Mazda MX-6 GE KL 92'

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez JKK » 4 kwi 2013, 14:24

Długo nie pisałem a działo się trochę. Silnik już poskładany, wsadzony do komory i w zasadzie można powiedzieć, że prace warsztatowe już zakonczone <jupi> Przynajmniej w tym warsztacie..
Bardzo żałuję, że nie oddałem go do chłopaków do Lublina :( Ale już trudno, czlowiek glupi bedzie przez cale zycie..
Silnik jest zrobiony porządnie. Szlifierz zaklina się, że zrobił swoje należycie i rzetelnie, wszystkie czesci byly nowe i po zakonczeniu prac silnik jest 'prawie' jak nowy :)

Silnik odpala na dotyk, pracuje przecudownie :) Podczas montażu w komorze powymieniane zostały wężyki podciśnieniowe, czujniki, korki (będą), itd. Ogólnie jest troche brudny, jeszcze sam się za niego nie zabrałem.

Obrazek

Obrazek

Filtr osłonięty został od spodu kawałkiem plastiku by nie leciał na niego cały syf jaki zbiorą opony. Wydaje mi się, że brakuje mi kilku osłon silnika, rolki na samym dole są odsłonięte, tak ma być? :/ Szkoda, że nie mam zdjęcia, pokazałbym o co mi chodzi. Wezmą go na podnośnik to pstryknę.

Obecnie auto znajduje się u lakiernika, jest kilka rzeczy do poprawki, ogólnej polerki, itd. Teraz już wiem, że auto wcześniej było bite, zarówno z przodu jak i z tyłu. Nie były to mocne uderzenia, rama jest nietknięta. Gorzej ze zderzakami. Były klejone i nie można ich już dobrze spasować, odstają nieznacznie tu i tam..

Maska po domknięciu. Zderzak odstaje za mocno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jedna rzecz. Druga to taka, że kolektory wydechowe po zamontowaniu siedzą niebezpiecznie blisko wentylatorów od chłodnicy wody.

Obrazek

To normalne? co z tym zrobić? Poza tym kolejna rzecz o której nie pomyślałem. Trzeba było od razu owinąć kolektory taśmą termoizolacyjną :|

Obrazek

Obrazek

Dopieszczanie, polerka, ostatnie szlify i wyjazd na docierke silnika, po nowy uklad wydechowy i zabieram sie za wnetrze :) Wojna!
Ostatnio edytowano 5 kwi 2013, 13:12 przez JKK, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 1 lut 2011, 12:24
Auto: Mazda MX-6 2.5 V6 KL

Postprzez kamilspider » 4 kwi 2013, 15:02

Fajnie, że już autko poskładane <spoko> Myślę, że zderzak przedni można bardziej dopasować do maski.
Jak mogłeś zapomnieć o owinięciu kolektorów?? :|
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 09:47
Auto: Było:
MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez noxes » 4 kwi 2013, 19:30

Kolektor jest za blisko wentylatora, będzie się topił. Ja mam gdzieś w garażu cienki wentylator, myślę, że tu by był ok :) Mogę go zmieszyć cobyś sobie porównał.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez JKK » 4 kwi 2013, 20:24

Super, poszukaj go :)
Forumowicz

Postprzez DamianMX6 » 5 kwi 2013, 03:01

Te kolektory tak mają i wentylator zostaw oryginalny, do "śmigła" masz jeszcze spory luz. Kolektor dotyka przecież lekko ramki z wentylatora. Można w tym miejscu ramkę lekko spiłować tak aby była przerwa od kolektora do ramki z 5mm (aby się nie stykały) i owinąć kolektor taśmą termoizolacyjną. Chłodzenie w KLu jest bdb o ile jest sprawne i tu bym nic nie zmieniał.

Zderzak przedni w ASO mazdy kosztuje około 600zł. Spasowanie zderzaka tak aby ładnie pasował z klapą to głównie zabawa z ukształtowaniem tej cienkiej beleczki w zderzaku. To ona odkształca się przy byle stuknięciu i zderzak przestaje ładnie pasować. Mam jedną nową jeśli twoja jest mocno pogięta lub źle naprawiona moge ci ją odsprzedać.
Forumowicz

Od: 28 mar 2008, 14:43
Auto: MX6 MAZDASPEED

Postprzez JKK » 5 kwi 2013, 13:18

Jakbym powiedział teraz Krzysiowi, że ma jeszcze poczekać na nową belkę, zdjemować zderzak i znów go spasowywać to chyba by się bidula powiesił :) Innym razem Damian, nie chce już inwestować kolejnych pieniędzy by zderzak był pół centymetra w tą czy w tą. Niech już tak zostanie, przynajmniej przez jakiś czas, dopoki nie odbije się finansowo. Zostało w samochodzie zrobione naprawdę dużo, zderzak się trzyma i nie odpadnie a poprawki estetyczne zostawię na przyszły sezon :)

Krzysiu dziś polerował auto i tak wypolerował lewy tył, że zjechał lakier i maluje od nowa <lol>

We wtorek-środę wkleję ciekawsze zdjęcia :)
Forumowicz

Postprzez DamianMX6 » 5 kwi 2013, 17:22

Zrób zdjęcia z widocznym bokiem, chcę zobaczyć wreszcie jak wygląda na tych kołach.
Forumowicz

Postprzez JKK » 8 kwi 2013, 19:29

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawie gotowe :)
Forumowicz

Postprzez kamilspider » 8 kwi 2013, 19:41

Nawet fajnie z tymi czarnymi felgami :)
Forumowicz

MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez Radex » 8 kwi 2013, 20:39

ładne fele :) tylko opony trochę za duże. ale tak git :)
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez wkostek » 8 kwi 2013, 21:36

Wg mnie jakoś tak zginęły te felgi i za bardzo nie są widoczne. :|
Forumowicz

Od: 5 mar 2013, 17:14
Auto: MX-6 KL-DE 2,5 V6 24V 1992 r.

