Mazda 626 GD Coupe 2.2i 12V '90
Wrócil alternator z 'regeneracji'. Z tego co mi powiedziano to : szczotki i łożyska zrobione.
Regulatora napiecia nie tkneli. Skasowali 220zł i co dalej?
i gów*o....dalej to samo. Jutro wjezdzam z reklamacją.
Regulatora napiecia nie tkneli. Skasowali 220zł i co dalej?
i gów*o....dalej to samo. Jutro wjezdzam z reklamacją.
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Regulator jets OK. Alternator też. Wyglada na pogubioną masę albo ch..wie co i gdzie ;/
Narazie masakra.
Dzis mi wypluło plyn chlodniczy górą znowu (zbiorniczkiem).
Rura do chłodnicy u gory jest goraca, a ta na dole zimna...a silnik sie grzeje okrutnie.
Brak mi sil powoli.
Narazie masakra.
Dzis mi wypluło plyn chlodniczy górą znowu (zbiorniczkiem).
Rura do chłodnicy u gory jest goraca, a ta na dole zimna...a silnik sie grzeje okrutnie.
Brak mi sil powoli.
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):Rura do chłodnicy u gory jest goraca, a ta na dole zimna...a silnik sie grzeje okrutnie.
Brak mi sil powoli.
Prawdopodobnie zaciął się termostat albo co gorsza pompa wody
-
miro62
Zachowuje mi sie to wlasnie jakby chlodnica była zapchana, albo termostat sie zacinał (raczej to), bo przedwczoraj jezdzilem 2 godziny bez problemu, a wczoraj 20 minut i prosze... ;/
Dzieki, dzis poczytam, jutro podziałam. Jutro też elektryk.
Bart0n dzieki wielkie, jutro rozbiore chłodnicę i reszte
JEST NADZIEJA
Dzieki, dzis poczytam, jutro podziałam. Jutro też elektryk.
Bart0n dzieki wielkie, jutro rozbiore chłodnicę i reszte
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):jutro rozbiore chłodnicę i reszteJEST NADZIEJA
Zanim wybebeszysz chłodnicę Wyjmij sam termostat i pośmigaj trochę bez niego będzie się dłużej dogrzewać ale nie ma mrozu

-
miro62
Co z tego ,że jest z alu? Płukanka jest czysto chemiczna, odtyka zatkane kanaliki i powoduje ,że cały ten szlam można później spuścić z układu chłodzenia, ale tak jak piszesz, pierwsze trzeba by sprawdzić termostat bo zazwyczaj to jest najczęstszą przyczyną a kosztuje niedużo.
A takie "póki działo to nie ruszoj" działa na mnie jak płachta na byka. Nie wiesz ile można zaoszczędzić czasu i pieniędzy nie wychodząc z takiego głupiego założenia
A takie "póki działo to nie ruszoj" działa na mnie jak płachta na byka. Nie wiesz ile można zaoszczędzić czasu i pieniędzy nie wychodząc z takiego głupiego założenia
Bart0n napisał(a):Płukanka jest czysto chemiczna,
No i o tą chemię właśnie idzie alu już nie młode i koroduje tak samo szybko. Kiedyś były chłodnice miedziane i tam problem płukania był mniej groźny. Jak wypłukałem w renówce jak Napisałeś chemią (podobno była do ALU) to musiałem wymienić radiator. A co do "takiego głupiego założenia" no cóż jeżdżę od 82' parę autek przerobiłem i to w czasach kiedy nic nie można było kupić więc trzeba było kombinować i jako takie pojęcie mam. Więc nie piszę o tym co nie wiem lub nie doświadczyłem. Pozdrawiam
-
miro62
Nie twierdzę, że nie masz pojęcia, nie mam podstaw żeby tak uważać
sądzę ,że płukanki renomowanych firm takich jak np. LM albo Prestone są tak dobrane ,że nie zaszkodzą chłodnicy tym bardziej ,że wyraźnie pisze ,że nadają się do wszystkich typów chłodnic. Wdowii przepłukał i mu pomogło, nie napisał żeby mu coś ciekło i sytuacja się rozwiązała a auto raptem 2 lata młodsze.
A do ruszania gdy działa nigdy się nie dam przekonać
raz jechałem autem znajomego, jakiś czas temu mówiłem mu ,żeby pojechał do tłumikarza zerknąć na swój wydech bo słychać lekko "puuf" po odjęciu gazu, a on "nie, nie, zdaje ci się, ch..j z dziurką, przecież tłumik się od tego nie rozleci a na razie nie ma głośno.". Pożyczyłem raz od niego to auto i w trakcie zjeżdżania z drogi ekspresowej środkowy urwał się tak ,że w razie wycelowania nim w dziurę byłoby nie wesoło
taki prosty przykład.
A do ruszania gdy działa nigdy się nie dam przekonać
Bart0n napisał(a): słychać lekko "puuf" po odjęciu gazu
No i to już było źle

