Falujące obroty i przygasanie silnika 1,8 FP prawie wszytko wymienione

Postprzez maxim_wawa » 4 sty 2013, 09:11

z objawów raczej skupił bym się nad wyczyszczeniem na początek IAC bo zachowuje się to tak jakby w ogóle nie pracował a obroty były utrzymywane tylko przez wykręconą śrubę bypassu

gdybym miał to próbować diagnozować u siebie to na odpalonym silniku spróbował bym odłączyć IAC, wkręcić śrubę bypassu żeby obroty spadły do ok 750 obr i wtedy podłączyć IAC i regulować tak żeby obroty się podniosły – pytanie czy IAC w ogóle działa
NAPRAWA / POGOTOWIE KOMPUTEROWE

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

KOMPLEKSOWE PROJEKTOWANE ARCHITEKTONICZNE I ARANŻACJA WNĘTRZ
http://WWW.AKDECOR.PL
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 15:28
Auto: '03 VW Passat B5FL Vario 1.9 TDI 130KM Tiptronic Highline

Postprzez maniek070 » 9 sty 2013, 22:54

maxim_wawa napisał(a):jak pracuje na luzie po odlaczeniu IAC ? (nie powinien zgasnąć)
jaki opór wykazuje ci IAC miedzy pinami w kostce ?

opor skacze, w okolicach 4-10

maxim_wawa napisał(a):z objawów raczej skupił bym się nad wyczyszczeniem na początek IAC bo zachowuje się to tak jakby w ogóle nie pracował a obroty były utrzymywane tylko przez wykręconą śrubę bypassu

gdybym miał to próbować diagnozować u siebie to na odpalonym silniku spróbował bym odłączyć IAC, wkręcić śrubę bypassu żeby obroty spadły do ok 750 obr i wtedy podłączyć IAC i regulować tak żeby obroty się podniosły – pytanie czy IAC w ogóle działa

srobe wkrecilem ile mi klucz dostal, ale obroty ani drgnely, caly czas 900/1 tys
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 11 paź 2011, 19:47
Auto: 6, GH, 2.2 MZR, 2012r.

Postprzez Gregory » 9 sty 2013, 23:04

Ale to musisz zmierzyć na wypiętej wtyczce :| , wtedy mierzysz rezystancje, to że będzie rezystancja książkowa, nie znaczy że IAC działa prawidłowo. Według mnie obroty na odłączonym IAC powinno się sprawdzać na rozgrzanym silniku.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Forumowicz

Od: 29 lut 2012, 12:11
Auto: 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM+LPG
Mondeo MK3 2004 2.0 145KM+LPG
było: 323F 1990r. BG 1.6+LPG 88KM
Scudo 1999r. 1.9TD 92KM
Laguna 1995r. 1.8+LPG 90KM

Postprzez maniek070 » 9 sty 2013, 23:49

Gregory napisał(a):Ale to musisz zmierzyć na wypiętej wtyczce :| , wtedy mierzysz rezystancje, to że będzie rezystancja książkowa, nie znaczy że IAC działa prawidłowo. Według mnie obroty na odłączonym IAC powinno się sprawdzać na rozgrzanym silniku.

tyle bylo w pinach w IAC, we wtyczce kurde juz nie pamietam, silnik byl cieply, a druga sprawa, co do tej sróby bypass, wkrecilem do konca, obroty dalej w okolicach 1 tys, nizej nie zejdzie, i od tego co bylo oryginalnie po wkrecaniu nic nie zeszlo, natomiast jak wykrecalem srobe to obroty po kilku obrotach zaczely wzrastac, dodam ze caly czas skaczą
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Postprzez Gregory » 10 sty 2013, 01:34

Chyba zbyt dosłownie napisałem, wypinasz wtyczkę, mierzysz piny na IAC. Tam nie może być między 4 a 10 Ohmy( jak tak to nie sprawny) tam ma być stała wartość w trakcie pomiaru.

Tak sprawdzisz IAC, przy niskiej temp. może być niższa wartość.
Obrazek

Co nie zmienia faktu, że pomijając IAC i tak masz jakieś lewe powietrze lub coś w przepustnicy nie tak.
Nie chce mi się czytać tematu od nowa, jeśli nie restartowałeś kompa, to możesz spróbować, na pewno nie zaszkodzi.
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Forumowicz

Od: 29 lut 2012, 12:11
Auto: 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM+LPG
Mondeo MK3 2004 2.0 145KM+LPG
było: 323F 1990r. BG 1.6+LPG 88KM
Scudo 1999r. 1.9TD 92KM
Laguna 1995r. 1.8+LPG 90KM

