Kontrolka ciśnienia oleju zapaliła się – brak smarowania? [BA Z5] – wątek wspólny

Postprzez newbie » 25 sty 2006, 19:09

Puhcio napisał(a):A zrobił ktoś odczyt błędów z komputera ... ?

Boże ! Ty słyszysz i nie grzmisz...

Na tym forum nie ma "ratingu" użytkowników, więc po co post-making?

Osobiście mam nadzieję, że J&L poradzą sobie z żelazem...chlopaki cała Polska was dopinguje :D nie zawiedźcie
Firma

Od: 31 paź 2003, 07:53
Auto: F20 M135i x
BP X AWD
F2 EQ

Postprzez Puhcio » 25 sty 2006, 20:55

newbie gryzie Cię coś ? :D

Mam do Ciebie pytanie – co i komu próbujesz udowodnić taką postawą ? Cóż pozostawię to bez komentarza ...

Co do mojego pytania ... może faktycznie nie ma związku z problemem. Hmm – zapytać się nie można ...

Nie zaprzeczam Twojej wiedzy, ale nie uważasz, że traktujesz wszystkich z góry ? Jak ktoś poda swój pomysł, to zamiast wyprowadzić nas z błędu nabijasz się i krytykujesz ... Zaraz podasz argument – „nie znasz się, to się nie wypowiadaj”. Owszem, ale wtedy forum by nie istniało, a to raczej chodzi o to, by ktoś na poprawił. Bo przecież nie powinniśmy się wyśmiewać wzajemnie tutaj ... chyba, że fora pomyliłem. :|

Pozdrawiam.

Sorry za OT. :)
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez Mumin » 25 sty 2006, 21:02

Puhcio napisał(a):Nie zaprzeczam Twojej wiedzy, ale nie uważasz, że traktujesz wszystkich z góry ? Jak ktoś poda swój pomysł, to zamiast wyprowadzić nas z błędu nabijasz się i krytykujesz ...

Popieram. Może niepotrzebnie się wcinam bo mnie ta sprawa nie dotyczy, ale czytam forum i chcąc, nie chcąc wypowiedzi newbiego też czytam. Wrażenie mam takie samo – taki pan wszystkowiedzący, który innych ma za nic. Nie lubię takiej aroganckiej postawy i sam miałem ochotę napisać to co Puhcio.
Forumowicz

Od: 24 kwi 2005, 18:09
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99

Postprzez Puhcio » 25 sty 2006, 21:03

Newbie ma ogormną wiedzię – w końcu ASO, ale sposób jej przekazywania lekko dziwny ;)
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez Mumin » 25 sty 2006, 21:11

Puhcio napisał(a):Newbie ma ogormną wiedzię – w końcu ASO, ale sposób jej przekazywania lekko dziwny ;)

Tylko po co dyskredytuje innych? Tak jakby tylko on mógł tą wiedzę posiadać...
Forumowicz

Postprzez Puhcio » 25 sty 2006, 21:13

Bo za wiedzę się płaci w dzisiejszych czasach ... i to nie mało :]

Ps. Straszny OT robimy ...
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez Mumin » 25 sty 2006, 21:25

Puhcio napisał(a):Bo za wiedzę się płaci w dzisiejszych czasach ... i to nie mało :]

Ps. Straszny OT robimy ...

Dobra EOT.
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 25 sty 2006, 21:27

newbie napisał(a):Osobiście mam nadzieję, że J&L poradzą sobie z żelazem
Tez mam taką nadzieję , dzisiaj dokopalismy sie do dołu motoru . Panewki korbowodowe od 1 do 4 wyglądają idealnie o głównych połówkach ( bo tylko tyle mozna zobaczyc bez demontazu wału ) mogę powiedziec to samo – aby wyeliminowac pompę w piątek wymieniam na drugą ( sprawną z drugiego motoru ) Zaraz ktos dopisze ze w taki sposob mozna wymienic połowę silnika <glupek2> ale uwazam ze jest to najszybszy ruch aby sprawdzic jak będzie na drugiej pompie. ( temat przedyskutowany z włascicielką samochodu )Rozmawiałem w tej sprawie z dwoma serwisami mazdy w miescie – nic to nie wniosło do tematu , zero pomysłu.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Jerry » 25 sty 2006, 22:27

sołtys napisał(a):Jerry
Jerry napisał:
sołtys napisał:
Padniętą panewkę nawet laik usłyszy więc wybacz ale ty bredzisz.

jak taki mądry jesteś to powiedz ile w życiu padniętych panewek wymieniłeś. I czy w każdym przypadku nic słychać nie było a silnik chodził równiutko bez problemów i podejrzanych odgłosów..

