Fotel przedni – czy ktoś wymieniał?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez radzi89 » 15 kwi 2012, 22:50

Fotele powinny pasować ale kanapa raczej nie będzie pasowała. Jutro porównam jak będą stały obok
ale raczej nie przejdzie taka podmianka.

danstan napisał(a):fotel kierowcy z pełną elektryką i 3 pozycyjną pamięcią ustawienia fotela.

Nawet nie widziałem, że była taka opcja... Kupiłeś w PL salonie ?
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez danstan » 16 kwi 2012, 08:26

radzi89 napisał(a):Nawet nie widziałem, że była taka opcja... Kupiłeś w PL salonie ?

Witam

Tak była taka opcja. Kupowałem sedana (wersja skandynawska) na przełomie lipca i sierpnia 2009 w PL w salonie.
Dodam jeszcze, że alarm też miała japoński montowany fabrycznie, a nie tak jak teraz w opcji dokładany w salonie.
Tutaj specyfikacja: 2.0 MZR DISI i-stop Sport (6 biegów M/T)
http://www.mazda.pl/upload/country/pl-pl/pdf_downloads/pricelists/May%202009/Mazda3%20katalog.pdf

Pozdrawiam papa
Forumowicz

Od: 10 paź 2009, 20:00
Auto: Mazda 3 BL Sport 2.0 DISI '09

Postprzez ZOOMik » 18 kwi 2012, 23:24

MrShrekster napisał(a):po 30tys fotel kierowcy wyglada jak w aucie po 100tys. przebiegu. Niby nic nie przetarte, ale wszystko sie swieci. Przy zakupie doplacilem za potraktowanie foteli jakas substancja (diamondBright) zapobiegajaca plamom i ulatwiajaca czyszczenie, ale to porazka: po zmoczeniu fotela przez deszcz (niechcacy) pokazala sie cala mozaika plam.

Zacząłbym, jeśli to tylko możliwe, od reklamacji w tej firmie co Ci tapicerkę tym impregnatem potraktowali.
Jeśli interwencja nic nie da lub mimo wszystko jesteś zdecydowany na wymianę foteli na skórzane to zrób tak jak podpowiada, poniżej cytowany, Kolega danstan ...

danstan napisał(a):Poszukaj foteli z Mazdy 3 BL Sport z produkcji 2009 rok i będziesz miał skórę, a dodatkowo fotel kierowcy z pełną elektryką i 3 pozycyjną pamięcią ustawienia fotela. <spoko>
Tak jest w mojej Madzi.

I w mojej również :)

P.S.
Temat traktujący o fotelach, ich wadach, ewentualnej wymianie już jest, więc po co mnożyć wątki o tym samym – trzeba było TUTAJ się dopisać.
Prośba do moderatora, aby połączyć te tematy w jeden.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez Paweł_Kinga » 7 sie 2012, 19:15

W Naszej 3ce dokładnie ten sam problem – folel przedni kierowcy kompletna lipa. Chętnie wymienię na sportowy fotel – jak ma ktoś fotel kubełkowy który będzie pasował chętnie kupię!
Paweł_Kinga

Postprzez ZOOMik » 8 sie 2012, 23:54

Lipa bo? Niewygodny czy też z powodu przedwczesnego zużycia?
"Kubła" jeszcze nikt tu chyba nie montował, ale może podzwoń/pojeździj po firmach specjalizujących się w tuningu to może coś dobiorą.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez bigboy177 » 9 sie 2012, 10:03

@ZOOMik mi się wydaje, że to jest kwestia własnych preferencji, tudzież budowy zadka ;P

Mi się bardzo wygodnie jeździ w Madzi w tych niby "sportowych" siedziskach, ani mną nie rzuca na boki, ani do przodu nie lecę, a po 14 godzinach za kółkiem nie odczułem w ogóle bólu w plecach. Oczywiście odpowiednio sobie siedzisko ustawiłem, zarówno w kwestii wysokości (najniżej jak się dało :D), jak i oparcia oraz podparcia lędźwiowego. W kilku różnych autach jeździłem i nie odczuwam by Madzia ustępowała przedstawicielom swojego segmentu – jedynie w Audi A4 siedziało mi się wygodniej, ale to inna półka cenowa. Opel Astra, Zafira, Focus, Qashqai – wszystko to samo.

Wiadomo, kombinować można skoro jest niewygodnie, niemniej jednak nie ma sensu kierowanie się w tej kwestii opiniami innych.
MiastoGier.pl – Moja Praca :D
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 22:17
Auto: Mazda 3 2011 1.6 MZR
Aluminium Metalic
MOMO Corse

Postprzez ZOOMik » 10 sie 2012, 00:28

bigboy177 napisał(a):@ZOOMik mi się wydaje, że to jest kwestia własnych preferencji, tudzież budowy zadka ;P

W moim przypadku to nie zadek odczuwa dyskomfort, lecz przede wszystkim plecy. Wygląda to tak, jakby problem leżał w wyprofilowaniu oparcia – może małe japońce pod siebie te foteliki skroili a wysoki europejczyk cierpi...zachciało ci się egzotyki to masz... <lol>

bigboy177 napisał(a):Wiadomo, kombinować można skoro jest niewygodnie, niemniej jednak nie ma sensu kierowanie się w tej kwestii opiniami innych.

