Problemy z czujnikami parkowania.
1, 2
Witam, dzisiaj rano pojawił się u mnie problem z czujnikami parkowania z lewej strony. Czujniki po wrzuceniu wstecznego biegu piszczą od razu ciągłym piskiem i na wyświetlaczu czujników przy podsufitce świecą się czerwone diody. Po drugiej stronie jest ok i czujniki działają. Miał może ktoś podobny problem i od czego zacząć sprawdzanie. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
PS.
Wiem już że nie działa lewy czujnik wie ktoś może jaki jest oryginalny numer części albo jak to sprawdzić?
PS.
Wiem już że nie działa lewy czujnik wie ktoś może jaki jest oryginalny numer części albo jak to sprawdzić?
hmmm...czuniki to miales dokladane bo z tego co wiem to ORI nie maja zadnego wyswietlacza.
Sprawdz jakie masz wejscie na centralce , chociaz podejrzewam ze wszystkie maja takie samo i kup sobie najlepiej na ale drogo
Najtaniej a roznicy pewnie w samej zasadzie dzialania czujnika nie ma.
Sprawdz jakie masz wejscie na centralce , chociaz podejrzewam ze wszystkie maja takie samo i kup sobie najlepiej na ale drogo
Dziękuję za odpowiedź, szczerze to myślałem, że są tam oryginalne
Odpiąłem ten zepsuty czujnik i teraz po wrzuceniu wstecznego jest jeden sygnał ostrzegawczy i później już normalnie. Kabel miał wtyczkę tak ok 30 cm od czujnika w takiej skrętce, końcówka wyglądała jak zwykła słuchawkowa (SPDIF) nie wiem czy to było łączone. Nie widziałem nigdzie czujników z taką końcówka. Będę musiał znaleźć centralkę i zobaczyć jakie tam są wejścia. Ktoś wie może gdzie szukać centralki? pozdrawiam
Masz pewnie cos w tyl stylu co http://www.ebay.co.uk/itm/TOP-QUALITY-R ... 20c36b6ca3
Najlepiej kup jeden czujnik, daj do polakierowania albo kup takie jzu w kolorze zderzaka i po zawodach. W ten sposob zrobisz to najmniejszym kosztem a na ebay'u jest tego mnostwo
np. http://www.ebay.co.uk/itm/4X-REVERSE-PA ... 3f158da0c4
(kupisz 4ry , zostana 3 na przyszlosc a sama centralke buczaca mozesz zosatwic na kolejne auto
Najlepiej kup jeden czujnik, daj do polakierowania albo kup takie jzu w kolorze zderzaka i po zawodach. W ten sposob zrobisz to najmniejszym kosztem a na ebay'u jest tego mnostwo
np. http://www.ebay.co.uk/itm/4X-REVERSE-PA ... 3f158da0c4
(kupisz 4ry , zostana 3 na przyszlosc a sama centralke buczaca mozesz zosatwic na kolejne auto
Witam, no planuje tak zrobić tylko nie chce wymieniać tej centralki co mam, nawet nie wiem gdzie się znajduje
. Pytanie tylko czy da się przerobić tak tą końcówkę z tego zestawu żeby pasowała do mojej pozdrawiam
Co do umiejscowienia samej centralki ciezko powiedziec bo u Ciebie ktos je sobie sam zamontowal.
Szczerze to troche nie rozumie bo piszesz, ze "odlaczyles zepsuty czujnik" takze musiales go odlaczyc od centralki wiec wiesz gdzie ona sie znajduje
Tak sobie przegladalem dzisiaj rozne czujniki cofania jak i calych zestawow i musze cie zmartwic ,bo zadnych z tego typu podlaczniem nie widzialem
Kazdy ma takie na 2 piny a nie jak sluchawkowe 
Szczerze to troche nie rozumie bo piszesz, ze "odlaczyles zepsuty czujnik" takze musiales go odlaczyc od centralki wiec wiesz gdzie ona sie znajduje
Tak sobie przegladalem dzisiaj rozne czujniki cofania jak i calych zestawow i musze cie zmartwic ,bo zadnych z tego typu podlaczniem nie widzialem
koledzy... zdjecia, zdjecia... i zdjecia...
a w temacie... centralka powinna byc gdzeis blisko tylu... moze w bagazniku za tapicerka... z boku?
ps. chyba, ze kolega amig1980 ma czujniki przod i tyl... a wtedy to juz tylko "po kabelkach"
a w temacie... centralka powinna byc gdzeis blisko tylu... moze w bagazniku za tapicerka... z boku?
ps. chyba, ze kolega amig1980 ma czujniki przod i tyl... a wtedy to juz tylko "po kabelkach"

Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
glowasiek napisał(a):Co do umiejscowienia samej centralki ciezko powiedziec bo u Ciebie ktos je sobie sam zamontowal.
