Azazel85 napisał(a):Przede wszystkim czemu tak wysoka przesłona?
co tu dużo mówić, nie ogarniam jeszcze tego tematu, a z braku czasu na dokształcanie się pewnie szybko to się nie zmieni, stąd też mój post co byście podrzucili jakieś cenne tipsy
Azazel85 napisał(a):To była pierwsza fotka, czy któraś z kolei? Jak długo fociłeś?
Na tej miejscówce to jedna z pierwszych ale ogólnie pstrykałem można powiedzieć jakieś 3-4 godziny łącznie, średnio po jakieś 20 min na jednej miejscówce później szukanie kolejnej (~20-30min) itd.
Azazel85 napisał(a): w aparacie co masz na auto nastawione? Aparat żadnego swojego "odszumiania" nie stosuje?
Teraz ciężko powiedzieć ale miałem ustawiony tryb na zmianę czasu naświetlania, czyli przesłona z tego co pamiętam chyba też się automatycznie zmienia, już nie pamiętam + chyba miałem włączony tryb redukcji szumów w aparacie ale głowy nie dam.
Nie jestem pewien ale stabilizacja też chyba była włączona a z tego co gdzieś się doczytałem to może to wpływać negatywnie na zdjęcia, prawda to to?
Azazel85 napisał(a):Obrabiałeś RAW'a czy Jpeg'a? Filtra odszumiającego w programie rozumiem nie nakładałeś?
RAWa (Jpeg robię tylko co by później zdjęcia szybciej przejrzeć).
Filtra żadnego w programie nie nakładałem.