Ksylo napisał(a):ZOOMik ja chętnie się pojawię! Będziesz?
Pozdrawiam.
Będę, specjalnie przyjadę więc też masz być – obowiązkowo!

lukaszm napisał(a):hej mam pytanko jest jakiś specyfik który usuwa zaschnięte krople po deszczu z szyb oraz np na szybie czołowej mam zauważalną różnice gdzie pracują wycieraczki, a gdzie nie, da się to jakość wyczyścić?
Użyj specjalnego środka (mleczka) do dogłębnego czyszczenia szkła – usunie wszelkie uporczywe osady w tym te po deszczu, twardej wodzie, których nie daje się zmyć płynem do mycia szyb – jeśli wizualna różnica miejsc tam, gdzie wycieraczka pracuje a gdzie nie, jest spowodowana tylko brudem a nie wytarciem to również wspomniany środek załatwi sprawę.
kubsztyk napisał(a):Nie mówię, że go nie chcę, tylko chciałem zasięgnąć opinii czy warto testować coś innego z w/w szamponów. 901 jest jak najbardziej ok.
Testować warto – zawsze to jakaś odmiana, inny zapach, piana, poślizg…trochę coś jak z żelem pod prysznic

Nie liczyłbym jednak, że któryś z szamponów w kwestii mycia, będzie wyraźnie lepszy od drugiego. Poza indywidualnymi, subiektywnymi odczuciami z mycia ja bym się kierował przede wszystkim stosunkiem wydajność/cena.
Ksylo napisał(a):Czy ściągaczka do wody jest dobrym rozwiązaniem do zbierania wody/suszenia auta?
Nie. Osuszamy ręcznikiem.
Mephic napisał(a):OK – moja kolej. Nie mam czasu ani warunków do pielęgnowania lakieru swojego samochodu (niestety). Dwa razy do roku oddaję go na myjnię ręczną z woskowaniem ręcznym. Nie wiem natomiast w jaki sposób najlepiej myć samochód pomiędzy myciami ręcznymi. Generalnie moje auto nie brudzi się szybko w widoczny sposób, więc myję go nie częściej niż raz na dwa tygodnie (w ekstremalnych przypadkach raz na tydzień – np. jak mi coś ob***a samochód

). I teraz pytanie – na co się decydować? Myjki bezdotykowe (jeśli tak to jakie? czy bardziej te na stacjach BP czy niezależne specjalizujące się w myjniach (np. skf)?
Jak rozumiem automat odpada. Nie mam w ogóle możliwości mycia auta ręcznie więc to w grę nie wchodzi. Co robić, żeby moje autko nie zbrzydło przez kolejne kilka lat? a może ktoś miał doświadczenia z myjniami parowymi?
W takim wypadku to najtańszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem będą myjki bezdotykowe – ja nie korzystam, więc konkretnie nie podpowiem którą wybrać.
Sabat napisał(a):Pamiętaj żeby MF prać ręcznie z użyciem szarego mydła i strzepnąć po praniu
Ja piorę wszystkie "szmaty", pady w pralce automatycznej, tyle że na programie do prania tkanin delikatnych, w normalnym proszku. Wirowanie na takim programie jest, co oczywiste, ograniczone – w mojej pralce z 1600 obr/min do 800. Nie strzepuję po praniu

MF mają się bardzo dobrze. Jednakże w najbliższym czasie planuję w ramach testu spróbować specjalnego płynu przeznaczonego do tego celu.