Mazda 323F BA 98' 1.8 BP Touring Kit A-Spec video str 13 zdjęcia str 14

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez luki_92_92 » 19 sie 2012, 23:52

Dawno nic nie wrzucałem, no to lekka aktualizacja :) Byłem u gazownika pod częstochową, który zajmuje się instalacjami koltec. Zrobili mi regenerację reduktora, wymienili dystrybutor, coś tam poprawili bo podciśnieniem leciał gaz. Teraz na gazie auto pracuje równo, i [tiiit] aż miło :) Dowiedziałem się że mam kata albo do wymiany, albo do wybebeszenia albo do wywalenia, i że jest tak zabity że spalił sondę lambda, więc w najbliższym czasie trzeba się zająć katem i sondą, chyba że można jeździć z odpiętą poprostu? Wymieniłem też dolot, stara rura była w takim stanie i tak sparciała, że rozpadała się w rękach, filtr powietrza był podziurawiony, i tutaj podziękowania dla Brut_alla, który opchnął mi kompletny dolot z airboxem simoty, tylny znaczek i filterek na odmę. Teraz wszystko jest szczelne, czyste i porządne, nic się przez najbliższe lata nie powinno rozpaść :) Póki co rura spiro podłączona pod rezonator, bo nie miałem czasu ściągać zderzaka żeby go całkiem wywalić i dać rurę bezpośrednio w zderzak. Wymieniłem też wentyle we wszystkich felgach bo z tyłu ciągle schodziło mi powietrze i 2 razy w tygodniu trzeba było pompować, za 15zł mam spokój a przy okazji wymienił też z przodu chociaż problem był tylko z tyłu :) Zrobiłem też ze trzy przejazdy testowe z programem Dynolicious na iPhone, program mierzy moc itp., jednak nie wiem jak go ustawić, szczególnie nie wiem o co chodzi z "drivetain loss", wyszedł mi wynik 74KM, albo mam coś źle poustawiane w tym programie, albo zapchany kat + dziurawy wydech + brak sondy obniżyły mi moc o 14KM <gafa> podczas przejazdów jeździłem z jednym pasażerem, wykresik niżej. Miałem też lekkie pęknięcie na tylnej blendzie więc okleiłem folią carbon czerwoną i nakleiłem inne napisy, + pomalowałem bezbarwnym żeby mi gówniarze pod blokiem literek nie poodklejali <kiler> jednak folii tej nie polecam, kosztowała na allegro ~28zł za kawałek 60x150cm, jest to jakiś no name, i tak kryje że widać oryginalne napisy na blendzie jak się przyjrzeć, a i przykleić i dociąć ten szmelc nie było łatwo, czarny carbon z oracala przy tej folii to bóstwo... Narazie musi tak zostać, jak będę miał forsę to muszę kupić porządniejszą folię i okleić jak trzeba. :| Koniec tego gadania, czas na fotki <cfaniak>

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 3 kwi 2009, 19:42
Auto: Mazda 323F BA GLX A-Spec '98 1.8 BP
Mazda RX-8 '05

Postprzez Lantis 89 » 20 sie 2012, 10:30

Jak ze spasowaniem pakietu,drzwi nie obcierają????
Brałeś od Roberta????
Zrób kilka fotek z bliska jak to wyglada ;)

Pozdro
Lantis 89

Postprzez luki_92_92 » 20 sie 2012, 21:20

Tak, od Roberta brałem jako jedna z pierwszych osób. Wydawało się że nie obciera, jednak te progi trochę obcierają, z tym że w przeciwieństwie do tych z allegro nie są cienkie jak papier, a mają z pół centymetra albo więcej grubości, więc można sobie spokojnie papierkiem ściernym przelecieć bo jest z czego ująć a nie jak te z allegro w których się dziury robią <glupek2>
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05

Postprzez andrzej-w » 21 sie 2012, 00:55

zaczynam doceniac piekno tego koloru, ktory jakis czas temu mi sie "nie widzial" ;p
progi ms zdecydowanie robia robote w efce, brakuje tylko wiadomo czego :PPP nie? KLIK:)
Hope for the best, prepare for the worst
Moja 323C
Forumowicz

