Kulturystyka/lekkoatletyka – ćwiczenia, porady, dieta

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Szymon » 14 sie 2012, 20:03

Radex napisał(a):
Szymon napisał(a):sauna odhaczona. Kiedy ten seks?

a co, chcesz przyjechać?

toć właśnie po to zagaduję :P
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez loockas » 17 sie 2012, 00:10

Panowie praktykował ktoś z Was dietę Low Carb? Szukam czegoś dla siebie i ta wydaje mi się najciekawsza.

Cel jaki chce osiągnąć, to przede wszystkim nauczyć się regularnie spożywać posiłki. Czuje, że moje dwa posiłki w dni robocze i w zasadzie jeden, rzadko dwa w wolne, zaczynają negatywnie odbijać się na zdrowiu. Chciałbym po prostu zacząć jeść inaczej. Przy okazji uda się może nieco sadła spalić.

Myślałem o dietetyku, ale może zanim wydam na to kasę, to spróbuje prostych i sprawdzonych diet. Low Carb pasuje mi bardzo pod prawie każdym względem.

Przy okazji przydałoby się poruszać. Wszystko było fajnie, dopóki pracowałem w terenie. Od roku siedzę przy biurku i kondycja spadła niesamowicie. Coś tam pojeździłem na rowerze, coś tam próbowałem biegać. Problemem niestety nie jest w sumie chęć do ruszania się, a brak czasu. Może od września się to zmieni. Myślę, że na moje potrzeby bieganie, rower i raz na kiedy basenik wystarczą.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Karol » 17 sie 2012, 02:28

Cos na start :

1. 100g owsianki na wodzie + 4 jajka jedno zoltko
2. 150g piersi grilowanej + 50g ryzu (paraboliczny lub basmanti)+ warzywa+ 10g oleju lnianego lub oliwy z oliwek
3. To samo co num 2
4. 200g serka wiejskiego

Zacznij od 4 posilkow jak metabolizm sie obudzi to dodasz jeszcze jeden. Docelowo musisz wjechac na 6 posilkow. Jak nie masz czasu na treningi to pomysl o interwalach 25min spokojnie wystarczy.

Powodzenia

Ps. Tak dla zachety na redukcji zjechalem 15kg bez ani jednego treningu cardio :)
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
Forumowicz

Od: 8 sty 2009, 15:38
Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA

Postprzez JohnnyB » 17 sie 2012, 07:53

Czy w między takimi posiłkami można jeść owoce, jakaś kawa, jogurty itp. ?
4 jajka – jajecznica na 3 białkach i jedno całe jajko ?
Czy kuraka mogę zastępować grillowaną rybą ?

Jeśli chodzi o taki szybki trening interwałowy, to powinienem sobie, nie wiem wybrać jakieś 4 ćwiczenia: przysiady, pompki, jakieś podskoki, brzuszki, robić szybkie serie po 20 sekund każdego z ćwiczeń, jakieś 20 sekund przerwy miedzy każdym i tak z 5-8 serii ?
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 17 sie 2012, 08:17

W Low Carb podobno ryby są bardzo wskazane. Dzięki Karol za wskazówki. Zaczynam od września jak tylko kupie sobie lodówkę i przeniosę się do własnej kuchni :P

Jak przy tej diecie wygląda sprawa alkoholu?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Xenocyd » 17 sie 2012, 08:25

loockas napisał(a):Jak przy tej diecie wygląda sprawa alkoholu?

6 szybkich serii po 50, z przerwami 20 sekund hahaha powinno wystarczyc.

sorry, ale nie moglem sie powstrzymac bo tak mi jedno do drugiego pasowalo <diabełek>

Tak na serio to pewnie na alkohol mozna spogladac i tyle.
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez loockas » 17 sie 2012, 08:28

Musze to jakoś logicznie rozplanować, bo czeka mnie we wrześniu wyjazd firmowy, zlot we wrocku i parapetówa(y) :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez boczek86 » 17 sie 2012, 09:50

Ten trening co mówicie to jest croop fit i ponoć nieźle spala się tkanka tłuszczowa i do tego rośnie wytrzymałość i kondycja.
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez nemi » 17 sie 2012, 10:02

loockas napisał(a):Cel jaki chce osiągnąć, to przede wszystkim nauczyć się regularnie spożywać posiłki. Czuje, że moje dwa posiłki w dni robocze i w zasadzie jeden, rzadko dwa w wolne, zaczynają negatywnie odbijać się na zdrowiu. Chciałbym po prostu zacząć jeść inaczej. Przy okazji uda się może nieco sadła spalić.

