matthies napisał(a):synpower to prawdziwy full syntetyk, maxlife to taki udający full syntetyk, przeznaczony dla aut pow. 100kkm. ja go do siebie zalalem przy bardzo podobnym przebiegu, ale nie wiem czy nie szarpne sie przy kolejnej wymianie na synpower, w koncu silnik chyba mam zdrowy, wiec czemu nie

maxlife FE 5w30 to blendowany syntetyk. Wydaje mi się, że kiedyś czytałem info o tym, że DuraBlend i Maxlife to HC IIIgr.
maxlife fe 5W30 to – API SJ ACEA ACEA A1-02, B1-02, A5-02
Synpower 5W30 to – API Sl/CF ACEA A3/B4-10
Durablend FE 5W30 to – API SJ , ACEA A1-02, B1-02, A5 -02
Pierwszy i trzeci to oleje dające możliwość zmniejszenia konsumpcji paliwa a drugi powinien lepiej zachować się w stosunku do temperatury.
Wybierz taki, który jest polecany w manualu, a jeśli manual poleca taki i taki, to wybierz ten który bardziej odpowiada stylowi Twojej jazdy – oszczędna czy agresywna.
"Klasyfikacja ACEA A:
ACEA A1 -Jakość standardowa.
ACEA A2 -Wysoka jakość standardowa.
ACEA A3 -Wyższa jakość zachowania w stosunku do temperatury oraz oksydacji
ACEA A4 -Kategoria zarezerwowana dla przyszłych konstrukcji silników benzynowych
wyposażonych w bezpośredni system wtrysku paliwa.
ACEA A5 -Oleje silnikowe dające możliwość redukcji konsumpcji paliwa oraz
umożliwiające wydłużenie rekomendowanych przez producentów przebiegów między
obsługowych.
Klasyfikacja ACEA B :
ACEA B1 -Jakość podstawowa.
ACEA B2 -Wysoka jakość standardowa.
ACEA B3 -Wyższa nośność sadzy oraz ochrona przed zatarciem.
ACEA B4 – Dla silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa.
ACEA B5 -Najwyższa jakość gwarantująca maksymalną oszczędność paliwa.
ACEA A1/B1 -Olej przeznaczony do użycia w silnikach benzynowych i silnikach
wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych.
Olej przeznaczony szczególnie do
stosowania dla silników wykorzystujących oleje o niskim tarciu i niskiej lepkości o HTHS
od 2,9 do 3,5MPa.s. -Ford, Mazda. Oleje te mogą być nieodpowiednie do użycia w
niektórych typach silników. W razie wątpliwości należy sprawdzić instrukcję, lub poradnik
właściciela.
ACEA A3/B3 – Stabilny, utrzymujący właściwości olej, przeznaczony do użycia w
silnikach benzynowych samochodów osobowych o wysokich charakterystykach pracy,
oraz silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych i/ lub przedłużonych
przedziałach czasu wymiany oleju tam, gdzie podane jest to przez producentów silników
i/ lub silnikach wykorzystujących przez cały rok oleje o niskim stopniu lepkości i/ lub dla
silników o ciężkich warunków pracy,zgodnie z zaleceniami producenta silnika.
ACEA A3/B4 – Stabilny, utrzymujący właściwości olej do stosowania w silnikach
benzynowych i silnikach wysokoprężnych o bezpośrednim wtrysku (common rail) o
wysokich charakterystykach pracy, jednak odpowiedni również dla zastosowań opisanych
w punkcie A3/B3. Oleje klasy A3/B4 mogą być stosowane na dłuższe interwały wymiany –(wydłużony przebieg).
ACEA A5/B5 – Stabilny, utrzymujący właściwości olej do stosowania w przypadku
dłuższych przerw w wymianie oleju w silnikach benzynowych o wysokich
charakterystykach pracy, oraz w silnikach wysokoprężnych samochodów osobowych, a
także lekkich samochodów ciężarowych przeznaczonych do stosowania olejów o niskiej
lepkości o HTHS od 2,9 do 3,5MPa.s. Oleje klasy A5/B5 mogą być stosowane na dłuższe
interwały wymiany –(wydłużony przebieg). Oleje te mogą być nieodpowiednie dla
niektórych typów silników. W razie wątpliwości należy sprawdzić instrukcję, lub poradnik
właściciela."