Witam.
Mam Mazdę Premacy (benzyna) kupioną od Niemca i niestety bez instrukcji w naszym ojczystym języku.
Mam pytanie, czy zbiorniczek, który jest po prawej stronie po otwarciu maski jest przeznaczony do płynu chłodniczego?
A dwa zbiorniki po lewej stronie koło siebie, pierwszy patrząc od świateł to płyn do spryskiwaczy a drugi?
I jeszcze pytanie: jeśli nie wiem jaki płyn chłodniczy był wlewany wcześniej to... można lać jakikolwiek, np. Prestone?
Zbiorniczki pod maska Premacy 1.8 Pb
Strona 1 z 1
A drugi to płyn do wspomagania.pytam napisał(a):A dwa zbiorniki po lewej stronie koło siebie, pierwszy patrząc od świateł to płyn do spryskiwaczy a drugi?
Płyn chłodniczy uzupełniasz zgodnie z kolorem płynu, jaki masz w układzie. Do czerwonego dolewasz czerwony, a do zielonego zielony.pytam napisał(a):I jeszcze pytanie: jeśli nie wiem jaki płyn chłodniczy był wlewany wcześniej to... można lać jakikolwiek
Produkuję pokrowce samochodowe klasyczne, tuningowe i eko-skóra z alcantarą praktycznie do każdego modelu w Polsce.
http://www.pokrowce.net
http://www.pokrowce.net
- Od: 18 maja 2009, 20:03
- Auto: Premacy 1,8 101 KM 1999r.
pytam napisał(a):jeśli nie wiem jaki płyn chłodniczy był wlewany wcześniej to... można lać jakikolwiek,
zuczek3011 napisał(a):Płyn chłodniczy uzupełniasz zgodnie z kolorem płynu, jaki masz w układzie. Do czerwonego dolewasz czerwony, a do zielonego zielony.
a ja bym nie opieral sie na kolorach... tylko nalezy lac taki jaki jest zalecany w tym watku:
viewtopic.php?f=121&t=104242&hilit=p%C5%82yn+ch%C5%82odniczy
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
instrukcja jest w FAQ
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Problem w tym, że w zbiorniczku jest sahara. Zakładałem instalację LPG i może coś jest niedokręcone i w ten sposób płyn się ulotnił.
Jednak ten Prestone jest na bazie glikolu etylenowego, więc po pracy planuje zalać tym Mazdę. A i tak podjadę do gazownika co by przy okazji innej pracy sprawdzili dokręcenie na przewodach.
Jednak ten Prestone jest na bazie glikolu etylenowego, więc po pracy planuje zalać tym Mazdę. A i tak podjadę do gazownika co by przy okazji innej pracy sprawdzili dokręcenie na przewodach.
z góry dzięki za pomoc!
- Od: 16 cze 2010, 09:55
- Auto: Mazda Premacy 1.8 benz. + Fiat Punto
Podłącze się pod temat.
Do czego służy ten kurek z literką "H"? Rurka która od niego odchodzi ma zielony nalot.
Co to może być? A ten nalot to zwykłe, nie wiem, zawilgocenie?
Do czego służy ten kurek z literką "H"? Rurka która od niego odchodzi ma zielony nalot.
Co to może być? A ten nalot to zwykłe, nie wiem, zawilgocenie?
"od losu kiedyś wszyscy dostają w twarz..."
Czyli jeśli jest zielony nalot wokół rurek, oznaczałoby to że spod kurka ucieka czynnik?
I czy jeśliby się go odkręciło to byłyby jakieś konsekwencje? Typu brak klimatyzacji? Nie wiem czy czasem mój ciekawski ojciec nie maczał w nim paluchów
I czy jeśliby się go odkręciło to byłyby jakieś konsekwencje? Typu brak klimatyzacji? Nie wiem czy czasem mój ciekawski ojciec nie maczał w nim paluchów

Niestety klima nie działa
Wydaje mi się, że kurek został odkręcony i przez to nie działa. A ojciec i tak się nie przyzna, że majstrował
Druga sprawa to ewentualna nieszczelność – chociaż napełniałem ją miesiąc temu i niby wszystko było ok wg. fachowca więc myślę, że z dnia na dzień nie mogła się rozszczelnić.
Dzięki za informację Yard
Druga sprawa to ewentualna nieszczelność – chociaż napełniałem ją miesiąc temu i niby wszystko było ok wg. fachowca więc myślę, że z dnia na dzień nie mogła się rozszczelnić.
Dzięki za informację Yard
Strona 1 z 1