Postprzez grzech_z » 23 sty 2013, 09:36

Magdzie znowu zaczęły obroty fiksować:(
Czy falujące i spadające aż do zgaśnięcia mogą być spowodowane niską temperaturą?
Gdyby tylko na LPG to bym się nie martwił ale również na PB:(
Akcja zaczęła się przedwczoraj (-8). Wczoraj (-4) chciałem się za to wieczorem zabrać a tu zonk bo objawy ustąpiły. Przestają "gadać" jakieś styki, albo czujniki w niższej temperaturze?
Piszę o temperaturze bo gdyby mogła mieć związek z czymś od czego mógłbym zacząć diagnozę to by mocno ułatwiło poszukiwania. Zimno trochę a do garażu się zmieści tylko połowa auta:(
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM

Postprzez maxim_wawa » 23 sty 2013, 14:44

grzech_z napisał(a):Magdzie znowu zaczęły obroty fiksować:(
Czy falujące i spadające aż do zgaśnięcia mogą być spowodowane niską temperaturą?
Gdyby tylko na LPG to bym się nie martwił ale również na PB:(
Akcja zaczęła się przedwczoraj (-8). Wczoraj (-4) chciałem się za to wieczorem zabrać a tu zonk bo objawy ustąpiły. Przestają "gadać" jakieś styki, albo czujniki w niższej temperaturze?
Piszę o temperaturze bo gdyby mogła mieć związek z czymś od czego mógłbym zacząć diagnozę to by mocno ułatwiło poszukiwania. Zimno trochę a do garażu się zmieści tylko połowa auta:(

pytanie czy objaw na zimno, na ciepło czy niezależnie od rozgrzania silnika ?

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ I DYWANÓW, TRZEPANIE MECHANICZNE I USUWANIE SIERŚCI

Forumowicz

Postprzez grzech_z » 23 sty 2013, 15:47

maxim_wawa napisał(a):pytanie czy objaw na zimno, na ciepło czy niezależnie od rozgrzania silnika ?

Raczej tylko na ciepłym. Dopóki chodzi na ssaniu jest ok. Jak się rozgrzeje.
szerokości
grzech
Forumowicz

Postprzez maxim_wawa » 23 sty 2013, 16:20

grzech_z napisał(a):
maxim_wawa napisał(a):pytanie czy objaw na zimno, na ciepło czy niezależnie od rozgrzania silnika ?

Raczej tylko na ciepłym. Dopóki chodzi na ssaniu jest ok. Jak się rozgrzeje.

odpowietrz porzadnie uklad chlodzenia i zmierz opor czujnika temeratury

Forumowicz

Postprzez grzech_z » 23 sty 2013, 16:32

maxim_wawa napisał(a):odpowietrz porzadnie uklad chlodzenia i zmierz opor czujnika temeratury

cz.t. to ten w filtrze powietrza z prawej strony?
Gdyby układ chłodzenia był zapowietrzony to objawy same by nie ustępowały – dedukuję – sam się raczej nie potrafi odpowietrzyć?
szerokości
grzech
Forumowicz

Postprzez maxim_wawa » 23 sty 2013, 17:02

chodzi o czujnik temperatury cieczy a nie powietrza

odkręć odpowietrznik na dole chłodnicy i daj się wybomblowac – jeśli masz zapowietrzony układ to czujnik będzie wysyłał do CPU zupełnie bzdury i może reagować w dowolny sposób

Forumowicz

Postprzez maniek070 » 8 lut 2013, 15:06

mój problem z odpalaniem na chwilę obecną rozwiązany, problemem okazał się zgodnie z przypuszczeniami IAC, mam pytanie czy on po wyczyszczeniu powinien być czymś nasmarowany? Bo właśnie zostawiłem go na noc w WD 40, a później popsykałem troche i złożyłem, i teraz działa, wcześniej po czyszczeniu niczym nie smarowałem i pewnie dlatego się zawieszał (?). Ktoś na forum napisał właśnie że po takim nocnym zabiegu u niego zadziałał, no i u mnie też, tylko się jeszcze zastanawiam czy go nie powinienem czymś innym nasmarować?
Tak czy siak, powrót do punktu wyjścia, skaczące obroty przed czyszczeniem (przepustnica, egr, iac), zostało tak samo i teraz, wrzuce jeszcze link do filmiku jak to wygląda po odpaleniu na zimnym silniku, może musze jeszcze troche wyregulować obroty? I jeszcze jedno pytanie, w jakim przedziale dokładnie mogą falować obroty na biegu jałowym? Na komputerze można ładnie dokładnie odczytać, ciekaw jestem ile mi brakuje do doskonałości;] (bo chyba nie utrzymają się idealnie? ;D)

na zimnym silniku/odpalanie
http://www.youtube.com/watch?v=L_KYbS9F-ho&feature=youtu.be
przygazowanie
http://www.youtube.com/watch?v=xp89iXVfmL0&feature=youtu.be

na ciepłym silniku
http://www.youtube.com/watch?v=rjRSE2O5_G0&feature=youtu.be
Obrazek Obrazek
Forumowicz