Nie bede sie wypowiadał ile panewek wymieniłem,bo nie o to mi chodziło tylko o to ze laik to może ale słonia usłyszeć a nie panewke.
Forumowicz

Od: 18 kwi 2004, 13:00

Postprzez amra » 25 sty 2006, 22:40

Hmmmm..... :|

Czy jest szansa, że ktoś odpowie na moje pytanie? Nawet jeśli jest ono kompletnie głupie (jak wnioskuję z wypowiedzi Newbie'go)?

Za co odpowiada komputer w samochodzie? I czy elektronika może mieć coś wspólnego z tym co się dzieje?
A

PS. Newbie, są na tym forum na szczęście osoby, które wiedzą mniej lub więcej, ale jednak starają się na miarę swoich możliwości po prostu pomóc, za co im bardzo dziękuję. Czy zamiast wzywać Pana Boga, mógłbyś po prostu podzielić się swoją wiedzą w sposób rzeczowy, konkretny i na dodatek kulturalny (czytaj: nie usiłując udowadniać wszem i wobec, że jesteśmy tylko bandą głupków, którzy nie mają o niczym pojęcia)? Będę naprawdę Ci głęboko wdzięczna...
Forumowicz

Od: 31 sie 2005, 21:38
Auto: 323F BA 1.5 97r.

Postprzez Jerry » 25 sty 2006, 22:44

za to odpowiedzialny jest czujnik a nie komputer(kurde strzeliłem i mam nadzieje że to dobry strzał hahaha hahaha hahaha )
Forumowicz

Od: 18 kwi 2004, 13:00

Postprzez Puhcio » 25 sty 2006, 22:53

Jerry napisał(a):kurde strzeliłem i mam nadzieje że to dobry strzał

Obyś sam nie został ustrzelony :|
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Postprzez newbie » 25 sty 2006, 23:47

na 2-giej stronie wkleiłem kawałek schematu, na którym jak na dłoni widać co powoduje zaświecenie lampki...żeby było jeszcze jaśniej, później opisałem

na 3-ciej stronie Jaksa napisał:
Na zimnym silnku ( po nocy ) kontrolka cisnienia oleju zbyt długo się swieci zaraz po uruchomieniu – tak być nie moze. Kopiemy się dalej....

a Puhcio na to:
A zrobił ktoś odczyt błędów z komputera ... ?

:|
amra napisał(a):Newbie, są na tym forum na szczęście osoby, które wiedzą mniej lub więcej, ale jednak starają się na miarę swoich możliwości po prostu pomóc, za co im bardzo dziękuję

prosiłem o definicję pomocy, bo ja tu czegoś nie rozumiem

czy wg ciebie dezinformacja (świadoma lub nie) jest pomocą?

czy wiadomo co to odpowiedzialność?

amra napisał(a):nie usiłując udowadniać wszem i wobec, że jesteśmy tylko bandą głupków, którzy nie mają o niczym pojęcia

źle to odbierasz...ty jako użytkownik samochodu nie masz obowiązku umieć go naprawić...ludzie zajmujący się tym zawodowo – tak

oddajesz auto do warsztatu i zadaniem warsztatu jest postawienie diagnozy, propozycja sposobu naprawy i na koniec naprawa...cały proces naprawczy od A do Z
nie masz do końca wiary w warsztat? naprawi ci i bez drążenia tematu na forum, czego jestem pewien
tu, jak sądzę nie znalazłaś ani wyjaśnienia problemu ani uspokojenia...bo jak widzę zaczynasz się już martwić o udział w tym wszystkim komputera silnika (dzięki obrażalskiemu P.)...czy o to ci chodziło?
Firma

Od: 31 paź 2003, 07:53
Auto: F20 M135i x
BP X AWD
F2 EQ

Postprzez amra » 25 sty 2006, 23:58

Newbie, ja nie mam ochoty dyskutować z Tobą na temat pomocy, informacji i dezinformacji oraz odpowiedzialności... bo nie jest to tematem tego wątku.

Wiarę w warsztat mam i uważam, że samochód jest w tej chwili tam, gdzie być powinien...

