Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Draconian » 12 wrz 2012, 23:34

Audi Q5 = prestiż
Mazda Cx5 = zwykła przyzwoitość :D
Tak poważnie to każdy ma inny gust, kieszeń i przede wszystkim potrzeby. Razem z moim kumplem kupowaliśmy nowe auta, zarabiamy podobnie i było nas stać na drogie samochody. Kumpel kupił Jeepa Grand Cherokee za 245 000 PLN, a ja Mazdę CX5 100 000 taniej. Wydawanie takiej kwoty na samochód, który zmienię za 5 lat wydawało mi się bez sensu. Za 100 tys. mogę pojechać na dobre wakacje raz w roku przez te 5 lat, a auto będzie mi tak samo dobrze służyć jak jemu jego Jeep. Kwestia światopoglądu i zwykłego podejścia do życia. Każdemu życzę udanych decyzji zakupu nowego samochodu.
Początkujący

Od: 24 maja 2012, 04:28
Auto: CX-5 Sky Passion 6AT

Postprzez Marianek » 13 wrz 2012, 06:42

Draconian napisał(a):Audi Q5 = prestiż
Mazda Cx5 = zwykła przyzwoitość :D
Tak poważnie to każdy ma inny gust, kieszeń i przede wszystkim potrzeby. Razem z moim kumplem kupowaliśmy nowe auta, zarabiamy podobnie i było nas stać na drogie samochody. Kumpel kupił Jeepa Grand Cherokee za 245 000 PLN, a ja Mazdę CX5 100 000 taniej. Wydawanie takiej kwoty na samochód, który zmienię za 5 lat wydawało mi się bez sensu. Za 100 tys. mogę pojechać na dobre wakacje raz w roku przez te 5 lat, a auto będzie mi tak samo dobrze służyć jak jemu jego Jeep. Kwestia światopoglądu i zwykłego podejścia do życia. Każdemu życzę udanych decyzji zakupu nowego samochodu.

I to jest przepis na życie :)
Traktować auto ,nie ważne jakiej marki,jako rzecz przydatna nam na co dzień a nie wyznacznik luksusu czy pozycji społecznej.
A z samochodami jest jak z kobietami jedni lubią blondynki drudzy brunetki. :)
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez tomek131 » 13 wrz 2012, 08:58

Mam to samo zdanie.Zresztą ,ktoś kiedyś powiedział ,że samochód należy kupować za 10% wolnych środków
Ale tu chodzi o to ,że np to q5 możemy mieć w bardzo podobnych pieniądzach co CX5,a nie o to czy wydać na nie 100tys więcej ,bo to premium ,a mazda to taka zabaweczka,wozidełko

Taki artykuł był o obecnych problemach firm motoryzacyjnych i podsumowanie było takie:

Czasu jest coraz mniej, a końca kryzysu nie widać. Jeśli związkowcy nie wykażą się odpowiedzialnością, a zarządy i rządy – twardą ręką, to za kilka lat jedynym koncernem, który będzie produkował i sprzedawał samochody na masową skalę może okazać się Volkswagen. Pomijamy tutaj marki segmentu premium, które w kryzysie cały czas radzą sobie świetnie...

Też vw jakos specjalnie nie kocham,choć stali się może ciut bardziej przyjazni dla klienta-ciekawe pakiety,rabaty 10% dla grup zawodowych,rozsądnie wyposażone wersje ze lepsze pieniądze (Optimum)
itp.Czasy manualnej klimy po 8 tys się chyba skończyły

Proszę nie pisać post pod postem,edytować ostatni swój post i dopisać.
Marianek
Forumowicz

Od: 4 wrz 2012, 16:08

Postprzez vaurien » 13 wrz 2012, 16:34

Witam
Dawno mnie nie było na forum, ale obserwowałem dyskusję.
Muszę się pochwalić, odebrałem dzisiaj moją drugą Cx5, na ponad miesiąc przed terminem :D , który był przewidziany na 20.10. Autko zamawiane było zaraz po skasowaniu przeze mnie pierwszej Cx5 w maju.
Mam nadzieję że się nacieszę dłużej niż poprzednią
Była Cx5, Będzie Cx5, Jest Cx5
Początkujący

Od: 12 maja 2012, 21:49

Postprzez vaurien » 13 wrz 2012, 22:01

Jezdziłem 3 tygodnie i cztery dni. Nawet nie zdążyłem odebrać twardego dowodu.
Dokładnie taki sam motor,kolor.
Znalazł się idiota w srebrnym wieśwagenie który mnie wysłał w las,gdzie połamałem kilka drzew i dachowałem przy prędkości 104/h.Wyszedłem bez obrażeń o własnych siłach. Zdjęcia wraku są gdzieś na forum. Trzeba poszukać. Był to pierszy crash test, jeszcze przed euro NCAP.
Była Cx5, Będzie Cx5, Jest Cx5
Początkujący

Od: 12 maja 2012, 21:49

Postprzez tomek131 » 13 wrz 2012, 23:11

To grubo.Musiałeś polubić to auto ,skoro wziąłeś drugie.
Forumowicz

Postprzez Marianek » 14 wrz 2012, 06:33

tomek131 napisał(a):To grubo.Musiałeś polubić to auto ,skoro wziąłeś drugie.

