Podgrzewane fotele przednie
Witam.
Zastanawiam się nad dołożeniem ogrzewania foteli przednich do mojej BK.
Są dwa wyjścia.
Pierwszy, znaleźć fotele używane z ogrzewaniem i drugie, dołożyć matę grzewczą.
Czy ktoś już przerabiał ten temat i mógłby cokolwiek powiedzieć?
Czy jest to możliwe, opłacalne a może nie warto się z tym bawić i poszukać rozwiązania nr.1.
Dzięki za propozycje i sugestie.
Zastanawiam się nad dołożeniem ogrzewania foteli przednich do mojej BK.
Są dwa wyjścia.
Pierwszy, znaleźć fotele używane z ogrzewaniem i drugie, dołożyć matę grzewczą.
Czy ktoś już przerabiał ten temat i mógłby cokolwiek powiedzieć?
Czy jest to możliwe, opłacalne a może nie warto się z tym bawić i poszukać rozwiązania nr.1.
Dzięki za propozycje i sugestie.
Ostatnio edytowano 21 mar 2013, 00:32 przez tomek-waw, łącznie edytowano 2 razy
Moim zdaniem warto, przy założeniu, że zrobisz skórę od razu i wyprofilujesz pod siebie fotele.
Podgrzewania siedzeń to bardzo fajna sprawa. Musisz rozważyć czy chcesz szukać używanych w dobrym stanie z podgrzewaniem czy obszywac i dokładać mate do swoich. Moim zdaniem lepsza jest ta druga opcja.
W razie czego mam namiar na gościa który obszywa z matami. I robi to dobrze.
Podgrzewania siedzeń to bardzo fajna sprawa. Musisz rozważyć czy chcesz szukać używanych w dobrym stanie z podgrzewaniem czy obszywac i dokładać mate do swoich. Moim zdaniem lepsza jest ta druga opcja.
W razie czego mam namiar na gościa który obszywa z matami. I robi to dobrze.
arjot napisał(a): że zrobisz skórę
Właśnie nie chcę zmieniać tapicerki na skórzaną ( a samych foteli przednich nie obszyję )
Myślałem tylko i dołożeniu maty bez zmiany obić.
Czy ten gościu robi takie rzeczy ?
tomek-waw napisał(a):Właśnie nie chcę zmieniać tapicerki na skórzaną
Kupujesz dwie maty , wyjmujesz fotel , zdejmujesz pokrowiec na 99% w tunelu jest wtyczka do grzania , kupujesz panel z przyciskami , lutujesz to wszystko i jeszcze chyba trzeba włozyc bezpiecznik , ja tez o tym myślałem jak robiłem fotele z MPS-a ale zrezygnowałem
Ja mam dokładane podgrzewanie foteli, dla mnie zimą to jest luksus. Przynajmniej do nagrzania auta w środku.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Kupiłem już z tym, w niemcowni było dokładane. Jedna uwaga jest taka, że nagrzewają się trochę dłużej niż seryjne maty w fotelach.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Patrząc na czas montażu podawany w ASO ( 3,5h kpl. 2 siedzeń) sprawa wydaje się niby prosta, ale...prosta dla montażysty z wprawą.
http://www.akcesoriasubaru.pl/?224,podg ... 30-v7-870a
http://www.akcesoriasubaru.pl/?224,podg ... 30-v7-870a
Warto mieć podgrzewane fotele, bez względu na koszt jest to wygodne rozwiązanie w zimę, szybciej się nagrzewają niż auto, przynajmniej ja mam takie wrażenie, być może to jest błędne odczucie, ale na skórzaną tapicerkę nie zmieniaj, lepsza jest welurowa – praktyczniejsza. 
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.
Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Będę robił sam. Warsztat życzy sobie 400 zł/kpl.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Podpatrzyłem na schemacie montażu i niby prosta sprawa.
Porobię parę zdjęć jak i co. Pewnie zabiorę się z tym tygodniu jak przyjdą maty.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Podpatrzyłem na schemacie montażu i niby prosta sprawa.
Porobię parę zdjęć jak i co. Pewnie zabiorę się z tym tygodniu jak przyjdą maty.
Jak już coś z twojej koncepcji się urodzi to ja jestem chętny na wszelkie info co i jak zrobić bo mam skórę i w zimie kocyk pod
żeby nie było zimno zanim auto się rozgrzeje szczególnie jak mamy ostatnio po -20 w zimie

Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Dominooo napisał(a):Gdzie kupujesz te maty?
Sprawdzam dostępność w kilku sklepach int. Są różne ceny, Nie chcę kupować byle czego za 30 zł/szt
Myślę o czymś takim.
http://www.bagazniki.eu/mata-grzewcza-m ... -5207.html
ASO jak zwykle leci po bandzie. Na 1 siedzenie życzą 700 zł.

tomek-waw napisał(a):Myślę o czymś takim.
http://www.bagazniki.eu/mata-grzewcza-m ... -5207.html
I taki zestaw kupiłem.
Fotorelacja w tym przypadku jest zbędna, bo faktycznie nie ma tu żadnej filozofii.
Odkręcamy 4 śruby M14 po zdjęciu osłon plastikowych

WAŻNE
Przed rozpięciem kostki poduszek ,odłączyć akumulator.
Następnie rozłączamy kostkę.
Jest mały problem z rozpięciem kostki od poduszek i czujnika pasów.
Z pomocą przychodzą dwa zdjęcia.
Należy nacisnąć blokadę od góry...

...i pociągnąć do siebie zaczep, wychodzi całe połączenie kostki.

Fotel po wyjęciu.
Aby nie męczyć sie za bardzo z włożeniem mat pod tapicerkę musimy odkręcić siedzisko od ramy fotela.
Jest ono przykręcone czterema śrubami M12. ( od razu widok fotela po instalacji mat )
Maty trochę przycinałem aby wchodziły bez zagnieceń.
Na brzegach mat są przyklejone paski z taśmy klejącej dwustronnej. Należy je odkleić już po umiejscowieniu maty pod tapicerką.
Analogiczna sytuacja z matami oparcia fotela.
Pozostało jedynie zdjąć tunel środkowy i przeprowadzić przewody w miejsce gdzie montujemy włączniki mat oraz dalej do zasilania ( nad nogami pasażera )
Nie podpinać zasilania mat pod gniazdo zapalniczki.
Podłączenie zasilania pozostawiłem znajomym z warsztatu.
Wszystkie czynności oraz schematy są dostępne w tych pdf.
Musze przyznać, że zaoszczędzone 350-400 zł na montażu w warsztacie było warte ok. 5 godzin pracy.
Jeśli bym robił to po raz drugi zajęło by mi to około 3h max. od odkręcenia foteli do wstawienia ich na swoje miejsce.
Ostatnio edytowano 21 mar 2013, 22:01 przez tomek-waw, łącznie edytowano 1 raz
A nie orientujesz się jak z tapicerką skórzaną też tak można to zrobić czy jest jakiś większy problem? sam się zastanawiam nad zakładaniem
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Ok dzięki tak zrobie ale dopiero chyba w lato albo na jesień teraz ciągle brak czasu.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
A gdzie podpięli zasilanie jeśli nie do zapalniczki (dlaczego nie tam) 
Świetna robota.
A tak przy okazji masz pomysł co zrobić żeby fotel nie skrzypiał
Może dodatkowa mata rozwiąże i ten problem ...
Świetna robota.
A tak przy okazji masz pomysł co zrobić żeby fotel nie skrzypiał
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Grzegorz K napisał(a):A gdzie podpięli zasilanie jeśli nie do zapalniczki (dlaczego nie tam)
W rejonie zapalniczki jest tylko + po stacyjce, nie ma stałego. A do podłączenia mat sa potrzebne dwa + ( jeden po stacyjce a drugi stały )
Po drugie, nie można podłączać w ten sposób do obwodu zapalniczki.
Podłączone zostało nad nogami pasażera "przed panelem bezpiecznikowym".
Jak będziesz montował sam, daj znać to zajrzę gdzie dokładnie się wpiął w instalację.