-
miro62
Bart0n napisał(a):Dlatego jak coś jest nie tak to robi się od razu a nie czeka póki przestanie jeździć. Nie róbmy już koledze OT w temacie

-
miro62
Ja chętnie poczytam, młody jestem, każda nowa wiedza przydatna hehe 
Jutro wywalam termostat – dzis dowiedzialem sie ze był w jakis tam sposob przerabiany, czyli podatnosc na awarie wzrosła na bank.
Ile takowy kosztuje koledzy ?
Chcę doprowdzic auto do takiego stanu, aby sprzedając je nie zawieść kolejnego uzytkownika, a takze zeby mi sie nie rozleciało na trasie za miesiac (700km)
Tak po cichu to sie przymierzam do Xedosa, ale cśśs
Jutro wywalam termostat – dzis dowiedzialem sie ze był w jakis tam sposob przerabiany, czyli podatnosc na awarie wzrosła na bank.
Ile takowy kosztuje koledzy ?
Chcę doprowdzic auto do takiego stanu, aby sprzedając je nie zawieść kolejnego uzytkownika, a takze zeby mi sie nie rozleciało na trasie za miesiac (700km)
Tak po cichu to sie przymierzam do Xedosa, ale cśśs
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):Chcę doprowdzic auto do takiego stanu, aby sprzedając je nie zawieść kolejnego uzytkownika, a takze zeby mi sie nie rozleciało na trasie za miesiac (700km)![]()
Szkoda ,że nie wszyscy mają takie podejście
Bart0n napisał(a):Szkoda ,że nie wszyscy mają takie podejście Dobry termostat kupisz za 30-40 zł raczej dostępny od ręki.
Jak sie ceni to co się ma i ma się trochę uczciwości wbitej do głowy to i podejście bliższe odpowiedniemu
Ja kupowalem te auto to też wiedziałem co z nim i jak, a w dodatku za śmieszny pieniądz i to od kolegi więc nie mam żalu o to czy o tamto
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Dzis zagrzałą sie znowu... zamówiłem termostat, a potem wlalismy wode do chłodnicy....ponad 3 litry i wszystko sie uspokoiło.
Zbiegiem okolicznosci chyba jest tez brak kontrolek na desce.
Niestety zaczał mi nierówno chodzic silnik... nie wiem co jest.
Zbiegiem okolicznosci chyba jest tez brak kontrolek na desce.
Niestety zaczał mi nierówno chodzic silnik... nie wiem co jest.
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):Niestety zaczał mi nierówno chodzic silnik... nie wiem co jest.
A nie ubywa Ci wody

-
miro62
Wlasnie chyba za duzo nie jakoś.
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):Wlasnie chyba za duzo nie jakoś.
Jak będzie przedmuch do układu chłodzenia to pompa lata z bąblami słabo podaje i motor się grzeje a to że nie równo chodzi to garnek, na którym jest przedmuch po prostu nie ma kompresji – ale to moja teoria mogę się mylić. Sprawdź czy dmucha (bulgocze) w zbiorniczku wyrównawczym i czy na bagnecie jest czysty olej czy zmiksowany z wodą
-
miro62