Fiat Freemont 280KM AWD – amerykański Włoch

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez pdrog » 16 lut 2012, 11:30

nemi napisał(a):
pdrog napisał(a):jeśli koniecznie upierasz się na nowy to pewnie tak jest...

Tylko i wyłącznie o tym założeniu mówię. Ja też bym nie kupił nowej Skody ani Fiata i innych tego typu marek, bo wolałbym coś dużego używanego.

to źle Cię zrozumiałem...myślałem, że piszesz o sytuacji, w której mając 40kzł i chcąc kupić auto, jesteś skazany na fabię.

nemi napisał(a):
pdrog napisał(a):i pokazujesz jak bardzo nie potrafisz podejść z dystansem do skody
Pokazuję, że miałem tylko pozytywne doświadczenia, chociaż jednym tchem potrafię wymienić wszystkie wady, które sprawiły, że się tego auta pozbyłem tak szybko, jak dałem radę.

sorry nemi...ale w tym :
nemi napisał(a):Także tyrady jaka to Skoda jest zła i co za gamonie ją kupują mnie śmieszą, tym bardziej, jeśli pisze to osoba, która w życiu pewnie takiego auta nie posiadała i niczego nie może powiedzieć o tych autach z własnego doświadczenia.

jest mało dystansu...a sporo zaperzenia się :P

nemi napisał(a):
pdrog napisał(a):EDIT: tak zupełnie poza wszystkim potrafię docenić skodę ;) , w zeszłym roku poleciłem dwóm znajomym (szukającym nowego dużego auta, za rozsądne pieniądze, z silnikiem benzynowym, kombi i dodatkowo dobrze znoszącego lpg) zakup octavii 1.6 102KM z fabrycznym gazem...obaj baaaardzo zadowoleni

A jeszcze w tym wątku z obrzydzeniem pisałeś, że Skoda jest liderem sprzedaży :P. Czyżbyś tych znajomych tak nie lubił :P?

nie pisałem z obrzydzeniem...to primo...skoda do mnie nie trafia...to drugie primo...nie trafiają do mnie generalnie auta popularne...to trzecie primo...ale jeśli ktoś pyta się mnie o radę co kupić (budżet max55kzł, duże kombi...znaczy duże dla nich, bo mają 170-175cm wzrostu ;) , nowy, lpg)...to nie ma nic lepszego ani gorszego...jest tylko octavia II tour...czy jakoś tak.
pdrog

Postprzez JohnnyB » 16 lut 2012, 16:36

pdrog napisał(a):ale jeśli ktoś pyta się mnie o radę co kupić (budżet max55kzł, duże kombi...znaczy duże dla nich, bo mają 170-175cm wzrostu ;) , nowy, lpg)...to nie ma nic lepszego ani gorszego...jest tylko octavia II tour...czy jakoś tak.

Przykro mi , ale Octavi Tour nie ma już w ofercie, a nawet jeśli jest nie ma już ani jednego egzemplarza w Polsce.
Teraz musisz proponować Dacie Logan MPV z LPG/Dacie Duster z LPG :D .

W przypadku Fiata nie wiele mogę powiedzieć, nie miałem żadnego. Mając budżet na tego Freamonta, nie brałbym go pod uwagę przy zakupie auta tego segmentu.
Fiat nie wpasowuje się w ten rynek i jedyne czym mógłby zdobyć klienta to cena, a w przypadku tego auta i budżetu możemy się poruszać już w szerszym gronie producentów
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez radzi89 » 16 lut 2012, 20:51

