przez riki007 » 10 kwi 2013, 12:17
A ja mam problem następujący, silnik nagrzewa mi się do standardowej temperatury pracy (połowa skali) po około 3km, i temperatura utrzymuje się równiutko cały czas, ale problemem jest ogrzewanie wnętrza, a mianowicie, nawet po kilkunastu km, przy ustawionej temperaturze na max 29 stopni (klima wyłączona), powietrze z nawiewu leci tylko lekko ciepłe, a chyba powinno lecieć gorące (ogólnie cieplejsze powietrze zawsze leci na nogi, a nie na nawiewy górne, czy to normalne?). Może ktoś podpowiedzieć, od czego zacząć sprawdzanie. To co jest sprawdzone na chwilę obecną:
– Wąż dochodzący do górnej części chłodnicy (taki dość gruby), jest zimny, do czasu nagrzania silnika do połowy skali temperatury.
– Płynu w chłodnicy nie brakuje (chociaż w zbiorniczku wyrównawczym jest go baaardzo niewiele).
– Nawiew włączałem dopiero po nagrzaniu silnika, i włączałem wentylator stopniowo (kiedyś mechanik mi powiedział, że jeśli w samochodzie nagrzewnica jest mała, to jeśli od razu włączę nawiew na max, to nigdy powietrze nie będzie lecieć gorące).
Powiem szczerze, że na długich trasach problem nie jest uciążliwy, bo po około 10km w samochodzie temperatura robi się akceptowana (na zewnątrz mamy teraz temperatury lekko minusowe, tak około -3). Ale do pracy dojeżdżam 4km, i troszkę to denerwujące, że w tym czasie temperatura niewiele się w środku zmienia.