marcin255 napisał(a):Ty masz do bólu fabryczny silnik
No, nie inaczej. Nie będę inwestował kilogramów sianka w marne efekty.
www.mazdaspeed.pl
tomek-waw napisał(a):Chociaż dolot i fajny odgłos mnie kusi.
tomek-waw napisał(a):U mnie odgłos jest nieco inny i wygląda na alternator.
Mephic napisał(a):Pompy się rozszczelniają, dostaje się woda i jest bigosZaczyna się od hałasu, a później pompa po prostu przestanie działać, dlatego z tego co mi powiedziano lepiej naprawiać wcześniej niż czekać, bo jak się uszkodzi całkowicie to jest już nie do naprawienia – sprawdziłem pro forma ceny używanych. Bolałoby bardzo
szweiki napisał(a):– pompa wspomagania kierownicy – w wersjach 1.4, 1.6 oraz w 2-litrowym turbodieslu stosowano pompy hydrauliczne, natomiast w pozostałych – elektrohydrauliczne. Zdarza się, że te ostatnie ulegają awarii z powodu rdzy wewnątrz przewodu (koszt wymiany na używaną to ok. 2-3 tys. zł). Wcześniej wspomaganie kierownicy okresowo zanika, pompa buczy i hałasuje, a na desce rozdzielczej pojawia się stosowna lampka, informująca o awarii. W tym roku Mazda ogłosiła akcję przywoławczą, dotyczącą awarii pomp elektrohydraulicznych w modelach z lat 2007-2009.
Nuno napisał(a):Czyli dotyczy to diesli oraz benzyny od 2.0 począwszy po 2,3 i MPS.
szweiki napisał(a):Nie zalecanie się do zalecanych wymian płynów bądź porostu niewiedza przyczynia się do takich sytuacji.
szweiki napisał(a):Olej zmienia barwę
Z biegiem lat okazuje się, że olej w układzie wspomagania zmienia barwę i nie jest już czerwony, żółty lub zielony. Klarowny płyn zamienia się w mętną mieszankę oleju i brudu pochodzącego z pracującego układu. Czy warto wtedy wymienić olej? Zgodnie z dewizą „lepiej zapobiegać, niż leczyć” można powiedzieć, że tak. Jednak taką operację możemy wykonać rzadziej, niż raz na kilka lat. Często po wymianie nie poczujemy żadnej różnicy w działaniu układu, ale będziemy mogli mieć satysfakcję, że przez nasze działanie istnieje możliwość przedłużenia bezawaryjnej pracy pompy wspomagania.
Kiedy wymienić olej w układzie wspomagania?
Jeżeli pompa hydraulicznego układu wspomagania kierownicy wydaje dźwięki podczas skręcania kół, może to oznaczać jej awarię i konieczność wymiany. Okazuje się jednak, że czasem warto zaryzykować poświęcenie około 20-30 złotych na litr płynu (plus ewentualną robociznę) i wymienić olej w układzie. Znane są przypadki, w których po wymianie oleju pompa ponownie pracowała cicho i równo, czyli na jej pracę miał wpływ brud, który zgromadził się w niej przez lata.
Wolę postąpić jak w artykule i wymienić jak ponosić przez np. niewiedzę lub np. błędy producenta niepotrzebne koszta naprawy .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość