Mazda3 (BL) – Wrażenia i opinie

Mazda3 2008–2013

Postprzez ZOOMik » 30 mar 2012, 23:44

DeMoniq napisał(a):No i juz :) za tydzien odbıor :)

Piekna czarna Mazda 3 Kirei – dodatkowo z czujnıkamı parkowanıa tylem i alarmem.

Ogolnie moja wymarzona to Mazda 3 brazowa no ale czas oczekiwania az taka w Exclusıve Plus przyplynıe to masakra jakas...

Bylam w 3 salonach a do jeszcze 2 ınnych dzwonilam – obsluga w dwoch to jakas porazka... samochod kupilam wıec w salonie nr 3 :)

Teraz tylko odlıczam dnı... :)

Witaj DeMoniq,
Szybko podejmujesz decyzje ;) Teraz to już pozostaje tylko…pogratulować wyboru <spoko>

Jericho napisał(a):A ja tam jakbym miał kupić sobie nowe auto, to na żadne kompromisy bym nie szedł. Ma być takie jak ja chce i jakie sobie wymarzyłem, nawet jakbym miał czekać 3 czy 4 miesiące, bo umówmy się na kompromis iść można podczas kupowania używki a nie nowego auta. Takie jest przynajmniej moje zdanie :P

Jestem dokładnie tego samego zdania <ok>
No chyba, że trafiała by się wyjątkowa "okazja" to bym się może skusił... <oczko>
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez DeMoniq » 31 mar 2012, 16:41

Ja jestem z wybrou bardzo zadowolona :) Samochod jest pıekny. Nıe jest brazowy ale czarny tez jest pıekny. Wg mnıe najpıeknıejsze sa kobıety z cıemnymı wlosamı, ale czasamı mozna spotkac tak powalajaca blondynke ze zapomına sıe o tych wszystkıch brunetkach :) No ı mnıe czarna Kıreı tak wlasnıe powalıla :)

Raz sıe zyje, moze czekajac te 3 mıesıace zgınelabym w wypadku (przejecha na przez czarna Kıreı :P ) ı brazowego bym sıe nıe doczekala <lol>

Takıe jest moje zdanıe :)

Cıesze sıe ze za kılka dnı juz bede mıala autko – cıeszcıe sıe ze mna :)
Początkujący

Od: 28 mar 2012, 13:58
Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZR (KIREI) 2011

Postprzez CezaR83 » 31 mar 2012, 16:56

maestro napisał(a):Ja tez bylem raz w salonie i pytalem sie czy to jest Mazda 3 przed FL czy po, to kobitka nie wiedziala, sama w salonie i pracuje od tygodnia... I teraz kup Mazde...

Bo do salonów idzie sie zobaczyć prezentowane modele albo konkretnie z kasą i decyzją co chce sie dostać za tą kasę... a o szczegółach lepiej poczytać na necie :P Tak ja zrobiłem w 2008 :P
Nawet jazdy próbnej nie odbyłem 3 :D po prostu godziny na forum mi wystarczyły :)
Zawsze kiedy piszesz głupie posty, Bóg zabija Kotka!
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 lip 2008, 17:47
Auto: Była: M3 BK A+ 1.6 MZCD
Jest: BP eSkyX AT FWD Takumi

Postprzez KMBak » 31 mar 2012, 21:50

DeMoniq napisał(a):Ja jestem z wybrou bardzo zadowolona :) Samochod jest pıekny. Nıe jest brazowy ale czarny tez jest pıekny. Wg mnıe najpıeknıejsze sa kobıety z cıemnymı wlosamı, ale czasamı mozna spotkac tak powalajaca blondynke ze zapomına sıe o tych wszystkıch brunetkach :) No ı mnıe czarna Kıreı tak wlasnıe powalıla :)

Raz sıe zyje, moze czekajac te 3 mıesıace zgınelabym w wypadku (przejecha na przez czarna Kıreı :P ) ı brazowego bym sıe nıe doczekala <lol>

Takıe jest moje zdanıe :)

Cıesze sıe ze za kılka dnı juz bede mıala autko – cıeszcıe sıe ze mna :)

No ja cieszę się bardzo. To będzie druga Kirei jak wątek założysz.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez bigboy177 » 1 kwi 2012, 03:23

KMBak – trzecia :P

Wątek oczywiście załóż, pochwal się swoją pięknością :)
MiastoGier.pl – Moja Praca :D
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 22:17
Auto: Mazda 3 2011 1.6 MZR
Aluminium Metalic
MOMO Corse

Postprzez ZOOMik » 2 kwi 2012, 23:24

DeMoniq napisał(a):Cıesze sıe ze za kılka dnı juz bede mıala autko – cıeszcıe sıe ze mna :)

Cieszymy, cieszymy <jupi>
To jest temat o opiniach, więc nie zapomnij opisać tu swoich wrażeń po odbiorze tej "czarnulki" ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez rafalST » 3 kwi 2012, 16:28

Czy zdarzyło się komukolwiek z was posiadaczy M3 BL mieć wątpliwości co do oryginalności lakieru?
Mam na myśli to że odbierasz w salonie kluczyki od nówki a okazuje się, że już była naprawiana :|
Słyszałem o kilku modelach mitsubishi które odebrano nowe od dealera a okazały się że były malowane i jeszcze inne cuda..
Z miłości do japonek...
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 13:33
Auto: Mazda 323c BA 95' 1.5 16V,
Mazda 3 BK 2005r 1.6 MZR

Postprzez bigboy177 » 3 kwi 2012, 16:44

W mojej Mazdzie czegoś takiego nie zauważyłem, niemniej jednak, także słyszałem o tym, że nawet w salonach auta są po "korektach". Najczęściej drobne rzeczy, ale jednak się mogą zdarzyć. Moja "trójka" póki co nie wykazuje objawów jakichkolwiek ukrytych poprawek, a pucowałem i oglądałem ją bardzo dokładnie już dwa razy.
Forumowicz

Aluminium Metalic
MOMO Corse

Postprzez rafalST » 3 kwi 2012, 16:50

działo się to dość dawno ale u znajomego w citroenie okazało się że miał 4! elementy malowane. tylny zderzak, błotniki x2 i jedne drzwi :| Zapłacił jak za igłę a dostał autko po ''przejściach''.
Z miłości do japonek...
Forumowicz

Mazda 3 BK 2005r 1.6 MZR

Postprzez Jericho » 3 kwi 2012, 18:48

Właśnie czasem może się tak zdarzyć, że auto gdzieś w transporcie się poobija albo porysuje. Powinni jednak informować o tym klienta, ale nie robią tego pewnie ze względu na to, że nikt by nie wziął takiego auta za te pieniądze co oni wołają, więc sprzedają poobijaną nówkę jako wolny od wad i rżną głupa, a jak się klient połapie to powiedzą, że naprawiane zgodnie z procesem technologicznym i olewają sprawę. Nikogo nie obchodzi, że auto straciło na wartości i trzeba dochodzić praw w sądach.
Ostatnio edytowano 3 kwi 2012, 22:22 przez Jericho, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 paź 2011, 09:17
Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR

Postprzez KMBak » 3 kwi 2012, 18:57

Zawsze można sprawdzić grubość powłoki – to powinno rozwiać wątpliwości lub je potiwerdzić.
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Klubowicz

Postprzez DeMoniq » 3 kwi 2012, 21:46

ZOOMik napisał(a):Cieszymy, cieszymy
To jest temat o opiniach, więc nie zapomnij opisać tu swoich wrażeń po odbiorze tej "czarnulki"

Odbıeram autko w pıatek. W weekend od razu przetestuje w trasıe ı opısze wszystkıe przemyslenıa :)
Początkujący

Od: 28 mar 2012, 13:58
Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZR (KIREI) 2011

Postprzez Jericho » 3 kwi 2012, 22:12

KMBak napisał(a):Zawsze można sprawdzić grubość powłoki – to powinno rozwiać wątpliwości lub je potiwerdzić.

Do serwisu powinno się jechać odebrać auto i być pewnym jego stanu, bo to nie jest kupno używanego auta od handlarza, gdzie żeby potwierdzić stan faktyczny z tym co mówi, trzeba było sprawdzać z miernikiem albo z lakiernikiem fachowcem. Takie podejście ze strony serwisu, to moim zdaniem brak szacunku do klienta.
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 paź 2011, 09:17
Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR

Postprzez widmo82 » 3 kwi 2012, 22:28

Wsiadlem ostatnio do nowej 3 w wersji Kirei, moje opinie jako uzytkownika poprzedniej wersji:
– siedzenia kubelkowe to mega porazka, gdybym byl grubszy/szerszy to zalamka na maksa, nie jestem a i tak uwazam ze zdecydowanie wole ... moje stare:)
<> podlokietnik ma mozliwosc przesuniecia do przodu ale nie ma juz malego schowka gornego.
– kierownica: mam wrazenie ze jest jakas taka cieniutka, fakt – jest mniejsza ale jakas tez taka twarda, eee wole ... moja stara :)
– czemu przyciski od sterowania szybami i lusterkami sa mniej dostepne niz w poprzedniej wersji? – u mnie jakos tak prosciej wychodzi ta obsluga, nie uwazam zeby to bylo przyzwyczajenie, brat co malo jezdzi moja 3ka ma podobna opinie.
– elektryczne chowanie lusterek: ech czemu nie skladaja sie same po zamknieciu auta, trzeba wciskac ten przycisk zeby sie chowaly i odchylaly.
– nie ma juz w zadnej wersji czunika zapiecia pasow na tylnych siedzeniach?
– schowek przed pasazerem jest wezszy, nie zmiesci mi sie moj lapek, kolejny powod zeby pozostac przy obecnej budzie :)
+ kurcze jest duzo ciszej :)
– gdzie ja mialbym klasc swoj telefon? – teraz wkladam go do korytka po prawej od biegow, tam gdzie jest w wyzszych wersjach sterowanie nawigacja. Jest tez plus, wrzucone do niego drobne przez pospiech... po przyspieszeniu nie wpadna w otwor od recznego:)
<> dla niektorych moze to byc minus, ale komputera nie mozna przestawic na jezyk polski
+ poprawiono schowek pomiedzy siedzeniami. Dodano mozliwosc wyciagniecia podzielnika na napoje i teraz juz nie powinny sie blokowac np wrzuczone klucze w mechanizm zamykania schowka.
PS: podobno wersje na PL to wersje z lepiej zabezpieczonym spodem i seryjnie montowanymi spryskiwaczami swiatel ( rowniez nie xenonow ) oraz podgrzewane fotele. Wersja Kirei np w .de podobno tego nie ma :) W zamian ma tempomat – wg sprzedawcy w ASO RADOM.
Ostatnio edytowano 3 kwi 2012, 22:34 przez widmo82, łącznie edytowano 2 razy
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez KMBak » 3 kwi 2012, 22:30

Wg mnie część z tych "minusów" to pewnie kwestia przyzwyczajenia / przestawienia się. :]
Klubowicz

Postprzez rafalST » 3 kwi 2012, 22:53

O lakier pytam dlatego, że płacąc ponad 70tysi chciałbym mieć autko w stanie fabrycznym a nie jakieś tam malowanki. W mitsubishi doszli do tak chamskich napraw że nawet odcień lakieru się nie zgadzał! Kup teraz nowe auto a może się u nich zdarzyć że będzie gorsze niż u naszego handlarza.
Z miłości do japonek...
Forumowicz

Mazda 3 BK 2005r 1.6 MZR

Postprzez ZOOMik » 3 kwi 2012, 23:29

rafalST napisał(a):Czy zdarzyło się komukolwiek z was posiadaczy M3 BL mieć wątpliwości co do oryginalności lakieru?
Mam na myśli to że odbierasz w salonie kluczyki od nówki a okazuje się, że już była naprawiana :|
Słyszałem o kilku modelach mitsubishi które odebrano nowe od dealera a okazały się że były malowane i jeszcze inne cuda..

Mnie osobiście nie zdarzyło się ale wiem, że niestety takie praktyki mają miejsce, więc można się „naciąć”. Byłem świadkiem jak klient dopiero przy okazji naprawy blacharsko-lakierniczej dowiedział się, że jego nowe auto jest już po przejściach. Nie tak dawno, widziałem w sieci zdjęcie „wydupconej” do rowu lory z nowymi Astrami – zapewne je naprawią i pójdą jako nowe – oczywiście nie jest to uczciwe, bo jeśli już to nabywca powinien o tym wiedzieć a towar zostać przeceniony, ale cóż jest jak jest. Aby się ustrzec przykrych niespodzianek, polecam po odbiór auta udać się miernikiem grubości powłoki lakierniczej. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę CZYTAJ

widmo82 napisał(a):– siedzenia kubelkowe to mega porazka, gdybym byl grubszy/szerszy to zalamka na maksa, nie jestem a i tak uwazam ze zdecydowanie wole ... moje stare:)

Japończycy to drobnej postury ludzie, więc co się dziwisz...ważne, że oni się mieszczą ;)
Gwoli ścisłości to nie są siedzenia kubełkowe. Mega porażką bym ich nie nazwał, choć do ideału im jednak trochę brakuje.

widmo82 napisał(a):<> podlokietnik ma mozliwosc przesuniecia do przodu ale nie ma juz malego schowka gornego.

Ja mam taki schowek – szczegóły wkrótce :)

widmo82 napisał(a):– kierownica: mam wrazenie ze jest jakas taka cieniutka, fakt – jest mniejsza ale jakas tez taka twarda, eee wole ... moja stara :)

To prawda, mogłaby być trochę bardziej mięsista, ale idzie się przyzwyczaić :)

widmo82 napisał(a):– czemu przyciski od sterowania szybami i lusterkami sa mniej dostepne niz w poprzedniej wersji? – u mnie jakos tak prosciej wychodzi ta obsluga, nie uwazam zeby to bylo przyzwyczajenie, brat co malo jezdzi moja 3ka ma podobna opinie.

Moja teoria, o czym już wspominałem, jest taka, że ta "wpadka" ergonomiczna to wynik tego, że całość podporządkowana została pewnej koncepcji stylistycznej (designowi) i niestety wyszło jak wyszło.

widmo82 napisał(a):– elektryczne chowanie lusterek: ech czemu nie skladaja sie same po zamknieciu auta, trzeba wciskac ten przycisk zeby sie chowaly i odchylaly.

Tu pełna zgoda – można to było tak rozwiązać. Ja bym jeszcze wykorzystał ten przycisk, ale jako on/off, żeby np. zimą móc w ogóle wyłączyć składanie lusterek.

widmo82 napisał(a):– nie ma juz w zadnej wersji czunika zapiecia pasow na tylnych siedzeniach?

U mnie chyba są – kurczę, aż z ciekawości sprawdzę.

widmo82 napisał(a):– schowek przed pasazerem jest wezszy, nie zmiesci mi sie moj lapek, kolejny powod zeby pozostac przy obecnej budzie :)

<rotfl>

widmo82 napisał(a):– gdzie ja mialbym klasc swoj telefon? – teraz wkladam go do korytka po prawej od biegow, tam gdzie jest w wyzszych wersjach sterowanie nawigacja. Jest tez plus, wrzucone do niego drobne przez pospiech... po przyspieszeniu nie wpadna w otwor od recznego:)

Ja kładę go w tej małej wnęce na dole po lewej stronie od kierownicy (mieści się) lub w małym schowku w podłokietniku.

widmo82 napisał(a):<> dla niektorych moze to byc minus, ale komputera nie mozna przestawic na jezyk polski

Dla bardzo czepialskich to na pewno :P

widmo82 napisał(a):PS: podobno wersje na PL to wersje z lepiej zabezpieczonym spodem i seryjnie montowanymi spryskiwaczami swiatel ( rowniez nie xenonow ) oraz podgrzewane fotele. Wersja Kirei np w .de podobno tego nie ma :) W zamian ma tempomat – wg sprzedawcy w ASO RADOM.

Nic mi o tym nie wiadomo, ale może niech się jakiś kompetentny handlowiec z salonu wypowie :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez bigboy177 » 4 kwi 2012, 10:59

widmo82 napisał(a):Wsiadlem ostatnio do nowej 3 w wersji Kirei, moje opinie jako uzytkownika poprzedniej wersji:
– siedzenia kubelkowe to mega porazka, gdybym byl grubszy/szerszy to zalamka na maksa, nie jestem a i tak uwazam ze zdecydowanie wole ... moje stare:)

Tak, jak napisał zoomik to nie są siedzenia kubełkowy, to niby ściema, że są sportowe. Mimo wszystko dla mnie są bardzo wygodne. Nie rzuca mną na zakrętach, łatwo ustawiłem wygodną pozycję i jest ok. Jedyne co trochę mi przeszkadza to bardzo miękkie "boczki" siedzisk – mogłyby być trochę twardszę, lepiej opinające.

widmo82 napisał(a):<> podlokietnik ma mozliwosc przesuniecia do przodu ale nie ma juz malego schowka gornego.

Im mniej cudów, tym lepiej według mnie, później takie schowki tylko zgrzypią i trzeszczą. Telefon i różne drobne rzeczy trzymam obok lewej nogi – jest tam mały schowek.

widmo82 napisał(a):– kierownica: mam wrazenie ze jest jakas taka cieniutka, fakt – jest mniejsza ale jakas tez taka twarda, eee wole ... moja stara :)

Kwestia gustu myślę, bo akurat dla mnie jest idealna. Dużo wygodniejsza niż "mięsista" kierownica w Fordzie Escorcie. A dzięki temu, że jest ze skóry nie nagrzewa się tak bardzo jak słońce się na niej oprze.

widmo82 napisał(a):– czemu przyciski od sterowania szybami i lusterkami sa mniej dostepne niz w poprzedniej wersji? – u mnie jakos tak prosciej wychodzi ta obsluga, nie uwazam zeby to bylo przyzwyczajenie, brat co malo jezdzi moja 3ka ma podobna opinie.