Przeżuć parę stron do tylu i zdjęcia zobaczysz.
Szczerze mówiąc jak ja wyszedł bym z tego auta żywy i cały tez o innych bym nie myślał.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez tomek131 » 14 wrz 2012, 09:26

Faktycznie,kurde.Auto crash test zdało
Forumowicz

PostTen post został usunięty przez Marianek 14 wrz 2012, 13:15.
Powód: post pod postem

Postprzez leotdi » 15 wrz 2012, 17:30

Novy napisał(a):
Paweł napisał(a):Pojawiłem się tutaj bo jak każdy przed zakupem nowego auta za 160k mam dylemat. Myślałem że poczytam subiektywne opinie ludzi co już zakupili to auto, marketingowy bełkot sprawił że zamówiłem takie auto – teraz wiem że zbyt pochopnie – co nie przesądza jego zakupu. Byłem po prostu ciekaw jak się sprawuje CX-5 i tyle. Przyznasz że frajda jazdy samochodem dla każdego to co innego, pytania dotyczyły czegoś innego – tego co ta nowa konstrukcja przyniosła ze sobą w porównaniu z tym co przedstawił nam marketing(bardzo pewnie kosztowny) i czy to prawda. Tyle albo aż tyle...

Rozumiem Twoje wątpliwości / refleksje .... gdyż moje są dokładnie takie same. Rozważałem wcześniej Subaru Forestera, Mazda CX-5, Tiguan, Honda CR-V (tą na jesień) – wszystkie NOWE, Touareg (2-3 letni), Audi Q5 (nowe / 1-roczne) i w końcu zadecydowałem że poczekam jeszcze z zakupem.

Ostatecznie będzie to 1-2 letni JEEP Grand Cherokee Overland z dieslem 3.0. To ostatni z dużych SUV-ów wyposażony w prawdziwe napędy 4x4 i blokady + komfort którego poszukuję (na miechach powietrznych).

Tak więc wszystkich posiadaczy i tych przyszłych CX-5 serdecznie pozdrawiam :) ale ja jednak do Was nie dołączę. Za te pieniądze wolę 1-2 rocznego w/w Jeepa :D

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 17 sty 2012, 11:38

Postprzez mister » 16 wrz 2012, 22:28

Jeżdżę mazdą cx-5 od 16 dni. Przejechałem 1200 km , średnie spalanie (jazda mieszana miasto-trasa) 8,5 l, przyglądałem się drżeniu lusterek, prawie niezauważalne, tak jak już ktoś wcześniej powiedział, gdybym nie przeczytał o tym na forum, nie zwróciłbym na to uwagi. Auto jak dla mnie ma za mały bak, mam wrażenie że ciągle jeżdżę na stację tankować, w szesnastym dniu tankowałem dzisiaj już czwarty raz (zawsze do pełna). Wybieram się do serwisu w sprawie niedomykania się drzwi od bagażnika. Wszystko inne ok. Auto prowadzi się dobrze, nie jest szybkie, przy wyprzedzaniu trochę strach, ale daje radę, piorun to to nie jest. Powiedziałbym, że auto bardziej na miasto niż na trasy. Skrzynia biegów (automat) ma się z czasem ułożyć i wydaje mi się, że tak się dzieje. Żona narzeka, że gałką do sterowania komputerem nawigacją, radiem (tą pomiędzy siedzeniami kierowcy a pasażera)nie da się ściszyć lub zgłośnić radia, według niej jest to niezbędne. Na mnie jak na razie duże wrażenie zrobiło automatyczne przełączanie świateł z krótkich na długie, działa to bez zastrzeżeń. System istop bez uwag. Odnośnie wcześniejszych uwag, że auto jest głośne, ja nie zauważam, dzieciaki z tyłu nie jest wstanie nic zagłuszyć, może ja na to nie zwracam uwagi, ale nie zauważyłem, żeby coś mi huczało, jest ok. Pozdrawiam wszystkich właścicieli mazd innych modeli, zauważyłem, że bacznie mi się przyglądają na drodze. w swoim mieście nie spotkałem jeszcze na ulicy drugiej takiej mazdy. papa
Początkujący

Od: 11 maja 2012, 11:07
Auto: mazda cx-5

Postprzez corvus-corax » 18 wrz 2012, 21:51

Informacja dla osób którę nie chcą czekać 6 i więcej miesięcy na CX5 – auto jest do odebrania od ręki.
Niestety muszę zrezygnować z mojej Mazdy gdyż nie udało mi się załatwić finansowania :/ Auto stoi na placu u dealera we Wrocławiu (bliższe info na PW). Wersja wyposażeniowa SkyEnergy AWD + automat + nawigacja kolor 34K czyli White Pearl.
Początkujący

Od: 4 lip 2012, 15:04
Auto: CX5 Sky Energy 4x4, AT – wrzesień

Postprzez Grucha » 20 wrz 2012, 19:57

Marianek napisał(a):Przeżuć parę

No Marian kurna chcesz zeby żuł ? :D
Grucha

Postprzez MarioDeCampes » 20 wrz 2012, 22:05

corvus-corax napisał(a):... nie udało mi się załatwić finansowania...

