Twin Turbo vs. Single – wady i zalety

Postprzez Pit » 25 sty 2012, 16:45

weede napisał(a):Dla mnie jest prosta zasada: mocny środek, średnia góra, 0 laga = twin turbo, mega mocna góra, słaby dół = duży singiel.

Wyjaśnij w takim razie, czemu twin turbo a nie BB? Jakie są zalety TT w stosunku do single'a na kulkach?
Forumowicz

Od: 14 lut 2005, 06:56
Auto: FD3S

Postprzez mx6sc » 25 sty 2012, 17:01

nie śmiało ale jednak przychylę się do opinii Pita nowe autka mają długo śmigać możliwie bez awaryjne ,
dać się serwisować i zadowalać księgowych wraz z ekologami
mx6 ge kl,
323bf b6 R.I.P.,
323bf b6t 4x4,
probe fs,
xedos6 kf
mx-6ge kl,
mx-3 b6 sohc,
626 gd gt fe3n,
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 20:25
Auto: punto 1.4 8v......

Postprzez onyx » 25 sty 2012, 17:07

Nie ma też co porównywać dupowozów z autami do sportu/zabawy. Zupełnie inne przeznaczenie ;)

Stosowanie układu bi-turbo nie wyklucza by stosowane były sprężarki BB.

Pit napisał(a): Tubi napisał(a):Dzięki za wyjaśnienie :) Człowiek zawszę się czegoś nowego nauczy :)

A mi i onyx'owi zapewne też, miło, że mogliśmy pomóc ;)
Oczywiście :)
Forumowicz

Od: 22 wrz 2010, 10:41
Auto: wesoły kapelusznik

Postprzez Gib » 25 sty 2012, 17:23

Nowy silnik z 335i (N55) jest na jednym turbie N54 był na dwóch, zrozumieli widocznie ;)
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez onyx » 25 sty 2012, 19:28

Przykłady rzędówek z TT to chociażby RB26DETT ze Sky'a R34 GTR czy 2JZ z Supry :P

Większość nowych sprężarek ma o wiele większą sprawność (mimo że pochodzą z tej samej rodziny), lżejsze i wytrzymalsze wirniki (Inconel), lepsze ułożyskowanie (BB) czy kolejne rozwiązania które można pokazać na przykładzie różnic pomiędzy seriami GT a GTX:

Garrett® GTX-R turbos feature:

10%+ Gain in flow over traditional GT compressor wheel designs
10%+ Higher pressure ratio compared to traditional GT compressor wheel designs
Forged, fully machined wheels
Latest compressor wheel aerodynamic design for improved efficiency
Outline interchangeable with Garrett® GT Series turbos

Szeroki wybór spośród hybrydowych sprężarek oferowanych teraz na rynku, pozwala uniknąć stosowania TT wg. recepty:
mała część gorąca (szybki spool, mały lag) – oczywiście w granicach rozsądku
spora część zimna/kompresor (duża moc :P )
wszystkie te zależności należy dobierać w oparciu o mapy sprężarek – trzeba mieć pojęcie o wyspach ;)

Wracając do TT – bardziej awaryjna sprawa i tym samym droższa. 2 sprężarki bardziej też obciążają układ olejowy – smarowanie. Nie widzę sensu by na siłę trzymać się przy TT

Tutaj 2 różne drogi: http://www.turbomagazine.com/tech/0103tur_single_vs_twin_turbo_supra/index.html

Seraf napisał(a):to też jest dobry przykład nowe auto a też TT i stworzone w pierwotnym zamyśle do sportu wiec niby tylko 6-9k rpm

Coś popłynąłeś z tematem, pokaż mi mocne R35 poruszające się chociażby w Europie, które przekracza 8000 rpm/min ;P Ja nie widziałem nawet egzemplarza, który by miał odcinkę powyżej 7500.
P.S. O mocy, która jest osiągana przy znacznie niższych obrotach już nie wspomnę ;)
Forumowicz

Postprzez weede » 25 sty 2012, 20:37

onyx napisał(a):Stosowanie układu bi-turbo nie wyklucza by stosowane były sprężarki BB.

