Fabryczne akcesoria (opinie i porady)

Mazda3 2008–2013

Postprzez bigboy177 » 1 mar 2012, 15:57

Hehe, no to wychodzi na to, że faktycznie tylnych chlapaczy nie da się zamontować. Anndora sprawdziła 5 rożnych kompletów na tył i żaden nie pasował przez to, że wersja Kirei ma te sportowe zderzaki z tyłu. Przednie pasują ok, ale tyłu nie da się założyć. Zamiast zwrotu kasy zdecydowałem się na folię na tylny zderzak. Tyłek Madzi będzie niestety dalej wiecznie brudny, ale przynajmniej zderzak trochę osłonę.

Co do użyteczności chlapaczy, to nie zgadzam się z powyższymi opiniami. Mam chlapacze z przodu od kilku dni i boki drzwi, jak rownież progi, są zdecydowanie czystsze. Wcześniej wystarczyło w deszczu 5km przejechać, a drzwi były do połowy w błocie.
MiastoGier.pl – Moja Praca :D
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 22:17
Auto: Mazda 3 2011 1.6 MZR
Aluminium Metalic
MOMO Corse

Postprzez KMBak » 1 mar 2012, 16:13

bigboy177 napisał(a):Hehe, no to wychodzi na to, że faktycznie tylnych chlapaczy nie da się zamontować. Anndora sprawdziła 5 rożnych kompletów na tył i żaden nie pasował przez to, że wersja Kirei ma te sportowe zderzaki z tyłu.

Czyli tak jak mówiłem – wrzuć wkońcu zdjęcie jak te przednie wyglądają! I nie jest jakoś tak dziwnie, że sąna przedzie a na tyle nie? <co?>

bigboy177 napisał(a):Zamiast zwrotu kasy zdecydowałem się na folię na tylny zderzak. Tyłek Madzi będzie niestety dalej wiecznie brudny, ale przynajmniej zderzak trochę osłonę.

Tylko potem wstaw auto do garażu przynajmniej na jeden dzień i chroń przed mrozem kilka dni. <ok>

bigboy177 napisał(a):Wcześniej wystarczyło w deszczu 5km przejechać, a drzwi były do połowy w błocie.

<głaszcze>
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez KMBak » 3 mar 2012, 20:03

Sorki za post pod postem, ale zamontowałem tempomat, nakładki na progi oraz podświetlenie powitalne (wszstko w ASO, bo gwarancja). W moim wątku zdjęcia. http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=128024&start=0
Generalnie – polecam. :D

Tempomatem jestem zachwycony – super sprawa. Dołożyli cały panel z przyciskami – podświetlane jak reszta osprzętu więc wygląda perfekcyjnie – dokładnie tak jak montowany fabrycznie. Na konsoli między zegarami zapala się kontrolka CRUSIE (pomarańczowa i zielona w zależności od stanu – znaczy musiała tam być i czekać na upgrade).
Podświetlenie powitalne ładnie świeci – nie jest prawdą, że za słabo jak gdzieś ktoś pisał – jest idealnie.
Nakładki na progi (przednie podświetlane) również wyglądają elegancko – warto je robić na raz z podświetleniem powitalnym, ponieważ są zasilane z tej samej wiązki i jest mniejszy koszt instalacji.
Obrazek

Obrazek

Wcześniej zamontowałem też podstopnicę i nakładki na pedały.
Obrazek

Dodam, że żona kazała mi to wszystko zamontować, kazała mi to też napisać... :*
Ostatnio edytowano 27 mar 2012, 22:26 przez KMBak, łącznie edytowano 2 razy
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Klubowicz

Postprzez Markopolo13 » 8 mar 2012, 18:35

No to ja się pochwalę zapowiadanymi wcześniej chlapaczami. Ostatecznie, po negocjacjach kosztowało mnie to 418zł. Zaraz po montażu umyłem auto i przy obecnej aurz sprawdziłem skuteczność. Bez chlapaczy po przejechaniu paru kilometrów boki auta , przy mokrej nawierzchni były utytłane i pochlapane, co mnie wnerwiało, bo mycie szło nadaremno <glupek2> . Obecnie wszystko się zmieniło. Boki są suchutkie bez żadnych zacieków <spoko>. Jestem zadowolony z zakupu <serduszka> , pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 paź 2010, 10:19
Auto: Mazda3 BL 1.6 MZR Excl 10'
Czarna Perła

