Mazda 3 BK Zawieszenie – problemy, pytanie, sugestie
zuq stawiam na łącznik stabilizatora tylnego. Też tak miałem. Waliło na nierównościach strasznie.
Podnieś auto złap za łacznik i szarpnij. Jak stuka to na pewno on.
Kupiłem zamienniki po 30 zł i już 50kkm wytrzymały.
Podnieś auto złap za łacznik i szarpnij. Jak stuka to na pewno on.
Kupiłem zamienniki po 30 zł i już 50kkm wytrzymały.
Ostatnio edytowano 6 mar 2013, 23:41 przez RobertPi, łącznie edytowano 1 raz
zuq napisał(a):...Odgłosy są takie metaliczne, jakby coś miało się zaraz oderwać. Co ważne dodam że ostatnio wymieniłem amortyzatory na nowe, ...
Nic o łącznikach tu nie ma.
chodziło mi o to że łączniki mam wymienione a i tak tłucze więc to nie może być ich wina nie ma się do czego doczepić może ktoś inny też tak ma?
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Też tak mam, pomimo wymiany wielu tulejek wtylnym zawieszeniu. dodatkowo jak czasami gwałtowniej ruszę to mam dosyć głośny pojedyńczy stuk z tyłu. Nie mam już sił do tego zawieszenia i jeszcze padło mi niedawno wymienione koło pasowe...
Z tym stukaniem to kolejna dziwna sprawa skoro już kolejna osoba to ma a nic nie można wykryć ja juz tak 2przeglady robiłem i za każdym razem o tym wspominam i nic stuki też się nie nasilają
Dominooo co do koła pasowego jak masz paragon to reklamuj ja to zawsze wymieniam samodzielnie i już raz reklamowałem koło i dostałem nowe może akurat się uda tylko musisz czekać na reklamację około 2 tygodnie więc auto uziemione chyba że masz jeszcze gdzieś to stare to ja tak zrobiłem żeby moc choćby na placu przestawiać auto jak zawadzało
Dominooo co do koła pasowego jak masz paragon to reklamuj ja to zawsze wymieniam samodzielnie i już raz reklamowałem koło i dostałem nowe może akurat się uda tylko musisz czekać na reklamację około 2 tygodnie więc auto uziemione chyba że masz jeszcze gdzieś to stare to ja tak zrobiłem żeby moc choćby na placu przestawiać auto jak zawadzało
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
cześć, Panowie, dzięki za dołączenie do dyskusji odnośnie stuków ... naprawdę jest mi ciężko powiedzieć co jak gdzie i przede wszystkim dlaczego tak mnie niepokoi (i Was też) ... cały podwozie na przełomie grudnia/listopada przejrzane, amory wymienione na KYB jakieś dwa tygodnie temu, amor, odbojnik i osłona tegoż nowe, pozostałe układy w normie, auto na kanale jak pisałem wytrzęsione, nie słychać żadnych luzów, nic a jak wyjadę i trafi sie nierówność to normalnie jakby cos miało zaraz odlecieć
nie mam już sily. jak napisl kropek101 chyba tez poczekam az jak cos jest samo odpanie i bedzie po temacie.. a pytanko, czy ktos podpytywal w ASO moze co powoduje te stuki? ja jutro do nich przekrece i podpytam, zobaczymy co mi powiedza .. jakby ktos mial podobne problemy i znalazl rozwiazanie pls o info. dziekuje.
- Od: 15 lis 2012, 23:30
- Auto: Mazda 3 1,6 BK benzyna 2005 r.
Sprawdź dokręcenie amortyzatorów oraz czy osłona nie obija sie o osłonę sprężarki klimy
Wiecie, ja miałem takie stuki – winnym okazał się zacisk hamulcowy – nie trzymał dobrze klocka i mi waliło po tarczy na nierównościach tak, że myślałem, że tylną oś gubię. Spróbujcie sprawdzić, kosztuje niewiele a może to będzie to.
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
Sprawdze to jak będę zmieniał opony na letnie a to chyba za niedługo będzie i napisze...
