nie ma lipy panie
[ANKIETA] Przebiegi naszych silników, opinie i luźne rozmowy o DiTD...
tadziol napisał(a):teeee....no,kable NGK,świeczki też
nie ma lipy panie
denso się kupuje a nie jakieś podróbki
Irek.k napisał(a):Taki podgrzewacz już u mnie leży.
Czekam aż przyjdzie (zostanie przywieziony) do mnie termostat. Mam już przekaźniki 60 Amper, jestem w trakcie robienia "sterowania". Sterowane ma to być za pomocą termostatu temperatury zewnętrznej, termostatu temperatury płynu chłodzącego i układu sprawdzającego napięcie na akumulatorze. Po przekroczeniu napięcia o wartości 13,8 V i spadku temperatury zewnętrznej poniżej 10 stopni podgrzewacz zostanie włączony, natomiast po przekroczeniu temperatury płynu chłodzącego 75 stopni podgrzewacz zostanie wyłączony.
taki podgrzewacz ma grzałki o łącznej mocy 800 Wat, Webasto w granicach 5000 Wat. Więc "szału" nie będzie, ale też głównie liczę na szybsze ciepełko na szybach.
poniżej cytat z wątku"podgrzewanie sprysku"
Zacznijmy tak
energia potrzebna do ogrzania wody
W=Cw*delta T*m
gdzie
Cw-ciepło właściwe
delta T-różnica temperatur początkowej i końcowej
m-masa wody
przyjmijmy ze płyn ma 0 stopni C
grzejemy do 30
5 litrów tyle masz w pełnym zbiorniku
w=4,125*30*5
0,61875Mj
mamy grzałkę 100W
czs grzania t=W/p
t=0,61875*10^6/100=6187,5s=103min=1g 43 minuty
Tyle będziesz grzał do 30 stopni nie licząc strat, a bez dobrej izolacji zbiornika pewnie nigdy go nie zagrzejesz.
gość dobrze wyliczył,w przypadku płynu chłodniczego z jednej strony pomaga nam ciepło silnika,ale z drugiej miażdży ilość płynu i brak izolacji od otoczenia.
tadziol napisał(a):gość dobrze wyliczył,w przypadku płynu chłodniczego z jednej strony pomaga nam ciepło silnika,ale z drugiej miażdży ilość płynu i brak izolacji od otoczenia.
dokładnie, wydaje mi się że skróci to czas podgrzania płynu ale nie na tyle abyśmy po 2 km mieli ciepłe powietrze na szybę.
Neonixos666 napisał(a):dokładnie, wydaje mi się że skróci to czas podgrzania płynu ale nie na tyle abyśmy po 2 km mieli ciepłe powietrze na szybę.
Ja bym chciał ciepły nawiew zanim ruszę w drogę...
Ok, ale jak zamiast 100W będzie 1000W? jak zaizolujemy silnik / przewody do grodzi? Nie musi być koniecznie podgrzane o 30 st C, wystarczy jak wejdzie się w plusową przy np – 10 ( bo takie średnie temperatury panują zimą ).
moja rada to elektryczna nagrzewnica jak w suszarce obok wentylatora nawiewu, praktycznie od zaraz ciepłe powietrze i nie trzeba dużo kombinować. Ktoś kombinował z chłodniczką spalin idących do egr (nie wiem dokładnie w jakim silniku to występowało) która ogrzewa płyn.
A jakby taką suszarkę podłączyć, to ciekawe ile by prądu jadła..i jakby chodziła. Co do zamontowania jej chyba nie powinno być problemu. Wywiercić otwór w obudowie wentylatora nawiewu na średnice suszarki przykręcić czymś, zrobić włącznik/wyłącznik i cieszymy się ciepłym nadmuchem
sprawdzę jutro albo po jutrze, z czystej ciekawości 
- Od: 12 kwi 2012, 17:55
- Auto: Mazda 323F BJ
2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A
Znalazłem jeszcze coś takiego, jak podgrzewacz powietrza od francuskich samochodów, produkcji Valeo o mocy 1000W-1500W i na takie coś się raczej zdecyduję. Będę musiał sprawdzić jak to zamontować, ale to chyba możliwe, a rozwiązanie w miarę proste, aby uruchomić silnik i mieć ciepły nawiew na szyby bez korzystania z nagrzewnicy ( bez zakłócania nagrzewania silnika ).

http://allegro.pl/renault-modus-podgrze ... 45152.html

smile napisał(a):WłaśnieDlatego chyba znalazłem sposób na brak webasta
![]()
Wyprowadzając rano psa odpalę auto i uruchomię grzanie, po 5 minutach psa do domu i wracam do auta i już powinno być OK
Murowany mandat w wysokości 100 talarów i nie za nieposprzątanie po pupilu.
- Od: 5 lip 2010, 11:01
- Auto: 323F BJ 2.0 Ditd 2001
M6 GG 2.0 Citd 2007
to chyba najszybszy sposob na odmrozenie szyb. Tadziol napisal bys jakis fajny temat z ciekawym watkiem zeby takie nudy nie byly
o czymkolwiek 
Neonixos666 napisał(a): Tadziol napisal bys jakis fajny temat z ciekawym watkiem zeby takie nudy nie bylyo czymkolwiek
a co to ja pisarz gminny ?

może jakieś propozycje?
Jak rozebrać i wyczyścić spv może. Wtryskiwaczy chyba nikt nie rozkręcał. Może ktoś ma inne pomysły.
Rozkręcić popsute i zreperować o to chodzi
a nie tylko rozkręcić
i ja też jestem za spv
ewentualnie tcv 
- Od: 26 wrz 2010, 12:12
- Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition
viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0
kierownik napisał(a):rozkręcałem jeden uszkodzony wtryskiwacz i co?
a naprawiłeś ?