Tak sobie przegladalem dzisiaj rozne czujniki cofania jak i calych zestawow i musze cie zmartwic ,bo zadnych z tego typu podlaczniem nie widzialemKazdy ma takie na 2 piny a nie jak sluchawkowe
Dziś poszukam centralki po kablu. Odłączyłem czujnik nie od centralki tylko na ok 30cm kabla była taka skrętka w którą był wpięty ten czujnik. Może to jakaś przedłużka albo coś nie mam pojęcia. Sprawdzę jaka końcówka jest w centralce o ile ją znajdę i taki będę musiał kupić pozdrawiam
amig1980 napisał(a):Odłączyłem czujnik nie od centralki tylko na ok 30cm kabla była taka skrętka w którą był wpięty ten czujnik.
ciezko cos powiedziec bez zdjec
Nie wiem jak to jest w kombiku ale u mnie kable i kostka od wstacznego byla umiejscowiona z lewej strony samochodu (patrzac prosto do otwartej klapy)
Poszukaj i wstaw zdjecia. Bedzie latwiej powiedziec cos wiecej
zielony110 napisał(a):amig1980 napisał(a):Odłączyłem czujnik nie od centralki tylko na ok 30cm kabla była taka skrętka w którą był wpięty ten czujnik.
ciezko cos powiedziec bez zdjec![]()
Nie wiem jak to jest w kombiku ale u mnie kable i kostka od wstacznego byla umiejscowiona z lewej strony samochodu (patrzac prosto do otwartej klapy)
Poszukaj i wstaw zdjecia. Bedzie latwiej powiedziec cos wiecej
Witam, wstawiam zdjęcia połączenia czujnika. Ciekawi mnie czy dało by przerobić inny czujnik przeciąć kabel i połączyć ze starą końcówką. Miało by to szanse zadziałać? Nie chce przerabiać całej instalacji dla jednego czujnika a centralki jeszcze nie znalazłem. Pozdrawiam

[img=http://img193.imageshack.us/img193/743/zlaczka2.th.jpg]
amig1980 napisał(a):Ciekawi mnie czy dało by przerobić inny czujnik przeciąć kabel i połączyć ze starą końcówką. Miało by to szanse zadziałać?
wtyczka jak jakis "chinch" wyglada.
Takich nie mialem. Przerobic zawsze mozna sprobowac (o ile sam czujnik bedzie bez problemow w otwor pasowal) i jak da rade polaczyc kable, to powinno to dzialac.
Sprobowac warto. I tak nic nie tracisz
glowasiek napisał(a):ida tylko dwa przewody do czunika od centralki o ile sie nie myle.
tak byc powinno. U mnie tak bylo(ale nie sa ORI), ale nie wiem jak jest w innych
glowasiek napisał(a):jedynie koncowka podlaczenia inna
miejmy tylko nadzieje ze problemem nie jest wlasnie ta wtyczka.
amin1980 zanim zaczniesz przerabiac to sprawdz miernikiem czy przed i za wtyczka masz sygnal
zielony110 napisał(a):glowasiek napisał(a):jedynie koncowka podlaczenia inna
miejmy tylko nadzieje ze problemem nie jest wlasnie ta wtyczka.
amin1980 zanim zaczniesz przerabiac to sprawdz miernikiem czy przed i za wtyczka masz sygnal
Zamieniałem czujniki i inne działały. Przełożyłem jeden ze środkowych na bok żeby mieć ochronę z boku
Witam ponownie, dziś z rana czujniki działały normalnie poza tym zepsutym ale po południu po wrzuceniu biegu wstecznego jest cisza i na wyświetlaczu też nic się nie dzieje. Czy ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać? Czy mogło się odłączyć zasilanie albo podłączenie do światła wstecznego? pozdrawiam
amig1980 napisał(a):Czy mogło się odłączyć zasilanie albo podłączenie do światła wstecznego?
na to wyglada...
albo brak zasilania i modul nie jest wlaczony, albo dziala, ale nie dociera sygnal wlaczenia biegu wstecznego...
Arkana , Captur , Mii
Moze byc tego przyczyna rowniez kolejny wadliwy czujnik .... Moj tata ma jeden czujnik uszkodzny po stluczce i czuniki raz sobie dzialaja, raz nie – zalezy od dnia. Moze i w twoim przypadku odpowiada za to kolejny wadliwy/uszkodzony czujnik. Na twoim miejscu, z uwagi na dziwny typ polaczenia czujnikow, zamowilbym sobie nowy zestaw i zmienil wszystko za jednym razem bo widac, ze cos tam zaczyna szfankowac.
1, 2