Oczywiście...sądzisz, że ktoś będzie chciał wymienić fotel, tylko dlatego, że przeczytał na forum, że jest niewygodny – przecież to byłaby skrajna <glupek2>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Tytan » 10 sie 2012, 10:18

Znajdzcie mi jeszcze Panowie takie fotele zamienne co będą miały boczne poduszki powietrzne i aktywne zagłówki żeby nasza 3 oferowała chociaż zbliżony poziom ochrony jak ta co wyjechała z fabryki :) Fabryczne wyposażenie przechodzi testy zderzeniowe a w przypadku BL te testy wypadły naprawde nieżle więc kombinowanie w tej kwestii jest czymś nierozsądnym.
Jak komuś nie pasuje fotel to albo musi się przyzwyczaić i pocierpieć trochę bo cała reszta jest ok albo trzeba poszukać innego samochodu ale wtedy pewnie inne rzeczy będą nam mniej odpowiadać bo takie jest życie i ten konsumencki świat.
Osobiście oprócz kwestii mało estetycznie wyglądających po czasie boczków siedziska co do foteli nie mam żadnych uwag negatywnych zwłaszcza po kilku przejechanych dalszych trasach.
Japan – the best producer in the world !
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez bigboy177 » 10 sie 2012, 11:15

ZOOMik napisał(a):
bigboy177 napisał(a):@ZOOMik mi się wydaje, że to jest kwestia własnych preferencji, tudzież budowy zadka ;P

W moim przypadku to nie zadek odczuwa dyskomfort, lecz przede wszystkim plecy. Wygląda to tak, jakby problem leżał w wyprofilowaniu oparcia – może małe japońce pod siebie te foteliki skroili a wysoki europejczyk cierpi...zachciało ci się egzotyki to masz... <lol>

Nie masz regulacji podparcia odcinka lędźwiowego? Ja je mam podkręcone na maksa i w sumie idealnie pasuje mi w plecy, a malutki nie jestem :P

ZOOMik napisał(a):
bigboy177 napisał(a):Wiadomo, kombinować można skoro jest niewygodnie, niemniej jednak nie ma sensu kierowanie się w tej kwestii opiniami innych.

Oczywiście...sądzisz, że ktoś będzie chciał wymienić fotel, tylko dlatego, że przeczytał na forum, że jest niewygodny – przecież to byłaby skrajna <glupek2>

Bardziej mi tu chodziło o nowych nabywców... bo są ludzie, którzy przeczytają gdzieś na forum, że auto jest takie, czy siakie i później na tym bazują zakup, zamiast jechać na jazdę testową, nawet trzy jak zachodzi potrzeba <faja>
Forumowicz

Aluminium Metalic
MOMO Corse

Postprzez ZOOMik » 11 sie 2012, 10:27

Tytan napisał(a):albo trzeba poszukać innego samochodu

Przekonałeś mnie, zaczynam się rozglądać <lol>

bigboy177 napisał(a):Nie masz regulacji podparcia odcinka lędźwiowego? Ja je mam podkręcone na maksa i w sumie idealnie pasuje mi w plecy,

Oczywiście fotel kierowcy posiada wszelkie możliwe regulacje, łącznie z odcinkiem lędźwiowym, ale raczej to nie kwestia ustawienia jest przyczyną.

bigboy177 napisał(a):a malutki nie jestem :P

No, Twój nick jest dość wymowny...ta cyfra na końcu to wzrost czy waga? :P
Obrazek
Forumowicz

Postprzez bigboy177 » 11 sie 2012, 11:15

ZOOMik napisał(a):
bigboy177 napisał(a):a malutki nie jestem :P

No, Twój nick jest dość wymowny...ta cyfra na końcu to wzrost czy waga? :P

Hehe, ani to, ani to... :P Tak jakoś kiedyś tam wybierałem nicka, bigboy było zajęte, to dodałem 177 :P Wzrostu mam 180cm, wagi około 87kg – więc powiedziałbym "standard".

A udało Ci się dojść do tego, co jest przyczyną, że nie siedzi Ci się tak wygodnie, jakbyś sobie tego życzył?
Forumowicz

Aluminium Metalic
MOMO Corse

Postprzez ZOOMik » 11 sie 2012, 23:31

Już pisałem...podejrzewam wyprofilowanie oparcia. Tragedii nie ma, ale mimo wszystko to nie to.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Tytan » 13 sie 2012, 08:51