Od: 16 maja 2007, 15:02
Auto: Mazda MX-3 white V6

Postprzez luki_92_92 » 21 sie 2012, 18:11

Ten dalej swoje <diabełek> gleby nie będzie, bo auto ma jeździć a nie stać, już i tak ledwo mogę spod bloku wyjechać a dokładka idzie milimetry nad ziemią w pewnym miejscu, nie ma opcji żeby jeszcze coś w dół poszło, chyba że kiedyś kupiłbym felgi 17" ale nie stać mnie ani na takie felgi ani na opony do nich, jeśli zmienię kiedyś felgi, co narazie się oddaliło z powodu wydania kasy u gazownika i na sprężarkę klimy, to jedynie 16" i wtedy możnaby coś lekko obniżyć, ale niestety jakieś półśrodki typu -40 mi się nie podobają, więc albo gwint albo nic, a że nie mogę w ogóle obniżyć to niestety :(
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05

Postprzez wilusjdm » 25 sie 2012, 13:54

To po co zakładać pakiet skoro masz problemy z wyjazdem pod blokiem ? Bez gleby to tak jak bez pakietu :D
Forumowicz

Od: 6 mar 2011, 13:51
Auto: Była:
Mazda 323F Z5
Alfa Romeo 156 SW
Jest:
Mazda 323F Sportive

Postprzez Lantis 89 » 25 sie 2012, 15:27

luki_92_92 napisał(a):ale niestety jakieś półśrodki typu -40 mi się nie podobają, więc albo gwint albo nic, a że nie mogę w ogóle obniżyć to niestety :(

Myślisz ze sprężyny obniżające to pół środek?,przy użyciu z odpowiednimi amorami nie sa gorsze od gwintu.
Wręcz przeciwnie, dużo bardziej taki zestaw jest komfortowy niż wybijanie zebów na gwincie a tym a tym samym właściwości jezdne sa bardzo dobre...

Zamiast pakietu mogłeś dołożyć i ładną felgę kupić a tak masz problemy z wyjazdem z pod bloku :P
Lantis 89

Postprzez luki_92_92 » 25 sie 2012, 19:09

Nie, sprężyny to nie półśrodek, ale półśrodkiem jest dla mnie -40 :P Jak obniżać to już na całego. Po co kupowałem pakiet? Zdecydowanie bardziej podoba mi się auto stojące te 4cm wyżej z pakietem, niż gołe 4cm niżej :) taki mam gust i już, pozatym dokładka może o centymetr-dwa mi obniżyła zderzak i już przycieram jak źle przejadę, więc na -40 nie byłoby szans nawet bez pakietu przejechać. Felgi? Za 300zł fajnej felgi 16" z oponami niestety nie kupię, a tyle dałem za pakiet :) Miały być felgi w tym sezonie myślałem o OZ F1 16" białych + komplet opon, myślę że w 1600 bym się zmieścił, ale zamiast tego zostawiłem 800zł u ludków od klimatyzacji, 800zł u gazownika, i felgi mówią papa a przed zimą muszę jeszcze zdążyć z lakiernikiem, wymienić tłumik końcowy bo jest dziurawy, wywalić kata bo jest zapchany, wymienić spaloną sondę bo jeżdżę bez, jeszcze teraz przegląd i OC... także felgi sobie trochę poczekają niestety :|
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05

Postprzez Lantis 89 » 26 sie 2012, 10:48

800zł za klimę,to co ty w niej wymieniałeś???????
Lantis 89

Postprzez luki_92_92 » 26 sie 2012, 16:15

Sprężarka bo była zatarta + płukanie układu + odgrzybianie i nabicie + robocizna przy sprężarce :| A i tak nie jest super, bo jak działa to jest ekstra, ale jak są duże upały to niestety się cholerstwo nie włącza, za to jak jest zimno albo stoi auto w cieniu i się nie nagrzeje to wtedy się włącza :| nie wiem co jest nie tak
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05

Postprzez Lantis 89 » 26 sie 2012, 18:45

Trochę z Ciebie zdarli,za taką kasę to mozna druga klimę na zapas kupić,jedynie stówka za nabicie :)
Lantis 89

Postprzez luki_92_92 » 26 sie 2012, 20:07

No nie wiem, sama sprężarka 600 kosztuje regenerowana, używki mnie nie interesowały bo używka to nigdy nie wiadomo ile pochodzi. Nabicie 150 już masz 750. Myślę że 50 zeta za płukanie i robociznę to nie jest dużo, aczkolwiek 800 zeta to bardzo duża suma dla mnie, szczególnie że drugie tyle zostawiłem u gazownika, tak więc felg w tym sezonie nie będzie a miały być 16" :| Może i trochę z tą klimą przepłaciłem, ale jak dzwoniłem i pytałem tu u mnie w zakładach od klimy, to i tak najtaniej zrobiłem jak się dało bo w innych zakładach jeszcze drożej chcieli
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05