Mi się wydaje fajną opcją (choć akurat poza zasięgiem moich możliwości finansowych) catering, przynajmniej żeby się nauczyć jeść inaczej. Rano do domu/pracy przyjeżdża koleś z papierową torbą i przynosi 5 posiłków na calutki dzień. Zero zakupów, zero myślenia o gotowaniu – wystarczy przeczytać z kartki co i kiedy masz zjeść.

Mam okazję obserwować pewne osoby, które przez lata stosowały rozmaite diety – niestety zawsze wiąże się z to z efektem jojo i każda kolejna dieta działa coraz mniej skutecznie. Moim zdaniem najlepiej nie przechodzić na żadną dietę, która jest uciążliwa długofalowo (np. diety jednoskładnikowe) czy też wątpliwe dla zdrowia (np. sławna proteinowa). Najlepiej nie być na... żadnej diecie, tylko jeść jak najwięcej kolorowych rzeczy 5-7 razy dziennie małymi porcjami + delikatny sport. Ktoś z mojego otoczenia nie mógł schudnąć stosując konwencjonalne diety i zaczął jeść mało, często, zdrowo i smacznie, a dzięki temu odchodzi frustracja z powodu samego bycia na diecie.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez JohnnyB » 17 sie 2012, 10:35

boczek86 napisał(a):Ten trening co mówicie to jest croop fit

Chyba chodziło Ci o "crossfit" i chyba nie do końca chodzi o dokładnie taki trening.
Chociaż ja średnio orientuje się w temacie :–).
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez boczek86 » 17 sie 2012, 10:50

JohnnyB napisał(a):crossfit

dokladnie o to :P
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez loockas » 17 sie 2012, 12:24

nemi napisał(a):ajlepiej nie być na... żadnej diecie, tylko jeść jak najwięcej kolorowych rzeczy 5-7 razy dziennie małymi porcjami + delikatny sport. Ktoś z mojego otoczenia nie mógł schudnąć stosując konwencjonalne diety i zaczął jeść mało, często, zdrowo i smacznie, a dzięki temu odchodzi frustracja z powodu samego bycia na diecie.

Docelowo tak chciałbym, by to wyglądało. Jednak myślę, żę na początek jakaś dieta nie zaszkodzi. Dlatego wybrałem Low Carb, bo jak sama nazwa mówi ogranicza ona węglowodany. Przy tej diecie jem w sumie to co zwykle z tym, że ograniczę białe pieczywo, ziemniaki, makarony i zamienie to na coś zdrowszego. Oczywiście chciałbym to ograniczyć, a nie wyeliminować z jadłospisu.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Karol » 17 sie 2012, 13:26

cross fit to trening bardziej dla zaawansowanych dla poczatkujacego z nadwaga to wyrok smierci :P

Trening Interwalowy taki typowo kulturystyczny to 3min speed tetno 170 i 2 min odpoczynku staramy sie zejsc z tetna na 130-140 i powtarzamy tak 5 razy. To jest najskuteczniejszy trening dla kogos kto nie ma czasu i co jest najlepsze jak zrobimy go rano to spalamy tkankie tluszczowa okolo 12h gdzie przy treningu cardio spalamy tylko podczas treningu <rotfl>

Co do diety ja bym proponowal wjechac odrazu wbrew pozorom nie jest to wcale trudne ani kosztowne.

