Zmiana gałki drążka zmiany biegów
1, 2
Witam w tym temacie poruszamy kwestię zmiany gałki zmiany biegów w naszych BJ tutaj krótkie streszczenie wątku:
Gałki pasują zamiennie od:
MAZDA 323/323F BJ 1998-2004
MAZDA 626 GF/GW 1997-2002
MAZDA PREMACY CP 1999-2005
MAZDA 6 GG/GY 2002-2007
MAZDA 5 CR 2005-2010
MAZDA 3 BK 2003-2008
MAZDA MPV 1999-2006
jej wymiana następuje najzwyczajniej przez jej odkręcenie, natomiast wymiana do wymiany mieszka konieczny jest demontaż tunela środkowego
a teraz post forumowicza przemek_lcj
Witam,
mam pytanie, zmieniał ktoś? Nie mogę znaleźć żadnych tipów na ten temat. Zamówiłem sobie pod komplet obszytą skórą, ale nie wiem jak zdjąć aktualną, która jest ciut....hmmmm...obdrapana ;/
Pozrawiam
Gałki pasują zamiennie od:
MAZDA 323/323F BJ 1998-2004
MAZDA 626 GF/GW 1997-2002
MAZDA PREMACY CP 1999-2005
MAZDA 6 GG/GY 2002-2007
MAZDA 5 CR 2005-2010
MAZDA 3 BK 2003-2008
MAZDA MPV 1999-2006
jej wymiana następuje najzwyczajniej przez jej odkręcenie, natomiast wymiana do wymiany mieszka konieczny jest demontaż tunela środkowego
a teraz post forumowicza przemek_lcj
Witam,
mam pytanie, zmieniał ktoś? Nie mogę znaleźć żadnych tipów na ten temat. Zamówiłem sobie pod komplet obszytą skórą, ale nie wiem jak zdjąć aktualną, która jest ciut....hmmmm...obdrapana ;/
Pozrawiam
Galka w BJ najnormalniej w swiecie sie odkreca wiec nie widze problemu ze zmiana.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Gałka jest odkęcana jak napisał mako. Co do mieszka zmiany biegów, bo pewnie o tą osłonkę Ci chodzi, to trzeba odkręcić tunel środkowy. Mieszek jest do niego przykręcony od spodu.
Wrzucam Ci fotorelację poglądową chyba od 626 ale proces zmiany jest taki sam.
viewtopic.php?f=126&t=71442&hilit=ga%C5%82ka
Pozdro
Wrzucam Ci fotorelację poglądową chyba od 626 ale proces zmiany jest taki sam.
viewtopic.php?f=126&t=71442&hilit=ga%C5%82ka
Pozdro
Moja M http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=115425
Ciężka stopa = lekki portfel :)
Ciężka stopa = lekki portfel :)
- Od: 14 cze 2009, 18:17
- Auto: Mazda 323 BJ 1,3 16V 1998r
Dzięki – pomocny był ten link, ale nadal nie wiem jak nasmarować wejście drążka, żeby mi nie skrzypiał. Przy poruszaniu drążkiem słychać tarcie o gumę, skrzypienie i to mnie dobija. Można coś z tym zrobić ? U mnie panel ciężko zdjąć ponieważ najpierw trzeba by odkręcić siedzenia. Wkręty są niedostępne. Zdjąłem natomiast zaślepkę pod ręcznym i przez otwór psikałem różnymi smarami, ale nie pomogło....
- Od: 8 maja 2010, 08:57
- Auto: BJ, 1.5 benz. 1999
Da się wykręcić tunel bez wyjmowania foteli bo to robiłem. Fotele na maxa i trzeba odpiąć jedną spinkę trzymającą bok tapicerki siedzenia. Jakoś od spodu potem można wykręcić te wkręty i wyjąć tunel. Oprócz smarowania kulki lewarka, warto też przyjrzeć się i smarować tuleje od spodu auta, te przy drążkach idących do skrzyni.
Mako napisał(a):Galka w BJ najnormalniej w swiecie sie odkreca wiec nie widze problemu ze zmiana.
...najnormalniej w świecie nie chce się odkręcić...nie chciałbym przesadzić z siłą....nie wiem zapiekło się :O
Trzeba zjesc sniadanie i nie ma wuja na mariole zeby nie poszlo, mozesz skorzystac tez ze szmatki ktora i jakiegos narzedzia sciskowo odkrecajacego, wtedy na pewno pusci.
EDIT
A czy na pewno krecisz w odpowiednim kierunku ?
EDIT
A czy na pewno krecisz w odpowiednim kierunku ?
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
hehe tak kręcę w dobrą stronę ;] Ale spróbuję jeszcze z tym śniadaniem 
Odnośnie przesmarowania – zdjąłem tunel, napakowałem smaru na kulkę i okolice (dwa rodzaje próbowałem), a i tak nic to nie dało. Nie da się wyeliminować tego skrzypienia, jakby ocierało coś o gumę. Zawsze, jak jadę dłużej po mieście to zaczyna skrzypieć lewarek, po rozgrzaniu.
- Od: 8 maja 2010, 08:57
- Auto: BJ, 1.5 benz. 1999
Czy galka zmiany biegow z mazdy 3 (BK albo BL) bedzie pasowac do 323 f ? Chodzi mi o gwint
-
sztosik
Jeżeli masz gwint taki jak w Premacy – M10x1,25- a to bardzo prawdopodobne.
To będzie pasowała od Mazdy 3 np. taka:

lub taka:

Najlepiej byłoby zmierzyć.
To będzie pasowała od Mazdy 3 np. taka:
lub taka:
Najlepiej byłoby zmierzyć.
Tu masz jakie modele maja ten sam gwint i gałki są zamienne.
http://allegro.pl/galka-zmiany-biegow-s ... 28856.html

- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
Całkiem fajna! 
- Od: 21 lis 2010, 00:25
- Auto: Mazda3 2.0 DISI 2011
Volvo XC70 2008
Jaki kolor kupujesz? Czerwony, żółty czy niebieski?
Jak zakupisz zrób fote koniecznie!!!
- Od: 21 lis 2010, 00:25
- Auto: Mazda3 2.0 DISI 2011
Volvo XC70 2008
Czerwona gałkę pod kolor oświetlenia deski rozdzielczej. Zakup planowany jak bedzie cieplo kwiecien, maj. Wrzuce foto jak zamontuje tylko najpierw 
odkrecenieMako napisał(a):Trzeba zjesc sniadanie i nie ma wuja na mariole zeby nie poszlo,

-
sztosik
kubi2410 napisał(a):Tu masz jakie modele maja ten sam gwint i gałki są zamienne.http://allegro.pl/galka-zmiany-biegow-s ... 28856.html
Heh zanim trafiłem na ten temat to kupiłem tą gałkę, a teraz patrzę na forum i zamieszanie wokół tego. Dzisiaj mi przyszła do domu, ale też miałem kłopoty z odkręceniem oryginalnej gałki, chociaż jakieś pół miesiąca temu odkręciłem bez problemu. Gwint pasuje, wygląda całkiem fajnie, tylko nie można przesadzić z siłą przy wkręcaniu, ma być wkręcona niemal że na chama. Tylko nie wiem czy u mnie tylko tak jest, czy wszędzie tak będzie, że pierścień który trzyma mieszek jest trochę za nisko i między mieszkiem a gałką jest +/– pół centymetra różnicy. Wkręciłbym jeszcze bardziej gałkę ale boję się że ją uszkodzę. Może mieszek opadł ze starości

EDIT:
Jak chcecie to jutro albo pojutrze wrzucę wam zdjęcia jak to u mnie wygląda. Ja kupiłem niebieską pod kolor auta. Mi się podoba, tylko muszę ciotkę poprosić żeby mi zrobiła skórzany mieszek z niebieską nicią na wymiar bo na razie mam ori. Zdjęć spodziewajcie się raczej pojutrze, bo jutro jadę do roboty, ewentualnie zrobię w dzień telefonem, bo jak wrócę do domu to już będzie ciemnica.
- Od: 28 gru 2011, 23:16
- Auto: Mazda 323F BJ 1.5 2000r.
1, 2