Dokładnie, albo tymbardziej dwóch z regulowanymi nataciami łopatek jak to jest w Porsche Turbo. Nikt mnie mnie przekona, ze dwie małe/średnie turbo na BB miały gorszą reakcje na gaz niż jedna locha na BB. Ok góra może być i gorsza ale mało kto jeździ tylko górą w normalnym świecie lub nawet torze.
Adrenaline Addiction.
Forumowicz

Od: 26 sty 2009, 16:14
Auto: MX5ND1

Postprzez Pit » 25 sty 2012, 21:26

weede napisał(a):Dokładnie, albo tymbardziej dwóch z regulowanymi nataciami łopatek jak to jest w Porsche Turbo. Nikt mnie mnie przekona, ze dwie małe/średnie turbo na BB miały gorszą reakcje na gaz niż jedna locha na BB. Ok góra może być i gorsza ale mało kto jeździ tylko górą w normalnym świecie lub nawet torze.

Popadasz w skrajności z porównaniami :D Porsche natomiast ma dwie głowice, więc sytuacja analogiczna, jak w przypadku V'łek.
Forumowicz

Od: 14 lut 2005, 06:56
Auto: FD3S

Postprzez Pyton162 » 25 sty 2012, 21:37

nowa bmw seri 3 bedzie miala calkiem przyjemny sielniczek zamiast rzedowej 6 2.8 pojawi sie
BMW 328i napędza 2-litrowy benzyniak z bezpośrednim wtryskiem paliwa, turbosprężarką typu twin-scroll (spaliny prowadzone do turbiny dwoma kanałami) i układem płynnej regulacji wzniosu zaworów dolotowych Valvetronic. Osiąga on moc 245 koni w zakresie 5000-6500 obr./min i maksymalny moment obrotowy 350 Nm przy 1250-4800 obr./min. Efekt? 5,9 s do "stówki" (6,1 s z automatem), prędkość maksymalna 250 km/h i średnie zużycie paliwa 6,4 l/100 km (6,3 l/100 km z automatem). Model waży 1430 kg.
osiagi jak na taka wage bardzo pozytywne
Pyton162

Postprzez onyx » 25 sty 2012, 22:23

Pyton162 napisał(a):nowa bmw seri 3 bedzie miala calkiem przyjemny sielniczek zamiast rzedowej 6 2.8 pojawi sie
BMW 328i napędza 2-litrowy benzyniak z bezpośrednim wtryskiem paliwa, turbosprężarką typu twin-scroll (spaliny prowadzone do turbiny dwoma kanałami) i układem płynnej regulacji wzniosu zaworów dolotowych Valvetronic. Osiąga on moc 245 koni w zakresie 5000-6500 obr./min i maksymalny moment obrotowy 350 Nm przy 1250-4800 obr./min. Efekt? 5,9 s do "stówki" (6,1 s z automatem), prędkość maksymalna 250 km/h i średnie zużycie paliwa 6,4 l/100 km (6,3 l/100 km z automatem). Model waży 1430 kg.
osiagi jak na taka wage bardzo pozytywne

To spalanie jakoś mało prawdopodobne ;) Strasznie optymistyczne i zalatuje mi jazdą w kapeluszu

weede napisał(a): onyx napisał(a):Stosowanie układu bi-turbo nie wyklucza by stosowane były sprężarki BB.

Dokładnie, albo tymbardziej dwóch z regulowanymi nataciami łopatek jak to jest w Porsche Turbo.