Postprzez ZOOMik » 8 mar 2012, 23:58

KMBak, widzę, że "ostro dokładasz do pieca" <spoko>
Markopolo13, na tle ciemnego lakieru te czarne, dość subtelne chlapacze, nie wyglądają nawet tak źle a skoro jeszcze spełniają swoje zadanie to "malina" i...kołpaczki równie gustowne <spoko>
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez Markopolo13 » 19 mar 2012, 17:34

Zmiana oponek na letnie i przy okazji założenie mazdowskich zatyczek na zaworki. Mała rzecz a cieszy <jupi>

Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Od: 30 paź 2010, 10:19
Auto: Mazda3 BL 1.6 MZR Excl 10'
Czarna Perła

Postprzez PurpleRain » 25 mar 2012, 22:53

Czy ktoś z was montował ozdobną końcówkę wydechu??
Ile wam za to policzyli ?
PurpleRain

Postprzez maestro » 26 mar 2012, 15:43

PurpleRain napisał(a):Czy ktoś z was montował ozdobną końcówkę wydechu??

Ja mam taki gadzet:D ale w silniku Diesel 2.2 i fajnie piszczy :P Pozniej wstawie fotki :)
Forumowicz

Od: 11 sty 2012, 20:31
Auto: Mazda 3 2,2 MZR-CD (BL) 2009r.

Postprzez PurpleRain » 26 mar 2012, 22:01

Piszczy?? Sądziłem że to tylko wizualnie coś zmienia? Końcówkę zakładałeś w salonie czy dokupywałeś gdzie indziej. Wolałbym by ta końcówka nie wydawała żadnego dodatkowego dźwięku.
PurpleRain

Postprzez maestro » 26 mar 2012, 22:23

PurpleRain napisał(a):Piszczy?? Sądziłem że to tylko wizualnie coś zmienia? Końcówkę zakładałeś w salonie czy dokupywałeś gdzie indziej. Wolałbym by ta końcówka nie wydawała żadnego dodatkowego dźwięku.

No jak troszke przycisne gazu "mruka ala subaru" a tak ogolnie to chyba silnik 2.2 pracuje inaczej glosem mi silnik VW przypomina, od Mazdy 6 GH sie rozni. A silnikami 1.6 diesla w mazdzie 3 nie jezdzilem/ nie slyszalem.
Wyglad tez inny, rura fajniej wyglada niz standardowa, ostatnio porownywalem bo za Mazda 3 jechalem.
Troszke podobny silnik: http://www.youtube.com/watch?v=xMwGSl4u73U Tutaj masz na Video.
Forumowicz

Postprzez radzi89 » 26 mar 2012, 22:40

Trochę już tłumików, wydechów i innych tego typu spraw przerobiłem i jestem prawie pewien, że końcówka nie zmieni Ci dźwięku :)
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez KMBak » 26 mar 2012, 22:58

Sama końcówka to może być nakładka na rurę – dosłownie ozdobna – tak jest u mnie.
Są jednak też końcówki, które zaburzają wylot spalin tworząc efekty dźwiękowe – jak dla mnie głupota – ale to tylko moje zdanie... <glupek2>
Klubowicz

Postprzez ZOOMik » 27 mar 2012, 01:04

PurpleRain napisał(a):Czy ktoś z was montował ozdobną końcówkę wydechu??

Koszt samej oryginalnej końcówki to ok 300 PLN.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Tomek79 » 27 mar 2012, 09:04

Moja Magdalena dostała na "dzień Kobiet" 320 litrów dodatkowej przestrzeni bagażowej.
Fabryczne wyposażenie to może i nie jest, ale jakby ktoś z Was się zastanawiał nad box'em to jest już przetestowane ;)
W ASO nie były dostępne modele nad którymi się zastanawiałem, wręcz stanowisko ASO (nie pierwszy już raz zresztą) było co najmniej dziwne... Mianowicie, zalecają używać tylko to, co mają na stanie albo mogą sprowadzić. No, ale tu nie o tym ma być.

Decydując się na bagażnik dachowy stałem przed dylematem (pomijam cenę, oczywiście poza ASO jest duuużo taniej :D ) czy brać zalecany przez ASO BDA1-V4-701 czy dobrany zestaw na stronie
Kod: Zaznacz cały
www.thule.com

Wybrałem zestaw ze strony:
– Thule Rapid Fixpoint Xt 753 – niskie stopy
– Belka Thule AeroBar 861 – 120cm alu
– Zestaw dopasowujący 3069 Fixpoint XT
– 6206B Thule Motion 600 – czarny połysk
Dlaczego taki?
Na zalecanym przez ASO bagażniku nie zamontował bym tego box'a oraz dwóch uchwytów na rower:
– Thule ProRide 591
ponieważ belki są krótsze, może i ładnie wyglądają, pięknie kończą się w stopach i nic nie odstaje, ale nie jeździ się codziennie z takim "garbem". Nie wiem, ale być może są na nich też mniejsze opory powietrza podczas jazdy.