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Witam,
Panowie od jakiegoś czasu dobiegają do mnie pewne dźwięki z przedniej części zawieszenia. Głównie słyszę to z lewej strony. Dźwięk bardzo drażniący ucho, pojawiaja się przy bardzo małych nierównościach, gdzie skok zawieszenia jest bardzo mały. Przy większych ruchach zawieszenia, tego dźwięku nie słyszę. Obstawiałem że to łącznik, lecz niestety nie. Wymieniłem go na nowy, a dźwięk pozostał. Czy jest jeszcze jakiś element w przednim zawieszeniu, który jest słyszalny podczas małych uderzeń ? Czy może to być np górne mocowanie amortyzatorów przednich ? Dodatkowo może to być sworzeń, tuleja olejowa, lub tuleja poprzeczna. Nic innego mi do głowy nie przychodzi. Patrzyłem luzy, i nie zauważyłem zbytnio nic niepokojącego w tych elementach.
Pozdrawiam
Panowie od jakiegoś czasu dobiegają do mnie pewne dźwięki z przedniej części zawieszenia. Głównie słyszę to z lewej strony. Dźwięk bardzo drażniący ucho, pojawiaja się przy bardzo małych nierównościach, gdzie skok zawieszenia jest bardzo mały. Przy większych ruchach zawieszenia, tego dźwięku nie słyszę. Obstawiałem że to łącznik, lecz niestety nie. Wymieniłem go na nowy, a dźwięk pozostał. Czy jest jeszcze jakiś element w przednim zawieszeniu, który jest słyszalny podczas małych uderzeń ? Czy może to być np górne mocowanie amortyzatorów przednich ? Dodatkowo może to być sworzeń, tuleja olejowa, lub tuleja poprzeczna. Nic innego mi do głowy nie przychodzi. Patrzyłem luzy, i nie zauważyłem zbytnio nic niepokojącego w tych elementach.
Pozdrawiam
Hmm coś takiego. Dźwięk jest przy bardzo małych nierównościach, coś podobnego do stukania łącznika. Ale został u mnie wymieniony. Piszę tutaj, ponieważ zaczął ten dźwięk wydobywać się z dnia na dzień. I jest coraz bardziej słyszalny.
Ja mam tak samo i nie wiem co to może być. Wkurzające to zawieszenie. Z tyłu też wydobywają się jakieś dźwięki z którymi nie mogę sobie poradzić.
Może nie bez powodu Mazda zaleca wymianę całych wahaczy i tym podobnych elementów. A my się tak bawimy w jakieś tulejki-zamienniki i to wszystko o
rozbić...
Może nie bez powodu Mazda zaleca wymianę całych wahaczy i tym podobnych elementów. A my się tak bawimy w jakieś tulejki-zamienniki i to wszystko o

Jeśli chodzi o to zawieszenie, ono jest dobre, nie ma luzów ale jest cholera głośne. Ile rzeczy byś nie wymienił, i tak za jakiś czas to wszystko będzie z powrotem wydawać swoje dźwięki. Jeśli chodzi o to co opisałem, przeczuwam że jest to właśnie górne mocowanie amora. Nic innego by takich dźwięków nie wydawało. Nie wiem jak inni o tym sądzą.
Mibay napisał(a):Witam,
Pozdrawiam
Witam.
To będzie łożysko amortyzatora. Niech ktoś Ci pokręci kierownicą w jedną i w drugą stronę do oporu a Ty sobie przytrzymaj palca na śrubie przy górnym mocowaniu amortyzatora. U mnie cała chodzi. Wczoraj byłem na "trzepakach" w celu upewnienia się i to właśnie mi potwierdził mechanik.
Pozdrawiam.
- Od: 28 maja 2009, 09:26
- Auto: Mazda 3 2.0 150KM 2005r. USA
Kolega Orson może mieć racje. U mnie stuki są podobne a pamiętam, że w lecie (brak wilgotności) przy skręcaniu kierownicą na postoju słychać było takie tyk-tyk-tyk. Pisałem kiedyś o tym na forum i inni wypowiadali się właśnie, że przyczyną jest łożysko amortyzatora. Zbieg okoliczności? albo jedno rozwiązanie dla dwóch problemów (w moim przypadku) 
- Od: 9 maja 2012, 15:57
- Auto: Mazda 3 1.6 benzyna '04r.
Wymieniał ktoś mocowanie z tyłu amortyzatora , bo chyba cos mi popukuje z tyłu , znalazłem
http://moto.allegro.pl/poduszka-amortyz ... 95691.html
chyba powinna się nadać ?

chyba powinna się nadać ?