weede napisał(a):Dla mnie jest prosta zasada: mocny środek, średnia góra, 0 laga = twin turbo, mega mocna góra, słaby dół = duży singiel.
Wyjaśnij w takim razie, czemu twin turbo a nie BB? Jakie są zalety TT w stosunku do single'a na kulkach?
www.mazdaspeed.pl
weede napisał(a):Dla mnie jest prosta zasada: mocny środek, średnia góra, 0 laga = twin turbo, mega mocna góra, słaby dół = duży singiel.
OczywiściePit napisał(a): Tubi napisał(a):Dzięki za wyjaśnienieCzłowiek zawszę się czegoś nowego nauczy
A mi i onyx'owi zapewne też, miło, że mogliśmy pomóc
Seraf napisał(a):to też jest dobry przykład nowe auto a też TT i stworzone w pierwotnym zamyśle do sportu wiec niby tylko 6-9k rpm
onyx napisał(a):Stosowanie układu bi-turbo nie wyklucza by stosowane były sprężarki BB.
weede napisał(a):Dokładnie, albo tymbardziej dwóch z regulowanymi nataciami łopatek jak to jest w Porsche Turbo. Nikt mnie mnie przekona, ze dwie małe/średnie turbo na BB miały gorszą reakcje na gaz niż jedna locha na BB. Ok góra może być i gorsza ale mało kto jeździ tylko górą w normalnym świecie lub nawet torze.
Pyton162 napisał(a):nowa bmw seri 3 bedzie miala calkiem przyjemny sielniczek zamiast rzedowej 6 2.8 pojawi sie
BMW 328i napędza 2-litrowy benzyniak z bezpośrednim wtryskiem paliwa, turbosprężarką typu twin-scroll (spaliny prowadzone do turbiny dwoma kanałami) i układem płynnej regulacji wzniosu zaworów dolotowych Valvetronic. Osiąga on moc 245 koni w zakresie 5000-6500 obr./min i maksymalny moment obrotowy 350 Nm przy 1250-4800 obr./min. Efekt? 5,9 s do "stówki" (6,1 s z automatem), prędkość maksymalna 250 km/h i średnie zużycie paliwa 6,4 l/100 km (6,3 l/100 km z automatem). Model waży 1430 kg.
osiagi jak na taka wage bardzo pozytywne
weede napisał(a): onyx napisał(a):Stosowanie układu bi-turbo nie wyklucza by stosowane były sprężarki BB.
Dokładnie, albo tymbardziej dwóch z regulowanymi nataciami łopatek jak to jest w Porsche Turbo.
Gib napisał(a):To mówicie że BB z TS mogłoby zastąpić fatalną serwisowo sytuację z 1.4 TFSI gdzie mamy chargera i turbo?
weede napisał(a):Tak dla ciekawostki:
Nowe BMW M550dx – diesel, trzy turbiny, 381 KM mocy
onyx napisał(a):Diesle to zupełnie inna bajka, tam się to stosuję ze względów ekologicznych – moc jest drugorzędna
Neonixos666 napisał(a):onyx napisał(a):Diesle to zupełnie inna bajka, tam się to stosuję ze względów ekologicznych – moc jest drugorzędna
nie koniecznie bo bez turbo diesel nie jedzie a normy emisji spełnia dzięki katalizatorom a turbo w tym pomaga. Diesel potrzebuje zwłaszcza przy takiej pojemności i mocy duuuużo powietrza
oberost@o2.pl napisał(a):o do kompresora to inna historia i uwazam ze nie powinnismy go mieszac do turbin dziala na innej zasadzie....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Moderatorzy Tuning i modyfikacje