cheatah napisał(a):Panowie,
pytanie za 100 pkt... czy na fabryczne felgi R19 jakie mazda dodaje do CX5 zaloze opony 255/50R19 ? ?. I Pytanie za drugie 100 pkt... czy taka opona zmiesci sie w nadkolu
?
p.s. nie zakladalem nowego tematu, bo odpowiedz wydaje sie byc krotka i szybka, ale jak admin uzna ze trzeba wydzielic watek bo dyskusja rozgorzala to bede wdzieczny za przerzucenie.
Nie wiem czy opona o takim rozmiarze wejdzie w nadkole natomiast mogę Ci powiedzieć , ze jakiś czas temu kontaktowałem się w tej sprawie z Mazda Polska i kilkoma salonami dealerskimi i wszędzie otrzymałem odpowiedż że do Mazd cx-5 (szczególnie tych z napęd AWD i automat) należy stosować tylko opony w rozmiarze oferowanym przez Mazdę czyli 225/55 r19 i rozmiar 17 cali(nie pamiętam dokładnie parametrów opony) . Jeśli dojdzie do jakiejkolwiek awarii auta i trafi ono do salonu/serwisu na innym rozmiarze opon będzie to podstawa do nieuznania naprawy gwarancyjnej auta.
Takie jest oficjalne stanowisko Mazdy. Pytanie czy warto ryzykować dla tych paru złotych oszczędności ?
Ja kupiłem Toyo zimowe 19 225/55 w sklepie internetowym około 3 tygodni temu za ok 1150 pln/sztukę.
Przed zakupem szukałem jakiejś tańszej alternatywy w innym rozmiarze (też 19") i opony było w przedziale 900-1000 pln. Na całym komplecie jest 600 pln różnicy – uznałem że nie warto się bawić i ryzykować.
W necie widziałem cx5 z oponami 20 cali – nadkole jest na prawdę wielkie i myślę że bardzo duże kapcie się w nim zmieszczą
Aha, serwisant z mazdy mówił że powinien wejść kapeć do 245 ale czy miał rację to niestety nie wiem ...