BB TT i do tego z VNT = $$$$ drogo :D
Forumowicz

Postprzez Gib » 25 sty 2012, 22:36

Bardzo niska masa tej BMW, moja VB tyle waży a jest 14 letnia, chyba w jakieś lekkie materiały poszli.
Cholera off wyszedł.
To mówicie że BB z TS mogłoby zastąpić fatalną serwisowo sytuację z 1.4 TFSI gdzie mamy chargera i turbo?
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez onyx » 25 sty 2012, 22:52

Gib napisał(a):To mówicie że BB z TS mogłoby zastąpić fatalną serwisowo sytuację z 1.4 TFSI gdzie mamy chargera i turbo?

Nie wiem czy ktoś robi na tyle "małą" suszarkę z twinscrollem, którą napędziłby ten 1.4...
Forumowicz

Postprzez weede » 26 sty 2012, 14:00

Tak dla ciekawostki:

Nowe BMW M550dx – diesel, trzy turbiny, 381 KM mocy
Adrenaline Addiction.
Forumowicz

Od: 26 sty 2009, 16:14
Auto: MX5ND1

Postprzez onyx » 26 sty 2012, 14:44

weede napisał(a):Tak dla ciekawostki:

Nowe BMW M550dx – diesel, trzy turbiny, 381 KM mocy

Diesle to zupełnie inna bajka, tam się to stosuję ze względów ekologicznych – moc jest drugorzędna

Warto zwrócić uwagę na układ w jakim ewentualne TT pracuję. Mam na myśli sekwencyjne, równoległe, czy stopniowane układy. Bez wskazywania na konkretne setupy, dyskusja stanie się jałowa i nic konkretnego nie wniesie.
Forumowicz

Postprzez Neonixos666 » 26 sty 2012, 18:12

onyx napisał(a):Diesle to zupełnie inna bajka, tam się to stosuję ze względów ekologicznych – moc jest drugorzędna

nie koniecznie bo bez turbo diesel nie jedzie a normy emisji spełnia dzięki katalizatorom a turbo w tym pomaga. Diesel potrzebuje zwłaszcza przy takiej pojemności i mocy duuuużo powietrza :)
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez onyx » 26 sty 2012, 23:35

Neonixos666 napisał(a):
onyx napisał(a):Diesle to zupełnie inna bajka, tam się to stosuję ze względów ekologicznych – moc jest drugorzędna

nie koniecznie bo bez turbo diesel nie jedzie a normy emisji spełnia dzięki katalizatorom a turbo w tym pomaga. Diesel potrzebuje zwłaszcza przy takiej pojemności i mocy duuuużo powietrza :)

Miałem na myśli stosowanie więcej niż jednej sprężarki <czytaj> bo o tym chyba jest temat :>
Forumowicz

Postprzez Praust » 2 kwi 2012, 21:26

Z moich informacji wynika, że dieslach stosuje się Biturbo nie dla spełniania norm czystości spalin tylko dla uzyskania możliwie płaskiej krzywej momentu obrotowego. Przykładem jest silnik Iveco F1C biturbo na turbinie BORG'a. Moc zredukowano z 180 KM w przypadku turbiny ze zmienną geometrią do 170KM z biturbo. Jeździłem takim pojazdem i robiłem nim testy i rzeczywiście efekt jest bardzo fajny. Taki system pozwala np na dodanie przystawki odbioru mocy o dużym poborze mocy przy wymaganych niskich prędkościach obrotowych. Spotkałem się już z różnymi kombinacjami Biturbo, Twinturbo, Turbo + kompresor mechaniczny i zawsze chodziło o możliwe spłaszczenie krzywej momentu do pożądanego kształtu. Jakby na to nie patrzeć krzywa momentu i mocy silnika niedoładowanego o zwyczajnej prostej konstrukcji jest odwrotna od wymaganej. Uturbienie poprawia sprawność silnika, zmienia jego charakterystykę a dodawanie turbin, kompresorów czy zmiana kształtu kolektora ssącego dla efektu doładowania dynamicznego służy uzyskaniu wymaganej (założonej przez konstruktora) krzywej momentu. Wymogi są różne dla różnego typu pojazdów i nie można tu mówić tylko o jednym celu- taka góra a taki dół. Biturbo dobrze dobrane będzie miało większą żywotność od turbiny ze zmienną geometrią a to z prozaicznego powodu jakim jest ilość ruchomych części pracujących w trudnych warunkach. Naprawiałem już turbiny ze zmienną geometrią o różnych konstrukcjach i wiem jakie są ich bolączki.
Początkujący

