Długo się zbierałem do "aktywacji" świateł skandynawskich w mojej madzi ... i udało się to dzięki zaangażowaniu i pomocy Wojtka (raz jeszcze dziękuję).
Przedstawiam skromną fotolerację, która umożliwi wykonanie takiego udoskonalenia w waszych mazdach...

Pacjentką modyfikacji była Mazda6 GY 2004r nie posiadająca czujnika zmierzchu ani xenonów.
Modyfikacja polega na uruchomieniu przekaźnika świateł mijania po przełączeniu stacyjki w drugą pozycję kluczyka...
Do wykonania modyfikacji będą nam potrzebne:
1. przekaźnik 12 V – zwykły przekaźnik zwierający:
– po podaniu zasilania na wyprowadzenia cewki ( zaciski 1 i 2 ) zwiera – zamyka obwód.
– wyprowadzenia (zaciski 3 i 5) posłuża nam do załączania obwodu ... przekaźnik w stanie spoczynku powinien być rozwarty.
Poniżej widok przekaźnika:
2. Pozostałe rzeczy:
Przewód 2 żyłowy ok 2m, lutownica, zaciski (konektorki pasujące do naszego przekaźnika), koszulka termokurczliwa (niestety, mi jej zabrakło więc w moim zestawie pojawiła się taśma izolacyjna), śrubokręt krzyżakowy, klucz nasadowy 10mm i ok 1h wolnego czasu.
Żeby dostać się do przewodów manetki należy odkręcić górną oraz dolną osłonę kolumny kierownicy ... w tym celu musimy odkręcić 3 śruby w dolnej pokrywie (śrubokręt krzyżakowy).
Górna pokrywa zamocowana jest do dolnej za pomocą zatrzasków (należy je delikatnie rozłączyć).
Do górnej pokrywy zamocowana jest gumowa osłona ... nalezy ją również odłączyć (wciśnij 4 okrągłe zaczepy widoczne na zdjęciu "na zewnątrz" osłony)
po lewej stronie kolumny kierownicy znajdziemy taką wtyczkę...
Interesują nas w niej 2 przewody:
– żółty (pierwszy od lewej strony w 2 rzędzie) – światła przednie
– brązowy z niebieskim paskiem – światła tylne + oświetlenie zegarów.
W sumie dzięki takiemu rozdzieleniu przewodów można wykonać światła do jazdy dziennej załączane automatycznie (tylko przód) a manualnie "dołączane" manetką światła tylne + oświetlanie zegarów... ja wykonałam całość załączaną przez przekaźnik.
Przewody przecinamy poniżej kostki i dolutowujemy jeden dodatkowy... czyli w sumie razem musimy zlutować przewód żółty z przewodem brązowo- niebieskim oraz dodatkowym przewodem , który zostanie podłączony do przekaźnika – zacisk nr 5
"+" na 2 pozycji kluczyka znajdziemy pod bezpiecznikiem opisanym jako "R.WIP" 10A – podłączamy go do zacisku 1 w moim przekaźniku
masa możemy uzuskać z pierwszej lepszej śruby niedaleko skrzynki bezpieczników (wybór należy do was) – zostanie podłączona do zacisków 2 i 3
na wszystkich przewodach do przekaźnika zaciskamy konektory, które izolujemy koszulką termokurczliwą lub taśmą izolacyjną ... ja użyłem taśmy:
tak zamocowałem przekaźnik...
całość składamy w odwrotnej kolejności....
Cały układ działa na takiej zasadzie :
– jeśli na zaciskach 1 i 2 (mojego przekaźnika) pojawi się 12V ( 2 pozycja kluczyka) przekaźnik zewrze (dotychczas rozwarte ) zaciski 3 i 5. W ten sposób zmyka obwód sterownia światłami – światła zostaną uruchomione bez względu na pozycję manetki....
Uwaga – sterowanie światłami w Mazdzie wykonywane jest za pomocą masy.
Raz jeszcze wielkie dzięki dla Wojtka
Prosze o uwagi ...