Nie martwię się również o udział komputera w tym wszystkim, tylko zadałam grzecznie proste pytanie – z czystej własnej ciekawości, bo mnie to zainteresowało – taka jakaś ciekawska i dociekliwa jestem... Po prostu lubię wiedzieć pewne rzeczy dla własnej przyjemności. Skoro posiadasz wiedzę, to możesz chyba się nią po prostu ze mną podzielić?
Forumowicz

Od: 31 sie 2005, 21:38
Auto: 323F BA 1.5 97r.

Postprzez bajer0 » 26 sty 2006, 00:47

Przyczepili sie wszyscy do tego newbiego jak cholera :|

A Ja chlopa rozumiem, co prawda nie znam sie na samochodach, ale znam sie na kompach i pomoc przez internet to go***no nie pomoc. To co mu przyszlo do glowy to napisal, reszte – musialby przejzec ten samochod i tyle. Na sucho tez sie wszystkiego nie zrobi, a dobra diagnoza to podstawa udanej naprawy – to chyba wie kazdy. No i czy ktos pomyslal o fakcie, ze on z tego zyje? Rozni sa ludzie, a jestem przekonany, ze wielu nie dzieliloby sie nawet kawalkiem swojej widze, jezeli normalnie – braloby za nia ciezka kase :]

No i chora sytuacja tutaj tez wynikla – Newbie ma podpowiedac, a najlepiej jako pracownik ASO dac gotowa odpowiedz – jak Jarek ma naprawic samochod i zgarnac za to kase :|
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez ravo » 26 sty 2006, 00:51

bajer0 napisał(a):Przyczepili sie wszyscy do tego newbiego jak cholera

jako ze i tak jest ot powiem jedno
Newbi masz u mnie piwo :)
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez Paweł » 26 sty 2006, 01:47

Hehe. Temat dodaje do ulubionych.

amra napisał(a):[...]mierzył ciśnienie oleju i podobno było tak, że nawet podczas mrugania kontrolki na wolnych obrotach, ciśnienie było absolutnie prawidłowe...

Jesli cisnienie bylo _prawidlowe_, a swiecaca kontrolka tez dziala prawidlowo, to jaki wniosek?

<lol>

Mysle, ze wlasnie tu i w kilku podobnych miejscach pies jest pogrzebany... Jesli ktos probuje to naswietlic, to nie wiem, czy mozna to odbierac jako dzialanie w zlej wierze.

<oczy>
Ostatnio edytowano 26 sty 2006, 02:22 przez Paweł, łącznie edytowano 1 raz
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez GofNet » 26 sty 2006, 01:53

Z drugiej strony uważam, iż ludzie powinni sobie pomagać. Ja również przez wiele lat zajmowałem się zawodowo komputerami i wielokrotnie ludziom pomagałem zarówno telefonicznie, jak i przez Internet całkowicie za darmo. Zajmuję się również programowaniem. Udzielam się nie tylko na tym FORUM (choć ostatnio najczęściej na niniejszym) i często ktoś miał problem z kodem HTML, skryptem PHP, czy JavaScript, itp. a jednak nie miałem oporów, aby stworzyć samemu odpowiedni fragment kodu, tracąc na to swój czas.

Często podaję linki do materiałów, lub nawet wyekstrahowane informacjie i nie stękam, że umiejętność wyszukiwania danych, lub znajomość sprzętu i programowania obliguje mnie do przyjmowania korzyści majątkowych z tego powodu.

Podobnie jest i z samochodami. Moja wiedzia na ten temat jest w porównaniu z w/w jeszcze wątła, ale dzięki takim ludzią, jak Jarek, Tco_tm (choć z tym ostatnim niekiedy się spieram, to jednak cenią go za wiedzę) ciągle ją rozwijam. Uczę się na błędach własnych i innych.

Uważam, iż pomagając innym, ma się dużą satysfakcję i w ten sposób zjednuje się i przekonuje ludzi do siebie. Gdybym w pracy nie dzielił się własną ciężko zdobytą wiedzą, niekiedy wieloma nadgodzinami, to wszystko robiłbym sam, a tak mogę robotę zlecić innym a sam zając się ważniejszymi zagadnieniami. W ten sposób zjednuje się ludzi. I nie mam obawy, że jak skończę pracę, to któryś z niezadowolonych podwładnych może mi "tulipana" sprzedać.