ZOOMik napisał(a):
Tytan napisał(a):albo trzeba poszukać innego samochodu

Przekonałeś mnie, zaczynam się rozglądać <lol>

Cynizm oznacza, że jest jednak tak jak napisałem – samochód nie składa się tylko z foteli i inne czynniki są tutaj istotniejsze.
Notabene współczuję, że na tym fajnym skórzanym fotelu z elektryczną regulacją i pamięciami nie siedzi Ci się za wygodnie. Może na moich sportowych z materiału byłoby lepiej <lol>
Może się zamienimy ? ;)
Japan – the best producer in the world !
Forumowicz

Od: 27 cze 2011, 13:59
Auto: Mazda 3 BL HB 1,6 MZ-CD Sand Speed

Postprzez ZOOMik » 14 sie 2012, 19:24

E tam zaraz cynizm, toż to tylko taki żarcik ;)
Jasne, że auto to nie tylko fotele, choć te są istotnym elementem. Aż tak źle to nie jest, żeby mi współczuć, ale też chwalić nie ma czego. Skórzane czy materiałowe jeden diabeł, w kwestii wygody nie ma to znaczenia. Co do ergonomii zdania są podzielone, ale to nie jedyny „zgrzyt” związany z tym elementem wnętrza jaki może zdenerwować– producent wydał kilka biuletynów serwisowych na okoliczność różnego rodzaju "usterek". Do minusów należy zaliczyć również nie najlepszą jakość wypełnienia (gąbki), która na boczkach załamuje się oraz tapicerki, która zwłaszcza w takich miejscach zbyt szybko ulega zniszczeniu. Ze skórą jest nieco lepiej (pod warunkiem odpowiedniej dbałości i pielęgnacji), ale też bez rewelacji.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Ścibi85 » 25 lis 2012, 15:22

Pełne zaskoczenie! Po podniesieniu fotela, wcześniej był opuszczony na maksa bo tak lubię teraz jest cisza i spokój :D Nic nie piszczy i nie skrzypi :) Mam nadzieję, że póki co będzie ok :) Nie wiem jaka jest teoria wyeliminowania tego irytującego skrzypienia ale co tam :) Jest git :D
Forumowicz

Od: 14 lut 2012, 22:53
Auto: 1. Mazda 3 BP HB SkyActivX AT Hikari + Luxury Black
2. Mazda3 2.0 MZR DISI i-stop 2o1o

Postprzez tomeq83 » 2 gru 2012, 10:03

Przy ostrym skręcie w lewo (np zakręt, rondo) a potem wyprostowaniu toru jazdy odczuwam za plecami jak w fotelu kierowcy w środku coś się przesuwa i puka. Tak jakby coś tam goniło i przesuwało się tylko przy ostrzejszym skręcie.

Co to może być? Zastanawiam się czy nie podjechać z tym do serwisu.
Forumowicz

Od: 25 paź 2012, 18:39
Auto: 1.Mazda 3 BL 2010 1.6 105km MZR Exclusive 90th Anniversary Blue Mica
2. Mazda 3 BN 2017 2.0 120KM Skypassion Safety Soul Red

Postprzez ZOOMik » 2 gru 2012, 14:11

Nie wiem, z opisu wynika jakby coś się urwało (może jakiś element stelaża)…ciężko powiedzieć, nie spotkałem się nigdzie z takim przypadkiem, ale nic mnie już nie zdziwi w temacie foteli :P
Nie zastanawiaj tylko jedź…póki masz autko na gwarancji, bo później trzeba będzie za te "babole" płacić :>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mysiak » 2 gru 2012, 22:15

u mnie ten dźwięk występuje niezależnie od kierunku skrętu.Jest to taki odgłos jakby plastiku skądś wyskakującego i wracającego na swoje miejsce. Doraźnie pomaga delikatna zmiana ustawień fotela :D
Jak masz na gwarancji to niech ASO działa, może skorzystamy obaj
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez tomeq83 » 3 gru 2012, 09:27

No dokładnie chyba chodzi o to samo. Jak mnie to zacznie denerwować to podjadę kiedyś do ASO, być może przy okazji czegoś większego. Jakbym coś się dowiedział to odgrzebie temat i odpiszę.
Forumowicz

Postprzez tomeq83 » 9 lip 2013, 09:24

No i jestem po wizycie w ASO z tym fotelem. Powiedzieli, że fotel był lekko poluzowany i dokręcili. Ponadto dokręcili zamek w klapie bagażnika który rzekomo miał wywoływać jakieś hałasy...

Niestety dokręcenie fotele nic nie pomogło. Pojeździłem trochę i nadal przy ostrych zakrętach odczuwam jak "coś" przeskakuje w oparciu fotela. Zbliża się urlop więc może podjadę z tym jeszcze raz. Niby pierdółka ale strasznie irytuje i odbiera przyjemność wchodzenia i wychodzenia autkiem z zakrętu :(

Dopisano 16 sie 2013, 07:12:

Dzisiaj ponownie byłem w ASO z tym fotelem. Tym razem okazało się, że prawdopodobnie puściły jakieś nity pomiędzy szynami a podłogą i fotel się rusza a stuki przenoszone są na oparcie. Porobili zdjęcia i wysyłają do centrali. Za dwa tyg. mam mieć odpowiedź co dalej.
Forumowicz