przez bajer0 » 18 mar 2013, 22:30
A ja w zeszłym roku zdecydowałem się na opony zimowe bieżnikowane (oczywiście nowe) firmy Targum.
Dobra cena (185/65/15) za 99pln. Bieżnik Nokian (chyba model W). 2 lata gwarancji (door to door!). Opona (dawca) nie może być starszy niż 2 lata. Sporo czytałem, pytałem. Co ciekawe okazało sie, że ta firma bieżnikuje nawet opony lotnicze (co prawda samolotem nie latam, ale to też o czymś świadczy).
Opony montował kuzyn mojej żony (ma wulkanizację) i nie było najmniejszego problemu z wyważeniem. Sam był w szoku, że są takie lekkie jak na nalewki i ciężarki założył bardzo porównywalne do tych z opon letnich (nie nalewek).
Zachowanie na śniegu – bez problemu. Nie widać różnicy między fabrycznie nową oponą, a nalewką
Zachowanie na suchym – trakcja jest OK. Są pewnie troszkę głośniejsze od nowych, ale w granicach zdrowego rozsądku.
Jeżeli: nie jeżdzisz dużo, nie zapieprzasz jak głupi (dopuszczalny przepisami VMAX dla takich opon to chyba 140km/h) i jednak trochę Ci szkoda wydać 1k PLN na nowe zimówki to jest to idealne rozwiązanie.
Wiem, że na pewno zaraz pojawi się fala opinie: "łeee mój ojciec miał w dużym fiacie i mu pękła na drodze", albo "na oponach się nie oszczędza".
Prawda jest taka, że większość negatywnych opini to opinie sprzed 20 – 30 lat a produkcja w tamtych latach na pewno znacząco się różniła od obecnej (tak samo jak kontrola jakości, świadomość itp. Wydaje mi się, że dużo zależy również od technologi i samego producenta.
Na pewno następne moje zimówki (o ile nadal różnica w cenie będzie tak zauważalna) to będą bieżniki firmy Targum.
BTW
właśnie zamówiłem sobie letnie opony – nowe/nie bieżnikowane. Latem warunki są jednak zupełnie inne(wysokie temperatury, rozgrzany asfalt itp)a przede wszystkim z inną prędkością się podróżuje. Barum Bravuris2 195/65/15 182zł/szt.
Pozdrawiam
Rafał
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23