Podczas jazdy z wybranym przeze mnie zestawem zaobserwowałem następujące rzeczy/anomalie/zjawiska(?) etc.:
– przy jeździe z samymi belkami, od prędkości ok. 90km/h zaczyna "gwizdać";
– przy jeździe z box'em, od prędkości ok. 120km/h zaczyna huczeć, auto jest bardziej podatne na boczne wiatry ale nie "gwiżdże" od 90km/h;
– spalanie wzrosło o ok. 0,7l/100km.
– bardzo dobrze komponuje się z Magdaleną, pomimo wcześniejszych obaw, że może być za długi.

P.S. Zdjęcia wkrótce, auto po podróży mi się ubrudziło <płacze> a na forum jest mnóstwo "ślicznotek" :D
Ja wybieram sprzęty, a Żona kolorki :D
Forumowicz

Od: 4 lis 2010, 19:45
Auto: Mazda 3 2.0 DISI i-stop excl+ HTB – 2010r.
Lada Niva 21214 1.7i – 2012r.

Postprzez wercyngetoryx » 27 mar 2012, 21:53

Z mojego doświadczenia proponuję Ci od razu wyciąć z jakiejś miękkiej gumy podkładki pod fixpoint'y coby uchronić lakier przed przetarciami. Dlaczego? U siebie po pierwszym sezonie po zdjęciu bagażnika zauważyłem, że jest lekko starty lakier i na ten (zakończony sezon) wyciąłem ze zwykłej dętki podkładki, które dociąłem na kształt fixpointa. Nic nie było widać, a nie zauważyłem by rys przybyło :)

Niby fixpointy są one dedykowane i oczywiście pasują ale:
Po pierwsze – wykonane są z dosyć twardej gumy, która na mrozie jeszcze bardziej twardnieje (wprawdzie nie wspominasz o nartach, ale możesz też je wozić w boxie), a rowery będą powodować na pewno większe ruchy bagażnika niż narty,
Po drugie – fixpoint montowany jest niestety tylko jedną śrubą i najwidoczniej nie ma aż tak idealnego docisku i dopasowania do dachu. Przypuszczam, że w te niedopasowania dostaje się pył, piasek, który dodatkowo działa jak tarka przy ruchach bagażnika.

Zaś co do samego bagażnika to poniżej jest wątek, gdzie zamieściłem zjdęcia belki 108cm bo uważam, że sugerowana przez "podpowiadacz" ze strony Thule belka 120 cm jest za długa. Ale to szczegół zalezny od gustu:)
Forumowicz

Od: 1 lip 2010, 15:01
Auto: Mazda 3 BL, 1.6 MZ-CD 109 KM, 2009r., HB SandSpeed

Postprzez KMBak » 27 mar 2012, 22:19

Markopolo13 napisał(a):... i przy okazji założenie mazdowskich zatyczek na zaworki. Mała rzecz a cieszy <jupi>

A cieszy – ja mam pod kolor auta. <lol>
Obrazek

Nowa folia (po przygodach z poprzednią) na zderzaku tylnym jest już prawie miesiąc i na razie trzyma się jak trzeba. <spoko>
Klubowicz

Postprzez ZOOMik » 28 mar 2012, 08:09

KMBak napisał(a):A cieszy – ja mam pod kolor auta. <lol>

Jeszcze powinny w nocy świecić :P <oczko>
Nie no, fajne, fajne :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez maestro » 28 mar 2012, 12:30

Tak wyglada u mnie koncowka wydechu :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

PostTen post został usunięty przez ZOOMik 30 mar 2012, 23:07.
Powód: pomyłka :)

Postprzez Ksylo » 27 cze 2012, 14:07

Proszę o wszelkie opinie na temat czujników parkowania oferowanych przez mazdę. Numer katalogowy C841-V7-290K.
Jakie mają wady i zalety?
Mam możliwość wybrania dodatku do auta w salonie, skłaniam się ku wspomnianym czujnikom.
Warto? Spora ingerencja w zderzak :(
Myślę, iż będzie to najrozsądniejszy wybór z akcesoriów, kwestia ich jakości i działania…
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 kwi 2008, 16:05
Auto: Pożegnał Mazda 626 99r.
Powitał Mazda 3 KIREI+ 11r.