pompa wody wymieniona:) troche zabawy bylo ale za to obyło się bez zdejmowania pokrywy zaworów (nie trzeba wtedy nowej uszczelki za 70zł) i odkręcania łapy silnika (nie trzeba podpierać silnika)
rozrząd jeszcze dobry to można sobie pośmigac:)
dla zainteresowanych koszt 155zł za pompe GMB + przesyłka 15zł +silikon 6zł
roboty nie wliczam bo sam robiłem:)
Ubywa płynu chłodniczego 1.5 1995r BA
1, 2
Odświeżam. U mnie w Maździe tak jak w tytule uciekał płyn chłodniczy. Dosyć sporo bo nalewałem na max (w granicach min – max a nie cały zbiornik) i starczało na miesiąc?. Ostatnio wymieniałem rozrząd – wymieniłem też pompę wody na GMB ale... problem nie zniknął! Co dziwne nie ma tez żadnej plamy pod samochodem. Jakaś porada ? Coś jeszcze sprawdzić ?
Mazda 323F ~~ BA ~~ Z5 ~~ 1998r ~~ Zapraszam >http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=135976

- Od: 19 kwi 2012, 23:05
- Auto: MAZDA 323F BA
Po lifcie 1998
1.5 90KM
Plamy nie ma ale większa chmura na dupsku może być
być może to uszczelka pod głowicą. Jedź na analizę spalin tam powiedzą Ci czy spalany jest środek chłodniczy. Jeśli tak to uszczelka może być uszkodzona.
Ponawiam temat na wstępie chce nadmienić ze mechanik jest na razie ze mnie żaden
niedawno nabyłem madzie zauważyłem ze płyn do chłodnicy znika dość szybko w trasie z Lodzi do Warszawy znikło jakieś 250 ml a przez noc jeszcze ze ~150 dodatkowy objaw to taki ze jak auto czekało na przerejestrowanie czyli jakieś 2 dni w suchym garażu to po odpaleniu strasznie zaczęły piszczeć paski z tego co już przeczytałem wydajne mi się ze to może być pompa wody bo jest obok pasków. Zanim zacznę coś grzebać i wstawiać do mechaników chciał bym zasięgnąć rady czy to może być to?
Pozdrawiam
M
Pozdrawiam
M
- Od: 26 mar 2013, 14:16
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 98r
Co do hałasu to naciąg pasek alternatora i sprawdź pozostałe.
Pompa wody nie powinna być zła.
Miałem podobny problem z płynem chłodniczym, odkręć korek wlewu do chłodnicy i sprawdź co jest pod korkiem, jeśli jest ciemna maź (coś jak olej) musisz zawieźć do dobrego mechanika, gdyż u mnie była to uszczelka pod głowicą, była źle zamontowana i uciekał płyn wraz z olejem który był magazynowany właśnie w chłodnicy.
Ode mnie to tyle, miałem tak samo więc dzielę się z wami
P.S Jesli to uszczelka pod głowicę to koszt będzie około 700 zł
Pozdrawiam,
Adamskiy
Pompa wody nie powinna być zła.
Miałem podobny problem z płynem chłodniczym, odkręć korek wlewu do chłodnicy i sprawdź co jest pod korkiem, jeśli jest ciemna maź (coś jak olej) musisz zawieźć do dobrego mechanika, gdyż u mnie była to uszczelka pod głowicą, była źle zamontowana i uciekał płyn wraz z olejem który był magazynowany właśnie w chłodnicy.
Ode mnie to tyle, miałem tak samo więc dzielę się z wami
P.S Jesli to uszczelka pod głowicę to koszt będzie około 700 zł
Pozdrawiam,
Adamskiy
- Od: 18 lut 2013, 21:51
- Auto: Mazda 323F (BA) 1.5/1996
1, 2