Tutaj również nie widzę problemu. Dobrze mi się w ich stronę sięga.

widmo82 napisał(a):– elektryczne chowanie lusterek: ech czemu nie skladaja sie same po zamknieciu auta, trzeba wciskac ten przycisk zeby sie chowaly i odchylaly.

Właśnie włączanie samodzielnie jest świetną sprawą. Po pierwsze, w zimie możesz sam zdecydować czy warunki pozwalają na złożenie/rozłożenie lusterek, a po drugie, rozkładające się podczas rozruchu lusterka to kolejny zżeracz akumulatora. Wystarczą światła :P

widmo82 napisał(a):– nie ma juz w zadnej wersji czunika zapiecia pasow na tylnych siedzeniach?

Tego akurat w Kirei nie ma. Ale czy to minus? Ja zawsze zwracam uwagę pasażerom aby zapięli pasy.

widmo82 napisał(a):– schowek przed pasazerem jest wezszy, nie zmiesci mi sie moj lapek, kolejny powod zeby pozostac przy obecnej budzie :)

Hehe, kup mniejszego lapka, bo chyba najwyższy czas na zmianę :P

widmo82 napisał(a):+ kurcze jest duzo ciszej :)

Czy ja wiem, czy tak cicho jest? Po drogach normalnych i ekspresowych jest ok, ale na autostradzie dość mocno opony słychać.

widmo82 napisał(a):– gdzie ja mialbym klasc swoj telefon? – teraz wkladam go do korytka po prawej od biegow, tam gdzie jest w wyzszych wersjach sterowanie nawigacja. Jest tez plus, wrzucone do niego drobne przez pospiech... po przyspieszeniu nie wpadna w otwor od recznego:)

Po lewej stronie, obok nogi jest schowek, jak zresztą napisał Zoomik :)

widmo82 napisał(a):<> dla niektorych moze to byc minus, ale komputera nie mozna przestawic na jezyk polski

Wolę informacje po angielsku, niż te cuda, które wypisuje FORD Focus nowy. Takie skróty powymyślali, że człowiek nie ma pojęcia co ten samochód od niego chce.

widmo82 napisał(a):PS: podobno wersje na PL to wersje z lepiej zabezpieczonym spodem i seryjnie montowanymi spryskiwaczami swiatel ( rowniez nie xenonow ) oraz podgrzewane fotele. Wersja Kirei np w .de podobno tego nie ma :) W zamian ma tempomat – wg sprzedawcy w ASO RADOM.

Też taką informację usłyszałem kupując. Podobno jest to wersja dedykowana krajom skandynawskim. Ma lepiej zabezpieczone podwozie (dodatkowe osłony przed kamieniami, powłoka antykorozyjna), spryskiwacze reflektorów, światła mijania włączające się w pozycji "OFF", podgrzewane fotele i coś tam jeszcze chyba, ale nie pamiętam dokładnie co.
Forumowicz

Aluminium Metalic
MOMO Corse

Postprzez KMBak » 4 kwi 2012, 11:05

Kończąc jeszcze kwestię foteli. Ja jestem raczej duży człek i uważam, że fotele wcale nie są małe w KIREI. To nie kubełki, ale na trasie są bardzo wygodne.

Co do tych dodatkowych osłon podwozia to bardzo ciekawa informacja... Ciekawe ile w tym prawdy...
Klubowicz

Postprzez bigboy177 » 4 kwi 2012, 12:09

KMBak napisał(a):Co do tych dodatkowych osłon podwozia to bardzo ciekawa informacja... Ciekawe ile w tym prawdy...

Pod samochodem, w okolicy progów dostrzegłem jakieś plastiki, których podobno nie ma w wersjach normalnych. Nie wiem niestety czy to prawda, ponieważ nie widziałem innego modelu "z bliska". Chyba trzeba by zerknąć do salonu, ale wtedy też nie ma się pewności, czy stojące tam wersje też nie są na rynki skandynawskie.
Forumowicz

Aluminium Metalic
MOMO Corse