Witam wszystkich
no a ja uśmierciłem moją mazdę poprzez wiarę w to co powiedział poprzedni właściciel i naklejkę w komorze silnika
4.10.2012 pękł pasek rozrządu

silnik po za autem dla łatwiejszego dostępu do podzespołów
jak na razie:
– głowica w trakcie sprawdzania – wyglądała przyzwoicie, zawory na swoich miejscach – zobaczymy co fachowiec od głowic na to
– połamane dźwigienki zaworowe 2 szt – na szczęście nic nie wpadło na tłok
– na tłoku nie ma mocnego śladu uderzenia w zawór
teraz prosił bym o poradę osób które nie będą mówiły że:
trzeba wymieniać bla bla bla ...
takie są skutki ......
nie wierzy się sprzedawcy .....fakt zamordowania silnika jest dość dołujący tym bardziej że działał bez zarzutu wcześniej
miałem wcześniej wiele aut i zawsze po zakupie wymiana rozrządu była wykonana a tym razem nie wiem ... po prostu nie wiem dlaczego tego nie zrobiłem

nie ważne, teraz auto trzeba ożywić.
pisze ten post nie po to by chwalić się swoją głupotą ale ku przestrodze dla innych użytkowników tego wspaniałego auta, będzie obraz sytuacji jaki jest koszt naprawy po takiej imprezie.
do administratora – jeśli uznacie że ten post nadaje się do podklejenia ku przestrodze innym użytkownikom – jestem za, nie mam nic przeciw
moje pytania do mądrzejszych ode mnie:
– czy powinienem wymienić wszystkie dźwigienki profilaktycznie czy może dokładnie obejrzeć i zamówić te co są uszkodzone?
– czy to samo się tyczy regulatorów? – elementy ze śrubą regulującą zawory w kształcie litery "T"
– czy jeszcze coś warto sprawdzić oprócz tego co napisałem poniżej?zestaw rozrządu oczywiście pójdzie oryginał tylko i wyłącznie razem z nową pompą – wyczytałem już gdzie się takie rzeczy zamawia
http://www.mazdaparts.pl/ i
http://www.carspeed.pl/zapytania już poszły.
oczywiście następny krok to wszystkie uszczelki nowe do okoła głowicy – tylko oryginał
oraz profilaktyczne sprawdzenie panewek i stanu zapchania smoka olejowego
wycieków dookoła silnika nie było więc uszczelniacze zostają na swoich miejscach
sprawdzimy również stan kanału na którym jest EGR i cały dolot – jak już jest na wierzchu to wszystko czyścimy
no i oczywiście nowe podkładki pod wtryski
z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość