmniej to było chyba 14. Za to wyniki na pb jak najbardziej 12.5l w mieście jest realne. Odsyłam do wątku na temat spalania:

viewtopic.php?f=154&t=134643

Skrzynia biegów... Jednym działa bez zarzutu niektórzy już po 2 remoncie... W moim aucie skrzynia ma nalatane już prawie 200 000... jeśli nikt tam nie majstrował przy liczniku kiedyś <lol> odpukać twu jak na razie jest ok. Czasami ma humory i sobie szarpnie ale na ogół nie ma problemów. Jesli dzieję sie coś poważnego to zazwyczaj pozostaje tylko kapitalka. Więcej info znajdziesz w tym dziale:

viewtopic.php?f=154&t=25524&hilit=asb

U mnie nie ma większych problemów z rdzą, jak na razie lekko pojawiła się na drzwiach kierowcy na dole od środka i w komorze silnika pod przewodami od klimatyzacji nie daleko poduszki silnika. Progi nadkola czyste podwozie też ale widziałem fotki x9 z całkowicie przeżartymi tylnymi nadkolami więc model modelowi raczej nie równy... Jest za to inny mankament blach są bardzo cienkie byle stukniecie od razu w gniota. Kiedyś się oparłem o samochód i blacha się ugięła na szczęście sama wróciła do poprzedniego kształtu...

Przy zakupie warto dobrze sprawdzić zawieszenie. Wahacze są drogie i kiepsko z dostępnością Brak zamienników tylko oryginały...
Obrazek
Przedstawiciel Mazowsza

Xedos 9 KL 1999 – EX

Postprzez Beny » 27 gru 2012, 14:00

Tomas2000 napisał(a): są ludzie którzy twierdzili że w jeździe miejskiej zeszli do 12l LPG... mi się nie udało
13,5 teraz moja pali tylko że w manualu,instalacja lovato sprawuje sie bez zarzutu.
Tomas2000 napisał(a):Olej w przypadku mojego silnika raczej nie jest spalany, przynajmniej tego nie widać, nie czuć.
tak jak u mnie,gdzieś czytałem że KL jest solidniej zrobiony od KF który lubi palić olej,ale zależy na jaki trafisz egzemplarz.
Tomas2000 napisał(a):w komorze silnika pod przewodami od klimatyzacji nie daleko poduszki silnika
ten typ ponoć tak ma,mam i ja oraz mój kolega który niedawno zakupił X9 99r.
U mnie brało delikatnie tylne nadkole przy łączeniu ze zderzakiem.
Tomas2000 napisał(a): Wahacze są drogie i kiepsko z dostępnością Brak zamienników tylko oryginały...
ewentualnie można ratować się wymiana elementów gumowych które są juz dostępne 80zł/szt

viewtopic.php?f=154&t=137580
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez damian626 » 27 gru 2012, 15:08

JyrkiJuhani napisał(a):Jako, że przymierzam się, aby po zimie dokupić staruszce nowszą towarzyszkę, mam parę pytań do użytkowników Xedos 9 po liftingu z silnikiem 2.5 V6: Jak oceniacie poziom hałasu w samochodzie przy prędkościach 90 – 140 km/h? Czy spalanie oleju jest poważnym problemem w tym silniku? Na jakie spalanie można liczyć przy spokojnej jeździe po mieście i z prędkościami autostradowymi? Czy są i jeżeli tak, to czy drogo wychodzi usunięcie problemów z automatyczną skrzynią biegów? Jak wygląda kwestia rudej w tym modelu?