Mi się jakoś nie podoba to "zeuropeizowanie" Dodge i Chryslera. Byłem wczoraj w ASO Jeepa po części a tam same Lancie. Co ciekawe facet powiedział, że w PL już nie można kupić Chryslera 300c ale jest dostępny ze znaczkiem Lanci. To samo było jak wsiadłem do Voyagera i na kierownicy zobaczyłem znaczek "Lancia". Jakoś mi brakuje tego amerykańskiego smaczku <płacze>
Dobrze chociaż, że Jeep`a zostawili w spokoju.
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez Grzyby » 16 lut 2012, 21:19

radzi89 napisał(a):Dobrze chociaż, że Jeep`a zostawili w spokoju

Wiesz, gdyby nie ten fuuuj Fiat, to te auta całkiem zniknęłyby z rynku :P
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez radzi89 » 16 lut 2012, 21:27

Do Fiata nic nie mam :P Jednak jakoś mam sentyment do tych hamburgerowych niemiłosiernych spalarni paliwa <lol>

Nawet nie tak dawno myślałem o zamianie jednej z Mazd na 300c kombi 5,7 z AWD :P
Na szczęście się opanowałem :P
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez JohnnyB » 16 lut 2012, 22:50

radzi89 napisał(a):myślałem o zamianie jednej z Mazd na 300c kombi 5,7 z AWD :P

Jakie 300C ? Jak już to Dodge Magnum :D :P

i tylko SRT <serduszka>
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez radzi89 » 16 lut 2012, 23:11

300c ma fajniejszy przód :P a poza tym to miało być coś w sensownych kosztach :D a SRT z kosztami z kategorii sensownych nie ma nic wspólnego :D
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez pdrog » 17 lut 2012, 11:30

JohnnyB napisał(a):
pdrog napisał(a):ale jeśli ktoś pyta się mnie o radę co kupić (budżet max55kzł, duże kombi...znaczy duże dla nich, bo mają 170-175cm wzrostu ;) , nowy, lpg)...to nie ma nic lepszego ani gorszego...jest tylko octavia II tour...czy jakoś tak.

Przykro mi , ale Octavi Tour nie ma już w ofercie, a nawet jeśli jest nie ma już ani jednego egzemplarza w Polsce.
Teraz musisz proponować Dacie Logan MPV z LPG/Dacie Duster z LPG :D .

całkiem możliwe, że teraz nie ma...w zeszłym roku przed wakacjami letnimi były bo kupili. dacii nie polecę...IMO massakra
pdrog

Postprzez nemi » 19 wrz 2012, 13:56

Ja widziałem od założenia tego tematu 2 (dwa) egzemplarze. Sądzę, że hit sprzedażowy to nie jest :].
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez grabu122 » 19 wrz 2012, 14:39

W dolnośląskim/opolskim spotkałem na drodze przez ten czas może kilkanaście egzemplarzy ;)
Tylko sądząc po oklejeniach 3/4 z nich były to auta demo/testowe :P

Niektóre modele są skazane na totalną porażkę na polskim rynku.....
Dobrym przykładem jest np. Suzuki Kizashi -brak diesla w ofercie, tylko jedna stosunkowo duża (jak na te czasy) benzyna 2.4l, brak nadwozia kombi i...... pewnie tylko jakieś pojedyncze sztuki, które znalazły nabywców <głaszcze>
Forumowicz

Od: 28 paź 2008, 20:29

Postprzez nemi » 19 wrz 2012, 14:55

grabu122 napisał(a):Dobrym przykładem jest np. Suzuki Kizashi -brak diesla w ofercie, tylko jedna stosunkowo duża (jak na te czasy) benzyna 2.4l, brak nadwozia kombi i...... pewnie tylko jakieś pojedyncze sztuki, które znalazły nabywców <głaszcze>