Od: 25 lis 2010, 00:18

Postprzez oberost@o2.pl » 2 kwi 2012, 23:09

hehe bi/twin turbo sa proba zlikwidowania "turbo dziury" tak jak lozyska kulkowe stosowane w sportowych ( tuningowych) wersjach turbin....
stosowanie bi/twin jest dosc osobistym wyborem czy chcesz miec doladownie juz od niskich obrotow czy dopiero przy wyzszych ale z "jajem"...
co do szczegolow techniczych to Praust napisal chyba wszystko...
co do kompresora to inna historia i uwazam ze nie powinnismy go mieszac do turbin dziala na innej zasadzie....
Forumowicz

Od: 8 sie 2011, 18:59
Auto: Mazda Xedos 9 2,5l v6 167KM 1995 / alfa 146 1,8TS (włoszczyzna co ma 144KM :) )

Postprzez onyx » 3 kwi 2012, 21:39

oberost@o2.pl napisał(a):o do kompresora to inna historia i uwazam ze nie powinnismy go mieszac do turbin dziala na innej zasadzie....

Zależy od rodzaju kompresora. Kompresory odśrodkowe mają więcej wspólnego z turbosprężarakami (kompresor nie posiada tak dużej bezwładności) niż z klasycznymi kompresorami śrubowymi. Więc może nie generalizuj.

Temat dotyczy turbosprężarek i proszę się tego trzymać :)
Forumowicz

Postprzez oberost@o2.pl » 4 kwi 2012, 17:33

ok wiec nie "generalizujac..." <co?> dwie sprezarki to zawsze lepsze rozwiazanie ( moin zdaniem) trzeba tylko wybrac miedzi twin a biturbo ( zastosowane rozwiazanie zalezy tez od pojemnosci biturbo to raczej silniki o duzych pojemnosciach )
pomysl z lozyskami kulkowymi w turbinie do auta uzywanego na codzien jest nieudamy jest to rozwiazanie stosowane raczej w autach sportowych....

warto tez przed zalozeniem badz kupnem auta z turbo zorientowac sie jak wyglada naprawa(regeneracja) turbiny koszt dostepnosc czesci itd.

istotne rowiez jest dbanie o doladowany silnik jest pare spraw serwisowych o ktorych nalezy pamietac (regularna wymiana oleju filtrow, studzenie turbiny po dlugich trasach itd) <spoko>
Forumowicz

Od: 8 sie 2011, 18:59
Auto: Mazda Xedos 9 2,5l v6 167KM 1995 / alfa 146 1,8TS (włoszczyzna co ma 144KM :) )

Postprzez Hazu » 4 kwi 2012, 21:08

Mnie się wydaje że Tubi zakładając temat miał trochę co innego na myśli;

Podejrzewam że chodziło oto czy lepiej zastosować w v-ce dwie turbiny (biturbo)
czy jedną większą?

Twin turbo to tylko rozwinięcie Single turbo

A biturbo to zastosowanie równoległe dwóch takich samych turbin.
Na mój gust to idealne rozwiązanie w przypadku v-ki mazdy nie trzeba budować takich potężnych konstrukcji kolektorowych.
W niektórych przypadkach można zastosować takie turbiny bezpośrednio zamiast katalizatorów wstępnych, zamieniając kolektory na takie bez katalizatora.

Tylko pewnie sprawa rozbija się o koszt zakupu dwóch małych turbin i dlatego nikt jeszcze nie zamontował takich zabawek.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.