Cześć jestem użytkownikiem X9 po lifcie 2001 rok z silnikiem 2,5V6.Jeśli chodzi o hałas to powiem szczerze ze bardziej wyciszonym samochodem niż właśnie ten Xedos nie jechałem spalanie,co do spalania oleju to u mnie od wymiany do wymiany spadnie z poziomu full na minimum,spalanie mojego auta w okresie letnim na klimie 12 miasto, trasa 10 teraz w zimie trasa ok 11 miasto 14 oczywiście LPG,rdza występuje u mnie jedynie przy prawej poduszce silnika na fartuchu błotnika(standard)spód jest bardzo dobrze zabezpieczony,a co do skrzyni nie mam żadnych zastrzeżeń zaraz po kupnie wymieniłem tylko olej wraz z filtrem na mobil 1 dexronIII stary olej był strasznie czarny wolałem nie ryzykować ale to wszystko tak naprawdę zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz ważne żeby sprawdzić stan skrzyni czyli olej nie jest spalony,czy nie szarpie ,kick down jak działa,czy obroty nie rosną podczas zmiany biegu itd.To chyba tyle papa
MAZDA i'like that prum
Forumowicz

Auto: były 2XMazda 626 GD & Mazda 626 GE & Mazda Xedos 9 FL 2,5V6 A/T & Fiat Ducato 2.5 TDI laweta &

Postprzez drogbayo » 28 gru 2012, 19:22

http://tablica.pl/oferta/mazda-xedos-9- ... dd096;r:;s:

Panowie może zna ktoś to auto ? Pozdr :)
Forumowicz

Od: 3 kwi 2008, 20:04
Auto: Mazda Xedos 9
2,5 2001 ;)

Postprzez Protazy » 20 lut 2013, 00:50

Witam serdecznie,
Pomału dojrzewam do przesiadki z mojej GF ki. Jak czytam o TA, to już raczej jestem pewny, że o niezawodności GF-ki to nie mam co marzyć, bo ta jeździ i jeździ i jeździ i... ., ale x9 wygląda tak, że ...ech :–).
No i pojawiła się taka jedna w kolorze jedynym słusznym jak dla mnie :–) i z tapicerką nie wyglądającą jak po 500kkm.
Czy ktoś może coś kojarzy jeśli chodzi o ten egzemplarz

http://allegro.pl/show_item.php?item=3027810904

Czy w tym roczniku będzie już problem z korozją? A może ktoś ją już oglądał? Co sądzicie?
Początkujący

Od: 13 lut 2009, 10:31
Auto: 626 GF 1.8 99r. + Lpg Koltec

Postprzez ProboszczV6 » 20 lut 2013, 01:08

prezentuje się ładnie, nie ma co, szczegółowe zdjęcia, porządne ogłoszenie, cena zapewne odpowiednia do stanu, gdybym chciał taką za taką kase kupić to bym jechał oglądać, inaczej się nie dowiesz ;)
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
Forumowicz

Od: 20 paź 2011, 22:06
Auto: Mazda Xedos 9 KJ-ZEM brilliant black
Ford Probe GT ( 2.5 V6 KL )

Postprzez Beny » 20 lut 2013, 09:42

Dokładnie jak pisze proboszcz,ogłoszenie juz jakis czas temu widzialem no ale nie znaczy że auto jest zle,po prostu xedosy nie sprzedaja sie od reki.
Korozja chyba nie dotyczy roczników,a konkretnych modeli.A co do awaryjności to jak z każdym autem zależy jak trafisz.Najważniejsze sprawdź skrzynię i porządnie zawieszenie.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez damian626 » 20 lut 2013, 10:37

Niezły xedos na zdjeciach wyglada bardzo dobrze moze uda sie chociaz 1000zl utargowac to by bylo niezle
MAZDA i'like that prum
Forumowicz

Postprzez deejay27 » 20 lut 2013, 18:21

Wygląda bardzo ładnie , ale zawsze na żywo coś wyskoczy , czego sprzedający nie chciał pokazac na zdjęciach. Co do awaryjności X9 to ja uważam , że jeśli kupisz egzemplarz nie zajechany przez poprzednika , to na pewno będzie bezawaryjna.
Obrazek
Klubowicz

Od: 6 gru 2009, 12:35
Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)