Na żywo widziałem 1 sztukę :). Zawsze mnie zastanawia co kieruje producentami, że wprowadzają do sprzedaży auta, które dla przeciętnego człowieka już na pierwszy rzut oka skazane są na porażkę. I nie chodzi mi tu o jakieś innowacje (np. kiedyś Fiat Multipla – auto dziwne, futurystyczne, które ludzie albo pokochają, albo znienawidzą; teraz np. Nissan Juke), tylko zwykłe auta, które nie wnoszą niczego do motoryzacji albo przynajmniej nie są wyjątkowo tanie. Suzuki jest tu doskonałym przykładem – przez wymienione przez Ciebie wady te auta się po prostu nie sprzedają. Poza tym jest to wyjście poza dotychczasowe klasy, w których w grę wchodzą spore pieniądze. A kiedy w grę wchodzą spore pieniądze, to mało kto kupi auto marki znanej z produkcji miejskich maluchów czy małych terenówek :].
Opel wycofał się z Omegi, Ford ze Scorpio, a chociażby Mazda z Xedosa 9, bo mało kto wybierał te auta zamiast BMW/Audi/Mercedesa...

Taka ryzykowna strategia marnowania pieniędzy na projekty-niewypały dziwi mnie w czasach kryzysu i niskiej sprzedaży aut. Ale przynajmniej mamy różnorodność.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez zbir » 8 sty 2013, 17:34

Ja tu w ogóle nowy jestem, ale dorzucę swoje 3,5 grosza w temacie – trochę w obronie Freemonta :)

Freemont jest fajnym autkiem dla kogoś, kto ma np. trójkę dzieciaków w wieku 'fotelikowym'. Jako, że przymierzam się do czegoś większego, robiłem sobie różne zestawienia – i w kategorii auto nowe, i używane (ostatecznie wybór padnie na M5- czy w jednej czy w drugiej kategorii – dlatego wylądowałem na tym forum, ale Freemont był bardzo mocno brany pod uwagę przy autach nowych).

Ale jeśli się szuka auta:
– nowego
– w pełni 7-osobowego (czyli mutacje typu dwa nibyfotele w bagażniku Outlandera czy Quasquai+2 nie wchodzą w grę)
– przyzwoicie bezpiecznego (nie budowanego na dostawczaku jak Fiat Doblo czy Nissan Nv200)
– wygodnego
– dobrze wyposażonego,

to co nam zostaje? W podobnym przedziale cenowym tylko mainstream – czyli rodzina Sharan/Alhambra/Galaxy, albo francuzy Espace / C4 Picasso. A jak się chce jeździć czymś innym niż sąsiad, to... no właśnie :)

Z tańszych siedmioosobowców są tylko Chevy Orlando (ostatnio widuję go dość często jako taksówki, dużo uboższy od Freemonta), albo ta nowa Dacia (błagam...).

Cała reszta to już kwoty podchodzące pod 150-200tys.

No i Freemont ma bardzo fajną rzecz – child booster (poduszka w fotelach w drugim rzędzie podnosi się i nie trzeba montować fotelika)
Początkujący

Od: 20 gru 2012, 13:51
Auto: M5 CR 2.0 '07

Postprzez radzi89 » 8 sty 2013, 17:41

Zdecydowanie wolałbym Forda S maxa :)
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez zbir » 8 sty 2013, 17:50

S-max też podpada pod punkt o sąsiedzie :D
Początkujący

Od: 20 gru 2012, 13:51
Auto: M5 CR 2.0 '07

Postprzez sewo » 9 sty 2013, 22:22

Generalnie jak Van to tylko s-max :]

Sąsiad dziewczyny pracuje w salonie Voyager club i co chwilę jeździ czymś takim.
http://otomoto.pl/lancia-voyager-nowy-2 ... 51999.html

Bardzo sobie chwali a ma 3jke dzieciaków w różnym wieku :)
Obrazek
Przedstawiciel Wielkopolski

Od: 11 cze 2007, 19:54
Auto: Cx7 Er
MX5 Na
Transit Connect
Było:
MX5 Nbfl , RX8 Fe

Postprzez radzi89 » 9 sty 2013, 22:46

Mieliśmy kiedyś dwa modele w tył, wcześniej mieliśmy jeszcze forda windstara ale ten nie jest dostępny w PL. Co do voyagera dla mnie genialne auto :)
Rafal
Forumowicz

BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8