ciśnienie w baku paliwa
Strona 1 z 1
sts1x2 napisał(a):Podczas odkręcania korka przed tankowaniem paliwa, słychać jak powietrze wyskakuje. Czy gdzieś jest jakiś odpowietrznik, który mogę mieć zatkany?
o ile się dobrze orientuję to pod maską jest jakaś puszka która ma za zadanie wyrównywać ciśnienie a tym samym odpowietrzać zbiornik żeby nie robiła się tam ta poduszka i nie syczało... poszukaj sobie przewodu który idzie od zbiornika do tej puszki i będziesz wiedział który to element...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
W swojej 323c mam to samo,miałem oryginalny korek do mojego modelu itp itd to nie syczało.Korek zostawila na stacji dziewczyna i wsadziłem z nissana.Ten syczy,ale wydaje mi się, ze to nic złego.
Sa chyba korki z jakimiś odpowietrznikami specjalnymi i wtedy po odkreceniu nie syczy?
Choć ja to biore na logike.Kupujesz wode mineralna,niegazowaną.Kiedy ją otwierasz nową to też czasem tak "syknie" bo niewiem czemu,ale to chyba nic złego.
Sa chyba korki z jakimiś odpowietrznikami specjalnymi i wtedy po odkreceniu nie syczy?
Choć ja to biore na logike.Kupujesz wode mineralna,niegazowaną.Kiedy ją otwierasz nową to też czasem tak "syknie" bo niewiem czemu,ale to chyba nic złego.
"Ale herbatka dobra" :)
- Od: 13 paź 2011, 23:14
- Auto: Mazda 323C
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.
Pindurek napisał(a):W swojej 323c mam to samo,miałem oryginalny korek do mojego modelu itp itd to nie syczało.Korek zostawila na stacji dziewczyna i wsadziłem z nissana.Ten syczy,ale wydaje mi się, ze to nic złego.
A co ma podciśnienie do butelki z wodą, są to przeciwieństwa
-
Lantis 89
Sykniecie podczas otwierania butelki tez jest zwiazane z wyrownaniem cisnien do cisnienia atmosferycznego. W zamknietej butelce wystepuje nadcisnienie. Sytuacje taka jak w baku mozna zaobserwowac w butelce z woda np. gdy szybko wylewamy z niej wode odwracajac ja do gory nogami. Butelka wtedy zmienia ksztalt (plastikowa butelka), poniewaz powstaje w niej podcisnienie tak jak w baku. Po odkreceniu korka bak bierze gleboki
Oddech
Oddech
w naszych autach jest coś takiego jak układ pochłaniania par paliwa, układ wymagany normą emisji Euro ileśtam.... podczas jazdy pary paliwa są odsysane przez pracujący silnik i spalane, efektem jest wytworzenie podciśnienia w zbiorniku, które z kolei powoduje syczenie powietrza wciąganego do zbiornika, gdyby było wyrzucane na zewnątrz to przy każdym tankowaniu możnaby się było nieźle sztachnąć oparami
syczenie jest mniejsze w aucie które ma dużo paliwa w zbiorniku, mniejsze lub brak jeśli jakiś czas stoi, na postoju nadmiar par paliwa odkłada sie w pochłaniaczu par paliwa.
Po to pod maską jest taka "puszka na kawę" połączona długim wężykiem ze zbiornikiem paliwa i elektrozaworek...
Po to pod maską jest taka "puszka na kawę" połączona długim wężykiem ze zbiornikiem paliwa i elektrozaworek...
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
trzeba częsciej tankowac po odkręceniu korka zasysa powietrze bo pompka zaczyna wytwarzac próżnię

Strona 1 z 1