Postprzez Bartosz_ » 8 kwi 2013, 22:30

Bajerka wygląda wszystko na czarno :) Tylko tylny zderzak wygląda przy tych kołach jakby był za mały ..... opona chyba naprawde za wysoka.... co tam siedzi ??
Klubowicz

Od: 2 mar 2008, 17:49
Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Opel Vectra Signum

Postprzez onyx » 8 kwi 2013, 22:36

Zgadzam się z przedmówcami. Poszedłbym w gold-bronze.

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 22 wrz 2010, 10:41
Auto: wesoły kapelusznik

Postprzez Neonixos666 » 8 kwi 2013, 22:49

piękny kolor <serduszka>
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez JKK » 8 kwi 2013, 23:04

Dziękuję Panowie :) Wizja już dobry rok temu była w wersji full-black i tak pozostanie :) Przynajmniej przez ten sezon ;)

Oponki to Dunlopy Sport Maxx GT 225/40/18
Forumowicz

Postprzez DamianMX6 » 9 kwi 2013, 01:02

Mazdeczka mocno zniekształcona i dziwnie wygląda na tych fotkach bo robisz je bardzo blisko auta aparatem z szerokokątnym obiektywem. Cofnij się i jak masz zoom w aparacie zmień ogniskową na dłuższą.
Forumowicz

Postprzez JKK » 9 kwi 2013, 23:09

Słuchajcie Panowie, znow potrzebuje paru rzeczy.

Pierwszą z nich jest mocowanie prawego kierunkowskazu, o takie:
Obrazek

Druga sprawa to coś, co przytwierdza prawą część zderzaka do ramy/belki? najwyrazniej czegos tam brakuje i zderzak odstaje, mogą być problemy z mocowaniem chlapaczy.
Obrazek

Trzecia sprawa to taka, że dziś po wstępnym pucowaniu auta mialem troche wody w bagażniku, to raz a dwa to znalazlem taki samotny wężyk. Do czego on jest?
Obrazek

Poza tym mam pare problemow z elektryka. Chyba kostki mam potyrane bo raz po raz nie odpala mi lewa przednia lampa, nie swieci prawe swiatlo drogowe. Po zapaleniu swiateł nie zalacza sie podswietlenie zegarow i nie dziala predkosciomierz. Moze to jakis bezpiecznik? Czy w tym aucie jest jeszcze jakies miejsce z bezpiecznikami poza Fuse-boxem pod maska?

Wychodza kwiatki i mnostwo bubli, trace juz cierpliwosc a do konca zabawy jeszcze duzo czasu. Za to silnik pracuje jak marzenie :) Glosno jest i troche rwie ale to pewnie przez milion dziur w ukladzie wydechowym.. Bedzie dobrze :)
Forumowicz

Postprzez cichy_86 » 9 kwi 2013, 23:11

Ta 3 sprawa to chyba odprowadzenie wody z automatycznej anteny :)
Forumowicz

Od: 17 sie 2008, 15:01
Auto: Lexus LS600H
Audi A6 C6 3.0
BMW z3 2.8

Postprzez kamilspider » 10 kwi 2013, 07:20

Ta rurka może być także odprowadzeniem wody z szyberdachu.
Bezpieczniki masz też obok pedału sprzęgła.
Forumowicz

MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez JKK » 11 kwi 2013, 20:09

Mały update prosto z garazu :)

Prace maja sie dobrze, caly czas do przodu. Dzis koncze demontaz wnetrza i usuwanie calego syfu, szczegolnie tego cholernego filcu, ktory smierdzi i miejscami trzeba z nim walczyc. Jeszcze troche i bedzie ok :)

Obrazek

W ramach relaksu w walce z wnetrzem poczyściłem dziś troche pod maską, zamontowalem spinki kabli zaplonowych i kable wkoncu sa pieknie poukladane, sa tez nowe korki i akumulator :)

Obrazek

Są też nowe, ciemne kierunkowskazy :)

Obrazek

Brudno strasznie ale już zdążyłem wjechać tam z odkurzaczem i jest nieco lepiej. Pewnie wjade z nim jeszcze nie raz ;)

Obrazek

Sylikon z drzwi usunięty, wstępnie wyczyszczone. Tu pytanie- jak zamontowac short-shifter? :P

Obrazek

Tu przykry obrazek z tylnego nadkola.. Pokazało się spawanie, sporo rudej i ogólna zagwostka co z tym zrobić.. Wychodzą kwiatki.. :(

Biorę się do pracy, jeszcze sporo przede mną. Może uda się zdemontować podsufitkę.. :P
Forumowicz