Bierz za darmo i obiecaj że zapłacisz później :-D
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 maja 2012, 11:58
Auto: Mazda CX-5 SkyPassion AWD 2.5 AT

Postprzez pers » 22 wrz 2012, 08:32

polak 900 napisał:
"Subaru kupiłem z dwóch powodów: sAWD i świetny silnik D-to jest moje zdanie"
i mam pytanie a propos- mysle o cx5 vs outback ale o tym dieslu żle sie pisze-sprzegło – a jak jest u Ciebie jaki przebieg i czy miałeś jakies ze sprzegłem problemy? , swoją drogą wszyscy to porównują cx5 do q5,x3 a outbacka niet , że brzydki? ;)
Początkujący

Od: 22 wrz 2012, 08:20
Auto: gh 2.0D 09

Postprzez polak900 » 22 wrz 2012, 17:49

Nie miałem problemu w moim samochodzie, niestety problem sprzęgła istnieje bo parę moich znajomych już miało taki problem. Obecnie zmieniono oprogramowanie w moim aucie przy kolejnym przeglądzie.
Wyraźnie delikatnie się rusza z 1 biegu. Wcześniej można było przypalić sprzęgło podczas ruszania.
Obecnie przynajmniej u mnie problem nie występuje.
Zdecydowanie poprawiło się wypalanie DPF, też w tej kwestii poprawili oprogramowanie, jest zdecydowanie lepiej.
Poza tym wszystko jest ok
Sam silnik bardzo fajnie się wkręca na obroty, samochód jest szybki i elastyczny na tę moc
Obecny przebieg ok 32k km
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Novy » 24 wrz 2012, 23:22

Szanowni Panowie i Panie!
Ja powiedziałem koncernowi Mazda-No way!
Nie wierzyłem w zdjęcia i opisy w temacie forum http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=358&t=134329 ale to czysta prawda!! :D
Na auto z papieru już nie mam ochoty,w Audi 12% rabatu,od BMW ok 10%-jest w czym przebierać -nawet za 10-20k więcej!!!kurna żeby nie można było umyć auta samemu nie mając skrzydeł[url]http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=358&t=134329[/url

Pozdrawiam,miłej jazdy!

Mazda forever and....never <rotfl> <rotfl> <rotfl> <rotfl> <rotfl>
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez wojteczek29 » 3 paź 2012, 14:31

Draconian napisz jeszcze co z głośnością przy większych prędkościach? Czy rzeczywiście jest głośno w kabinie?
Początkujący

Od: 26 lip 2012, 16:34
Auto: obecnie brak

Postprzez Marianek » 6 paź 2012, 09:14

tomek131 napisał(a):A swoją drogą skanu nie,bo nie mam skanera,ale ofertę zamieszcze tu na Q5.Pojadę na jazdę i poproszę o ofertę na maila

Powrócę do tematu ofert Audi Q5 i mazdy CX-5 za 160tysiecy.
Miesiąc minął, oferty nie zobaczyliśmy :( a że ja bardzo zainteresowany byłem tak korzystną ofertą od Audi nie wytrzymałem i sam postanowiłem się o nią zapytać- dla ścisłości, oferty pochodzą z tego samego miasta.
Q5 P1.jpg
Strona 1

Q5 P2.jpg

Q5 P3.jpg

Oferta na Mazdę CX-5:
Mazda CX-5  Diesel.jpg

Auta są w identycznym wyposażeniu dodatkowym i jakoś nie wyszło mi 160 tysięcy za Audi <glupek2> .
Owszem można coś odjąć od wyposażenia Audi ale identycznie można postąpić w Mazdzie a jak mamy porównywać to w identycznym wyposażeniu bez kompromisów.
Zresztą mimo odejmowania paru dodatków nie będziemy wstanie osiągnąć ceny zbliżonej do CX-5.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez Vitaś » 6 paź 2012, 10:19

witam to mój pierwszy post
miałem ten sam dylemat /Q5 versus CX-5/,ale ja konfigurowałem Q5 w trochę "słabszej "wersji
-rezygnując z pakietu prime /bo tam cena glównie za navi,oraz zamieniając skórę na
alcantarę.Poza tym podobnie z tą różnicą,że rabat 12%... Cena do zapłaty c.a,175-180 tyś
-zakładam,że navi można dokupić za kilkaset zł.
Sumując różnica da mnie to około 30 tyś -do porównania wzięta CX-5 2,2 diesel automat
-rabat 5% cena po rabacie 150 z ogonkiem
Istotną wadą Q5 jest wymóg leasingu,bo rabat jest na działalność ,zaletą ,jak komuś pasuje
wyjątkowo korzystna oferta leasingu VW. Zamówiłem mazdę-odbiór kwiecień 2013
przeważyło przywiązanie do skośnookich aut,ale Q5 oczywiście może być alternatywą,zależnie od
przyjętych kryteriów
Początkujący

Od: 6 paź 2012, 10:04
Auto: sub. outback diesel 2010