@Newbie – szanuję Ciebie, niewątpliwie jesteś tutaj jednym z autorytetów, ale udzielając porad na FORUM nie tracisz pieniędzy. Dodatkowo nie budziłbyś takiej "zawiesiny" u innych FORUM'owiczów.

Zerknij na Jarka. Nie wchodzi w konflikty z innymi – bynajmniej za mojej kadencji nie widziałem – pomaga, i? I w ten sposób robi sobie dobrą reklamę, dzięki której wielu użytkowników tego FORUM u Niego naprawia swoje furmanki. Czy to nie jest dobry sposób na pozyskiwanie przyjaciół i klientów?

Pozdrawiam wszystkich FORUM'owiczów, niezależnie od poglądów, płci, orientacji, rasy, czy wiedzy. Oby Amra niebawem znów zasiadła za sterami ognistej strzały...

Pozdrawiam
..::GofNet::..

PS. Przepraszam za OT – przyjmijcie to za podsumowanie i finisz powyższych niesnasek.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Paweł » 26 sty 2006, 02:06

GofNet napisał(a):@Newbie – szanuję Ciebie, niewątpliwie jesteś tutaj jednym z autorytetów, ale udzielając porad na FORUM nie tracisz pieniędzy. Dodatkowo nie budziłbyś takiej "zawiesiny" u innych FORUM'owiczów.

...Moze mam niepelne spojrzenie na sytuacje, ale newbie nigdy nie mowil o pieniadzach!? Co wiecej mysle, ze wielokrotnie pomogl w sytuacjach, ktore znacznie przerastaly ogolnodostepna wiedze na tym forum, nie robiac przy tym szumnej reklamy... :|

GofNet napisał(a):ale dzięki takim ludzią, jak Jarek, Tco_tm (choć z tym ostatnim niekiedy się spieram, to jednak cenią go za wiedzę) ciągle ją rozwijam.

Hehe. Zdecydowanie slusznie, bo tak naprawde to nie znam sie na samochodach. Co wiecej, czuje sie nieswojo wymieniony na tej liscie. <lol>
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez sołtys » 26 sty 2006, 07:48

tco_tm napisał(a):amra napisał:
[...]mierzył ciśnienie oleju i podobno było tak, że nawet podczas mrugania kontrolki na wolnych obrotach, ciśnienie było absolutnie prawidłowe...

mój wniosek był taki czujnik do D... ale nie doczekałem się od amry odpowiedzi czy został on wymieniony na nowy tudzież inny sprawny.

tco_tm napisał(a):..Moze mam niepelne spojrzenie na sytuacje, ale newbie nigdy nie mowil o pieniadzach!? Co wiecej mysle, ze wielokrotnie pomogl w sytuacjach, ktore znacznie przerastaly ogolnodostepna wiedze na tym forum, nie robiac przy tym szumnej reklamy... ysz

Ja uważam ze w przypadku newbiego nie chodzi o to co mówi tylko jak mówi

sołtys napisał:
Zamiast najeżdzac na gościa może byś wreszcie coś ciekawego powiedział na temat twoich podejżeń

powiedziałem co bym zalecił, ale ty widać nie umiesz czytać ze zrozumieniem --- obelga o wtórnym analfabetyźmie.

sołtys napisał:

Już kilka razy widziałem twoje odpowiedzi w różnych tematach, i albo nic nie wnoszą albo są totalnie ogólnikowe

bredzisz ---- nic nie wnosi do tematu a tylko obraża

teraz wysil się i pomyśl co będzie jeśli panewki zaznaczone..... kolejna insynuacja na temat intelektu .

Dopiero po kilku zjebkach newbie ton wypowiedzi newbiego zmienił się na bardziej przychylny.

Może poprostu newbie ma specyficzny styl bycia i wypowiedzi ale raczej mu to w zyciu nie pomaga ;)
Proponuje stwoży słownik polsko-newbiański

bredzisz-------uważam że nie masz racji
nie umiesz czytać ze zrozumieniem---------przeczytaj dokładnie moje wcześniej wypowiedzi
teraz wysil się i pomyś------- przeanalizuj ten schemat i powiedz

powiedziane jest to samo ale ni obraża nikogo.

A wracając do tematu czekam na odpowiedz czy czujnik ciśnienia został wymieniony??
Forumowicz

Od: 20 lip 2005, 16:56
Auto: Focus I TDCi