Postprzez cichy_86 » 14 kwi 2013, 22:14

co myślicie o niej?prócz brakującego tego elementu na błotniku z przodu :)

http://otomoto.pl/mazda-millenia-automa ... 18225.html
Forumowicz

Od: 17 sie 2008, 15:01
Auto: Lexus LS600H
Audi A6 C6 3.0
BMW z3 2.8

Postprzez Tomas2000 » 15 kwi 2013, 10:20

Fajna furka ale... Przy oględzinach na żywo zwrócił bym uwagę na tylny zderzak, szczególnie z lewej strony, Nie podoba mi się spasowanie i kolor jak by trochę uciekał ale może to tylko tak na zdjęciu wyszło :D Druga sprawa to przebieg moja mazda przy obecnym 200000 km ma dużo mniej wytartą dźwignię zmiany biegów. Może sprzedający nie zaznaczył że przebieg jest w milach w końcu to wersja USA albo może w milleniach szybciej się wyciera tapicerka <faja>
Obrazek
Przedstawiciel Mazowsza

Xedos 9 KL 1999 – EX

Postprzez dadan » 15 kwi 2013, 10:41

Kolega ta millenia to raczej pułapka, zużycie w środku wskazuje na co najmniej 300 tyś km a ja dałbym mu nawet i 400. Ktoś ewidentnie "woził się" samochodem z jedną ręką na górze kierownicy, dosyć zresztą chyba charakterystycznie. Przy tym przebiegu na pewno spore zużycie oleju, nie podejrzewam żeby ktoś wymieniał czy regenerował kompresor – droga sprawa. Samochód wyglada obłędnie i na to liczy komis ale to na pewno nie auto od jakiegoś miłośnika (może wcześniej było) skoro wylądowało w komisie, jak dla mnie ktoś wyjeździł to auto i wymienił je na inne...W grudniu forumowicz mckoper sprzedawał millenke po lifcie z millerem pod maską i poszła chyba bardzo szybko, raczej ciężko ustrzelić zadbaną, z tego co wiem wiesiek5 ma jakąś ciekawą w podobnej cenie, podpytaj, ale tą radze odpuścić, chyba że za 10-12 tys i sobie ją doprowadzac do stanu idealnego.
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez jedrzej07 » 15 kwi 2013, 14:12

i mckopera poszlaby szybciej zeby chcial mi ja szybciej oddac :P
Ale mimo wielu zapewnien i wydawac by sie moglo zadbanego auta juz sporo $ musialem w nia wlozyc zeby doprowadzic ja do dosc dobrego stanu. Jeszcze pare rzeczy jest do zrobienia, ale najwazniejsze rzeczy juz sa zrobione.
Fakt jest taki, ze jesli chodzi o ta z komisu to napewno trzeba sprawdzic na zimno odpalanie (czy nie kopci, nie klekocze itd) no i zawieszenie tez podstawa no i sprawnosc skrzyni. Bo to sa najdrozsze rzeczy w tym aucie. Wszystko inne mozna doprowadzic do porzadku stopniowo. Tak czy inaczej trzeba sie liczyc z "jakims" spalaniem oleju przez ten silnik. Ja tez musze dolewac ale sie tym nie zrażam (plus wycieki pod deklami sa wiec tez dodatkowo troche tu ucieka).
Ale jesli sinik bedzie chodzil prawidlowo, skrzynia bedzie przerzucac jak trzeba a w zawieszeniu nie bedzie luzow i stukow to mysle ze auto godne polecenia.
Co do zderzaka to roznie moze byc ale 90% aut w Polsce ma jakas przeszlosc kolizyjną lub wypadkową. Także ważne zeby nie bylo auto skladane z 2 pojazdow a delikatne naprawy to praktycznie norma. Wazne zeby bylo to zrobione fachowo i porzadnie a nie byle jak.
Wazne tez czy na gazie dobrze chodzi. Bo nie wszedzie wogole chca sie podjac tego silnika, a nawet jesli to nie zawsze zrobia to dobrze. Moja byla idealnie wyregulowana i po wymianie reduktora u mojego juz gazownika tez ustawili tak jak bylo
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001