Postprzez Lantis 89 » 2 wrz 2012, 20:19

A co to za folia na lampach wstecznych?????
Pokaż no koledze gdzie to kupiłeś :D
Lantis 89

Postprzez luki_92_92 » 3 wrz 2012, 11:16

Właściwie to nie kupiłem :P kolega z 323klubu u siebie kierunki i wsteczne oklejał i mu zostało trochę folii więc mi dał, ja sobie wsteczne okleiłem bo tak to było widać że w lewym jest czerwona żarówka a tak wyglądają tak samo :D Jak coś to pytaj Adamusa albo Fefeta jaka to folia, wiem tyle że to oracal i jest jakaś taka srebrna trochę :D

A z niusów, kupiłem sobie strumienicę zamiast kata
Obrazek
Obrazek
Może się nada takie coś, i wydech końcowy jako że mam dziurawy to kupiłem taki
Obrazek

Dlaczego tak a nie inaczej? Nowy kat z bosala 650zł :| tłumiki też drogie dedykowane np ulter prawie 600 :| nie stać mnie na takie drogie imprezy, a tłumik mam dziurawy, katalizator zapchany, więc przynajmniej narazie będzie tak, strumienica kosztowała mnie 60zł tłumik 109zł więc udało się niewielkim kosztem. Co prawda będzie głośniej bo mugeny nie należą do cichych, ale może ta wkładka wyciszająca da radę bo jechałem autem z tym tłumikiem bez wkładki i tragedii nie ma, da się jeździć :) a kiedyś w przyszłości wpadnie dedykowany ulter albo remus i katalizator jak tylko będzie mnie stać <ok> Pewnie zaraz zostanę za ten wydech zjechany, bo to tylko Z5 z 88KM w serii, u mnie jest ich mniej ale nic na to nie poradzę – wolę drącego ryj mugena za 109zł niż dziurawy tłumik który był zamontowany jeszcze w hiroszimie na taśmie produkcyjnej, a na dedyka mnie nie stać <płacze>
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05

Postprzez jaaco » 3 wrz 2012, 17:49

luki_92_92 napisał(a):Pewnie zaraz zostanę za ten wydech zjechany, bo to tylko Z5 z 88KM w serii, u mnie jest ich mniej ale nic na to nie poradzę – wolę drącego ryj mugena za 109zł niż dziurawy tłumik który był zamontowany jeszcze w hiroszimie na taśmie produkcyjnej, a na dedyka mnie nie stać <płacze>

Weź już nie rób z siebie takiej ofiary że Cie wszyscy tutaj na MS chcą zjeść <jem> Dużo 1.5 a nawet 1.3 ma tutaj takie tłumiki i jakoś nie zostali zlinczowani ;P
Obrazek
Forumowicz

Od: 29 sie 2009, 14:10
Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT

Postprzez luki_92_92 » 3 wrz 2012, 18:08

Nie o to chodzi :P do tej pory sam uważałem że takie wydechy do 1.5 to przerost formy nad treścią bo narobisz hałasu spod świateł a za chwilę się okaże że wszyscy pojechali a ty stoisz i tylko wstyd <glupek2> a teraz sam będę musiał z tym jeździć hahaha
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05

Postprzez Lantis 89 » 4 wrz 2012, 18:11

A w miarę ta folia przepuszcza światło???
Ja jednak pomaluję lampy w środku na biało i bedzie jak ori lantis.
Lantis 89

Postprzez luki_92_92 » 4 wrz 2012, 20:16

W miarę to mało powiedziane, jak włączysz światło to nie widać żeby folia w ogóle na nich była :D A to one nie są białe w środku? Bo jak od strony żarówki popatrzysz do wnętrza to mi się wydaje że są białe właśnie w środku, nie wiem czemu te ori są bielsze
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05

Postprzez Lantis 89 » 4 wrz 2012, 20:55

Tyle i ile są po malowane, trzeba czystą bielą by prysnąć, kupię jakiegoś motipa i zobaczę jak to wyjdzie.
A naklejki ktoś Ci robił pod daną czcionkę????
Lantis 89

Postprzez luki_92_92 » 4 wrz 2012, 20:59

Tak, naklejki robił mi Cajar z 323-klubu tu też chyba ma konto, miałem dwa komplety na wypadek gdyby wyszło lipa z tym czerwonym carbonem, i całe szczęście – bo wyszło lipa, a Cajar już się naklejkami nie zajmuje. Naklejki mają wymiary takie same jak oryginalne napisy na blendzie z Lantisa.
Obrazek
Forumowicz

Mazda RX-8 '05