Mi zrobienie 4 obiadow + sniadanie i zjedzenie sniadania razem z umyciem naczyn zajmuje 45min <faja>

Produkty mleczne ( pomijajac twarog i serek wiejski) odpuszczamy calkowicie ,Owoce odpuszczamy kawa najlepiej czarna bez mleka zamiast cukru to slodzik lub cukier brazowy <spoko>

I to co najwazniejsze staramy sie JESC ZDROWO A NIE TRZYMAC DIETE raz w tygodniu np: niedziela Odpuszczamy mamy ochote na pizze czy kebaba to zjadamy tego tyle ile tylko damy rade ;)

Alko moze byc aby nie piwo <spoko> <spoko>

Skladniki jakie wymienilem to tylko przyklad ( ale najlatwiejszy). Tu opcji jest naprawde sporo ale ja np jestem zwolennikiem nauczenia laika monotoni jak to przetrwa wtedy ciagniemy dalej temat <jupi>
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
Forumowicz

Postprzez JohnnyB » 17 sie 2012, 13:48

karol napisał(a):Trening Interwalowy taki typowo kulturystyczny to 3min speed tetno 170 i 2 min odpoczynku staramy sie zejsc z tetna na 130-140 i powtarzamy tak 5 razy. To jest najskuteczniejszy trening dla kogos kto nie ma czasu i co jest najlepsze jak zrobimy go rano to spalamy tkankie tluszczowa okolo 12h gdzie przy treningu cardio spalamy tylko podczas treningu

A taki trening wieczorem jest możliwy, dokładnie czy są jakieś przeciwwskazania na trenowanie wieczorem w opisany przez Ciebie sposób ?
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez nemi » 17 sie 2012, 14:01

JohnnyB napisał(a):A taki trening wieczorem jest możliwy, dokładnie czy są jakieś przeciwwskazania na trenowanie wieczorem w opisany przez Ciebie sposób ?

Niektórzy mają kłopoty z zaśnięciem ;). Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spać i chudnąć.
Forumowicz

Postprzez Karol » 17 sie 2012, 15:26

Wiem ze wiara robi interwaly wieczorem ale tak jak kolega napisal moze byc problem z zasnieciem :(

A metabolizm na noc i tak musi zwolnic tak wiec chyba cardio bedzie zdecydowanie lepszym wyborem.

Tylko wtedy cardio 1h minimum tetno 130 chyba ze jest brany jakis spalacz to wkrecamy na 140
Forumowicz

Postprzez loockas » 17 sie 2012, 17:09

Dzięki karol za cenne rady <spoko>
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Seraf » 17 sie 2012, 17:16

Właśnie skończyłem trening teraz raczę się mielonym kefirem z mrożonymi jagodami i malinami :D
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez Gib » 17 sie 2012, 19:12

A ja jestem na MM od półtora tygodnia, nie ma to zbyt wielkiego związku z kulturystyką ale powoli już moja waga zaczynająca się od 14 zaczynała denerwować, a denerwować się nie wolno bo to szkodzi zdrowiu ;) No i pierwszy tydzień jeszcze trochę dojadałem (m. in. płatki kukurydziane, zgrzewkę tonicu) a mimo to udało się zejść ponad 5 kg. Rozradowany tym faktem trochę odpuściłem (jednego wieczoru browar, drugiego dnia pizza), trzeciego kawałek tortu na urodzinach siostrzeńca, no i wróciło 1,5 kg ale generalnie nie mam dosyć plan jest na niskie 12 z przodu na początek, czyli jakieś 2-3 tygodnie jeszcze.
Problemem jest to że nie gotuję, natomiast na rozwiązanie jakie przedstawił Nemi mnie nie stać, patrzyłem na tą stronę i wychodzi że tygodniowa porcja MM kosztuje mniej więcej tygodniowo co zarabiam...
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez nemi » 17 sie 2012, 19:34

Gib napisał(a):Problemem jest to że nie gotuję, natomiast na rozwiązanie jakie przedstawił Nemi mnie nie stać, patrzyłem na tą stronę i wychodzi że tygodniowa porcja MM kosztuje mniej więcej tygodniowo co zarabiam...

Ja myślałem o tym, żeby w sobotę stanąć z żoną przy garach i wypełniać zamrażarkę po prostu. Zobaczymy jak pójdzie do pracy i nie będzie czasu na tygodniu...
Forumowicz