Nadmuch na szybe
Strona 1 z 1
witam
mam mazde 1.6 CD active 2006rok( 1.6 MZ-CD). i mam pytanie w zwiazku z moim tematem. jak załączam nawiew tylko na przednia szybe to włącza mi sie razem z nawiewem klimatyzacja czy tak powinno byc>??? bo na reszcie funkcji dziala normalnie, bez klimy. tylko na szybe klima mi sie załącza. co sadzicie o tym>??
- Od: 25 kwi 2012, 18:36
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD rok produkcji 2006
Zupełnie normalna reakcja, w książce obsługi jest to opisane – odmrażanie i odparowanie przedniej szyby
Służy to jak mniemam osuszeniu powietrza. Po zmianie na inny tryb pracy klimatyzacja wyłącza się również automatycznie..
Jest to przycisk odmrażania i odparowania przedniej szyby klimatyzacja włącza się automatycznie tak jest to opisane w instrukcji.
-
kat01
dzieki za odpowiedz, bo juz myslalem ze cos mi sie zepsulo. a jak to dziala w zime przy duzych minusach?? szybciej szyba sie odmraza?? i co najważniejsze silnik nie jest narazony na jakies uszkodzenie bo wkoncu wszystko jest zimne a tu takie odrazu obciazenie silnika przez klime?? bo jesli zima jest to zawsze mowia zeby silnik troszeczke na wolnych obrotach pochodzil zeby olej sie rozprowadzil. co o tym sadzicie???
jak to taki problem to zawsze możesz wył. klime
a czy szybciej to przecież możesz sam sprawdzić

ale jak wł. klime to przecież nie masz aż tak dużych obrotów i koledzy Ci wyżej napisali, że jest to opisane w instrukcji
a czy szybciej to przecież możesz sam sprawdzić
kamil198921 napisał(a):bo jesli zima jest to zawsze mowia zeby silnik troszeczke na wolnych obrotach pochodzil zeby olej sie rozprowadzil. co o tym sadzicie???
ale jak wł. klime to przecież nie masz aż tak dużych obrotów i koledzy Ci wyżej napisali, że jest to opisane w instrukcji
1. Przy niskich temperaturach sprężarka klimy włącza się tylko na chwile
2. puszczasz raczej ciepłe powietrze, więc wydaje mi się, że koło pasowe sprężarki klimy będzie stawiać minimalny opór
3. obroty wzrastają o 50 obr/min
2. puszczasz raczej ciepłe powietrze, więc wydaje mi się, że koło pasowe sprężarki klimy będzie stawiać minimalny opór
3. obroty wzrastają o 50 obr/min
Dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Strona 1 z 1