Poradźcie coś
Zamarźnięte pompki spryskiwaczy
1, 2
Jak w temacie. Niestety nie mam garażu, a do najbliższej galerii z ogrzewanym parkingiem mam ze 100km
. Zamarzł mi płyn w obu zbiornikach, pompki nie pracują, dolałem już denaturatu i dalej lipa. Macie jakieś własne patenty na takie wypadki ? Się zastanawiam czy jak bym farelkę wrzucił pod maskę czy by to pomogło. Dodam, że nie specjalnie mam ochotę nadkole ściągać.
Poradźcie coś
Poradźcie coś
Lepiej by było bardzo ciepłe wody dolać, ale nie gorącej żeby się nie stopiło coś czasem ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Albo poczekaj na odwilż, ma przyjść pocz. tygodnia, u mnei już jest plus kilka
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Albo poczekaj na odwilż, ma przyjść pocz. tygodnia, u mnei już jest plus kilka
- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
jaaco napisał(a):Lepiej by było bardzo ciepłe wody dolać, ale nie gorącej żeby się nie stopiło coś czasem
Tak w sumie zamierzałem zrobić, ale najpierw muszę denaturat spuścić bo zalałem pod korek
jaaco napisał(a):Albo poczekaj na odwilż, ma przyjść pocz. tygodnia, u mnei już jest plus kilka
Na mazurach to ta odwilż to pewnie będzie na wielkanoc
ja zalałem gorącą wodą zagotowałem do wrzątku i powoliz3 piętra przed blok i zalałem po ok 15 min puściło
nic się niestało ze zbiornikiem nie odkształcił się itp itd zalałem ok pół litry ;p
misiol napisał(a):Myślę, że wystarczy nim trochę pojeździć i odpuści
Nie wystarczy, już próbowałem
Pomogłoby jak by zbiornik był w komorze silnika, a nie obok.
misiol napisał(a):Pogody na mazurach to tylko pozazdrościć
Ja tam w sumie lubię śnieg, a do tego mazda ma przedni zderzak jakby był specjalnie zaprojektowany do.... odśnieżania
teraz warto zrobić tak z letnik jak napisał
kupiłem po 2 zł za 2 litry

misiol napisał(a):kupować płyn zimowyNajlepiej pod koniec marca kup zapas po 3zł za 5l w promocji i sobie schowaj na następny rok. Ja mam w garażu dużo miejsca to tak robię czasem.
kupiłem po 2 zł za 2 litry
denaturat nie pomoze, lej goraca wode. jak wystygnie i nie pusci ta wezyk w zbiorniczek wypompowac i powtorzyc zabieg az do skutku-pomoze napewno
arafal21 napisał(a):albo wodkenapewno pusci, no zalezy kto jaki ma leb
no tak, wódkę w gardło i dmuchamy na zbiornik
seba626 napisał(a):lej goraca wode. jak wystygnie i nie pusci ta wezyk w zbiorniczek wypompowac i powtorzyc zabieg az do skutku-pomoze napewno
To trzeba będzie zrobić jak przestanie śnieg padać, czyli na majówkę
A nie wystarczy się troszke przejechac?Silnik się rozgrzeje, a ciepło, które bedzie od niego biło na pewno roztopi płyn.
Ale masz szczęście,bo odwilż idzie
u mnie trawa zielona i drogi czarne 
Ale masz szczęście,bo odwilż idzie
"Ale herbatka dobra" :)
- Od: 13 paź 2011, 23:14
- Auto: Mazda 323C
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.
od silnika się nie rozpuści, zbiorniczek jest za daleko od silnika. tylko metody dorażne takie jak gorąca woda , to będzie najlepsze i najszybsze . chyba że masz zatankowane pod korek i zamarznięte no to tylko wykręcenie zbiorniczka i do domu trzeba się z nim pofatygować żeby odtajał

Pindurek napisał(a):A nie wystarczy się troszke przejechac?Silnik się rozgrzeje, a ciepło, które bedzie od niego biło na pewno roztopi płyn.
Ale masz szczęście,bo odwilż idzieu mnie trawa zielona i drogi czarne
A ty masz pecha bo to zima idzie do Ciebie, spójrz na mapy pogody meteo.pl, lub choćby na zwykłą prognozę.
- Od: 28 lip 2012, 02:57
- Auto: 323
łukaszinio napisał(a):chyba że masz zatankowane pod korek
zalałem pod korek dynxem ale tak jak patrzyłem to on już trochę odparował, tak więc miejsce na wrzątek jest
Pindurek napisał(a):Ale masz szczęście,bo odwilż idzieu mnie trawa zielona i drogi czarne
Lubię jak ktoś ma poczucie humoru
Odwilż to u mnie będzie najwcześniej na Wielkanoc jak nie na majówkę
Na chwilę obecną postanowiłem, że samochód postoi sobie kilka dni ze względu na ilość śniegu szczególnie na parkingach. Jak się jedzie to jest ok. gorzej jak się zatrzyma na parkingu. Każdy z nas wie jak jest.
1, 2