Chciałbym zaprezentować mój skromny wózek
Tak więc na miejscu w Krakowie "szybka" rejestracja i z biegiem czasu większe lub mniejsze poprawki.
Na wstępie niestety po ulewach okazało się, że podłoga przecieka (ktoś ją chamsko załatał). Usunęliśmy syf i porządnie poprawili matą szklaną + żywica do tego podstawowa konserwacja podwozia bitgumem.
Odpukać więcej nieprzyjemnych i nieprzewidywanych tego typu usterek nie odkryto
Jazda BaGietą sprawia mi frajdę, tym bardziej że zazwyczaj spędzam w niej dużo czasu (dorywcza praca). Z tego względu staram się by w miarę możliwości technicznie była coraz to lepsza, a nie na odwrót.
Jak na razie wymienione rzeczy które pamiętam to:
-świece NGK
-kable WN NGK
-żarówki Tungsram Bluish +50%
-łączniki stabilizatora przód JGR
-przegub napędowy prawy HDK
-filtry gazu (fazy lotnej i ciekłej)
-Filtr paliwa(tutaj pasował ori od KIA), oleju(knecht), olej (Elf 10w40, przed wymianą płukanka Liqui Moly), płyn chłodniczy
-został wyregulowany gaz w Busko-Zdroju u Bananmnina
-Stalufelgi na zimę + 2 nowe opony Vredestein Snowtrack 3 i 2 używki Frigo 2
-Akumulator Varta Silver 60ah (poprzedni już niedomagał. Zastanawiam się tylko czy ten nie jest za duży ? Powinien być raczej w miarę dobrze doładowywany oraz na bieżąco kontroluję napięcie. Ale zazwyczaj ludzie polecali mniejsze coś koło 50-55Ah)
-Podłokietnik od Mx-3
-siłowniki klapy (używki)
–"kałpaki"
-zmienione klemy
-wyczyszczona przepustnica (na razie z grubsza)
Luty 2013
-sworzeń wahacza lewego 555
–"zregenerowane" łączniki tył
-poprawione bębny
-zrobiony porządek z amorami przód i tył.
-wymiana płynu hamulcowego
W planach:
-Ogarnięcie hamulców – przód.
-Jakieś Alu z letnimi oponami 14" lub 15" (na 13" auto jest za niskie dla mnie).
-Poprawienie tyłu. Mazda niestety niedługo przed sprzedażą przez poprzedniego właściciela dostała brzydkiego strzała w tyłek na parkingu. (pewnie wiosna/lato)
-nie działa ogrzewanie tylnej szyby (tzn tylko 3 górne paski)
-mechanizm światła lewego się trochę zużył a konkretnie tulejka na której jest luz, przez co lampa trochę obija przy zamykaniu. Na razie jest to doraźnie poprawione
-być może centralny z pilota

-Stopniowe doprowadzenie auta do możliwie dobrego stanu.
Drobne lub mniejsze bolączki nie zniechęcają mnie bo to fajny wóz i już się ich dużo nie widuje na ulicach.
Na szybko kilka fotek przy okazji zakupów

A tu nieszczęsny tyłek

Pozdrawiam.