Fotoradar – indentyfikacja kierowcy

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Marianek » 31 gru 2011, 19:08

lukard napisał(a):Proszę nie cwaniakować,

lukard napisał(a):Panie – wez Pan znow nie cwaniakuj

Ale się ubawiłem,w oficjalnym piśmie hahaha
A temu z prawej napisali;
"panie nie cwaniakuj ,ten z lewego zjeżdżał do ogródka" hahaha i mu 2 stowki tez dali hahaha
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez lukard » 31 gru 2011, 20:48

Marianek, w oficjalnym piśmie było oczywiście normalnie napisane – ale czytając je, tak właśnie zinterpretowałem słowa strażaka który do pisał:):)

a z tym z prawej może faktycznie tak być – kto ich wie – ale by gość zgłupiał gdyby to on tez mandat dostał <glupek2> hahaha
Forumowicz

Od: 4 gru 2011, 20:54
Auto: Mazda 6 BJ 2.5 192 AT Sport Kombi

Postprzez loockas » 23 mar 2012, 23:56

pdrog napisał(a):BTW...wczoraj dostałem niespodziewajkę od straży gminnej w człuchowie... ...jak jechałem do Koszalina to mnie namierzyli w Wierzchowie Dworzec...na oddaleniu 62 na 50...że im się chce 60peelenów i 2pkt...a już białą tablicę macałem...

Wyślij im pisemko takie jak ja. W dziale moto masz wzór. Nawet się nie odezwali do mnie więcej :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez pdrog » 24 mar 2012, 10:20

loockas napisał(a):
pdrog napisał(a):BTW...wczoraj dostałem niespodziewajkę od straży gminnej w człuchowie... ...jak jechałem do Koszalina to mnie namierzyli w Wierzchowie Dworzec...na oddaleniu 62 na 50...że im się chce 60peelenów i 2pkt...a już białą tablicę macałem...

Wyślij im pisemko takie jak ja. W dziale moto masz wzór. Nawet się nie odezwali do mnie więcej :P

nie będę im wysyłał żadnego pisemka...to nie po mojemu...nie będę udawał, że to nie ja prowadziłem, że to jakiś kolega z peru ...popełniłem wykroczenie, płacę i nie dyskutuję z faktami :)
pdrog

Postprzez loockas » 24 mar 2012, 13:10

Poczytaj o postępowaniach przeciwko SM w tych rejonach. Ja osobiście mam wątpliwości co do wiarygodności tych pomiarów. Nie miałem zamiaru płacić za zdjęcie robione od tyłu, z innym autem w tle i z brakiem homologacji na radar. Pominę kwestie umiejscowienia radarów i sugerowaniu nieprzyjmowania punktów i zapłacenia większej kwoty. Chyba w Człuchowie o ile pamiętam zarzuty postawiono prawie wszystkim pracownikom SM za nielegalnie wystawione mandaty. Mandat to ja mogę zapłacić państwu. a nie w kieszeń SM. Jeżeli byłbym taki winny i byli by pewni swego, to by mi nie odpuścili. A wcale nie powoływałem się na przyjaciela z Peru :) Poprosiłem o legalizację i wskazałem siebie i żonę jako osoby które prowadziły w tym dniu auto. Wszystko zgodnie z prawem i ze stanem faktycznym. No ale Twoja wola. Takich jak ja trafi się kilku. Takich jak ty jest setki. Tak więc mają i tak pełne kieszenie. Dla mnie to jest chore i powinno się to szybko ukrócić. A niestety to się nie skończy, póki kierowcy będą dawać się dymać.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez pdrog » 24 mar 2012, 16:06

loockas napisał(a):Poczytaj o postępowaniach przeciwko SM w tych rejonach. Ja osobiście mam wątpliwości co do wiarygodności tych pomiarów. Nie miałem zamiaru płacić za zdjęcie robione od tyłu, z innym autem w tle i z brakiem homologacji na radar.

czytałem niejednokrotnie o SG Człuchów i okolicznych. nie będę dyskutował na temat wiarygodności pomiaru bo na tej stronie są świadectwa homologacji
http://www.sg.ugczluchow.pl/content.php?cms_id=31&p=p1

moje auto jest jedynym na fotce i z pewnością tyle jechałem...to naturalne że przyspieszam wyjeżdżając z miejscowości...ot pech, że fotkę cyknęli.

loockas napisał(a):Pominę kwestie umiejscowienia radarów i sugerowaniu nieprzyjmowania punktów i zapłacenia większej kwoty.

to faktycznie jest dwuznaczne...ale ja to zlałem strumieniem ciepłego moczu...2pkt mnie dyndają

loockas napisał(a): Poprosiłem o legalizację i wskazałem siebie i żonę jako osoby które prowadziły w tym dniu auto. Wszystko zgodnie z prawem i ze stanem faktycznym.

legalizacja na stronie do pobrania a prowadziłem tylko ja...

loockas napisał(a): No ale Twoja wola. Takich jak ja trafi się kilku. Takich jak ty jest setki. Tak więc mają i tak pełne kieszenie. Dla mnie to jest chore i powinno się to szybko ukrócić. A niestety to się nie skończy, póki kierowcy będą dawać się dymać.

moja wola zapłacić za moje wykroczenie...nie stawiaj się w roli strażnika teksasu...czy też jednego sprawiedliwego...w moim przypadku jestem pewien, że jechałem tyle i po prostu miałem pecha...nie daję się dymać...płacę za przewinienie które z 99,99%pewnością popełniłem...gdybym czuł, że mogę powalczyć...że warto powalczyć to bym to zrobił...w końcu żona jest adwokatem...
pdrog

Postprzez loockas » 24 mar 2012, 17:07

Tak jak napisałem – Twoja wola. Szanuję to. Nie rozumiem natomiast w tym momencie Twojego zdziwienia tym faktem:

pdrog napisał(a):miałem...ale że im się chce? dla 60zł?..

A czemu ma się nie chcieć? Skoro śledziłeś ten temat to zapewne wiesz, że rzadko kiedy wystawiają mandat na kwotę większa jak 200zł. Właśnie po to, żebyś to olał i dla świętego spokoju zapłacił. W sezonie letnim takich złapanych mają tysiące. Wystarczy to przemnożyć przez te choćby 60zł...

pdrog napisał(a):nie stawiaj się w roli strażnika teksasu...czy też jednego sprawiedliwego...

Ja się po prostu nie daje naciągnąć. Ale nazywaj to jak Ci wygodniej :) Zero reakcji na moje pismo tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że nas kierowców po prostu naciągają.

Średnio mnie interesują legalizacje na ich stronie. Taką legalizację mam dostać z dokumentami wzywającymi do zapłacenia mandatu. Dokładnie tak jak się to dostaje w przypadku fotoradarów drogówki. Jestem zdania, że porządku na drogach powinna pilnować drogówka. Wzięła się za to SM/SG pod fałszywą przykrywką poprawy bezpieczeństwa. Sam wiesz gdzie Ci zrobiło to zdjęcie i powiedz co to ma wspólnego z poprawą bezpieczeństwa. Na dodatek brak oznaczeń i pochowane radary w krzakach. Jeżeli jednak robią to nieudolnie i nie potrafią nawet wysłać odpowiedniej dokumentacji i poprawnego zdjęcia, to nie mam zamiary dać się naciągnąć na wypłatę dla władz takiej wsi.

Wybacz Marku za OT w Twoim temacie. Przeniosę to później do tematu o fotoradarach w dziale moto.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez pdrog » 24 mar 2012, 17:29

loockas napisał(a):Tak jak napisałem – Twoja wola. Szanuję to. Nie rozumiem natomiast w tym momencie Twojego zdziwienia tym faktem:

pdrog napisał(a):miałem...ale że im się chce? dla 60zł?..

no bo u mnie w mieście SM ustawia radar na 65...a stacjonarny drogówki ustawiony jest na 75...

loockas napisał(a):Ja się po prostu nie daje naciągnąć. Ale nazywaj to jak Ci wygodniej :)

gdybym zapłacił za prędkość którą nie jechałem to wtedy by oznaczało, że dałem się naciągnąć.

loockas napisał(a):Jestem zdania, że porządku na drogach powinna pilnować drogówka. Wzięła się za to SM/SG pod fałszywą przykrywką poprawy bezpieczeństwa. Sam wiesz gdzie Ci zrobiło to zdjęcie i powiedz co to ma wspólnego z poprawą bezpieczeństwa. Na dodatek brak oznaczeń i pochowane radary w krzakach.

z pierwszą częścią się trudno nie zgodzić...podzielam zdanie...ale powiem Ci szczerze, że jak jadę trasą na Koszalin to mocno pilnuję buta...i jadę ostrożniej, wiem że inni znajomi pokonujący tę trasę też jeżdżą ostrożniej....więc może jakiś pozytywny aspekt w sensie bezpieczeństwa jest...a radar był w widocznym miejscu, ja nie wiedziałem tylko że on łapie w obie strony.
pdrog

Postprzez loockas » 24 mar 2012, 17:37

pdrog napisał(a):ale powiem Ci szczerze, że jak jadę trasą na Koszalin to mocno pilnuję buta...i jadę ostrożniej, wiem że inni znajomi pokonujący tę trasę też jeżdżą ostrożniej..

No i to jest najzabawniejsze w mojej historii, bo ja też tam jechałem bardzooo ostrożnie. Na tylnej kanapie miałem sq2jul'a, który zna te tereny i kazał mi mocno uważać i rozglądać się. Ok, mogłem nie zauważyć. No ale przede mną, cała trasę jechał Bandit i nie zebrał nic. Ok jednego mogłem faktycznie nie zauważyć. Nazywa się to pech :) No ale po 45km drugi? Ten odcinek pokonywałem ponad godzinę <lol> Bandit do tej pory ze mnie się śmieje :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez lukasssss1 » 22 paź 2013, 21:23

Koledzy ktoś się orientuje ile wynosi opłata egzekucyjna jeśli nie zapłacę mandatu za prędkość z foto (200zł) w ciągu 7dni, wtedy rozumiem potrąca mi od zwrotu podatku z opłata egzekucyjna ?
Forumowicz

Od: 20 lis 2008, 20:55
Auto: Mazda 6 2.0d 2007r. GG Hatchback

Postprzez Ven » 23 paź 2013, 22:46

Nie musimy w ogóle odpowiadać na wezwanie organu, odsyłać jakichkolwiek deklaracji lub współpracować w jakikolwiek sposób, ponieważ to organ prowadzi postępowanie wyjaśniające, to organ musi nam udowodnić, że to my popełniliśmy wykroczenie, że to MY jesteśmy na tej fotografii i że to MY zaparkowaliśmy pojazd w złym miejscu i dopiero gdy udowodni (czyli znajdzie kierującego) może nas obciążyć mandatem.

Gwarantuje nam to 74 Kpk i art 42 Konstytucji RP.

Aktualnie brak jest podstaw prawnych zobowiązujących organ ścigania do wysyłania właścicielowi zdjęcia wykonanego przez urządzenie rejestrujące, które de facto jest częścią gromadzonego materiału dowodowego, a ponadto żadne przepisy nie nakładają obowiązku rejestrowania wizerunku kierującego pojazdem (gdyby taki przepis istniał, niemożliwym stałoby się egzekwowanie odpowiedzialności wobec motocyklistów). Na mocy rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, uchylono zapisy § 7 ust. 6 rozporządzenia w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, który stanowił, że w przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłką poleconą odcinki „A”, „B” i „C” formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia. Niezależnie od dotychczas stosowanej przez inne podmioty praktyki, organ prowadzący czynności w sprawie o wykroczenie (np. Straż Miejska, Główny Inspektorat Transportu Drogowego) w obecnym stanie prawnym nie ma możliwości wysyłania fotografii do uczestników postępowania przed zakończeniem prowadzonych przez ten organ czynności wyjaśniających. Należy przy tym podkreślić, że prawo wglądu do akt sprawy obwiniony nabywa dopiero w sądzie – z chwilą zawiadomienia go o terminie pierwszej rozprawy, zgodnie z art. 67 § 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. – Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia oraz art. 38 § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w związku z art. 156 § 1-4 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego.

Naszą reakcją w takim przypadku zamiast odpowiedzi, powinno być złożenie do prokuratury zawiadomienia o przestępstwie na funkcjonariusza który podpisał się pod wezwaniem do którego załączono zdjęcie. Prokuratura poprosi o akta sprawy i zamiast postępowania o wykroczenie przeciwko nam będzie postępowanie karne przeciwko strażnikowi miejskiemu i po temacie, bo 180 dni przedawnienia z pewnością minie.

Tekst zapozyczony ze stronki: http://3obieg.pl/mandat-podetrzyj-sie-wezwaniem

Poczytajcie jest tam naprwde duzo informacji w jaki sposób ktos chce wyrwac od nas nasze ciezko zarobione złocisze :) i nie wazne czy miales 100 km/h na 50 czy nie...bo prawo chyba jest po naszej stronie :)
Ostatnio edytowano 24 paź 2013, 06:57 przez Ven, łącznie edytowano 2 razy
Kamil
Forumowicz

Od: 8 lip 2013, 16:24
Auto: Mazda 3 sedan – Sprzedana
Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi

Postprzez Grzyby » 24 paź 2013, 01:28

Ven napisał(a):nie wazne czy miales 100 km/h na 50 bo prawo chyba jest po naszej stronie

Otóż ważne.
Złamałeś przepisy = miałeś prawo w d.pie (a nie po swojej stronie), więc płać a nie kombinuj.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Ven » 24 paź 2013, 06:53

Grzyby masz 100 % racje :) ja sie nie migam od odpowiedzialnosci karnej... lecz niech to bedzie zrobione zgodnie z konstytucja i prawem... bo podobno polska jest państwem prawa... Skoro zawiniłem oczywiscie zapłace, ale Państwu... a nie np. komendantowi Strazy Gminnej w Człuchowie który jak donosza media za mandaty z fotoradarów otrzymuje pęsje około 16 tyś. zł. Ja poprostu podzielam zdanie Loockas-a "nie dajmy sie naciagnąć" bo to co robią SG i SM w całym kraju nie ma nic wspólnego z egzekwowaniem prawa.
Co innego Policjant który stoi cały dzień na nogach i suszy asfalt, lub nagrywa Cie w nieoznakowanym radiowozie.
Ostatnio edytowano 24 paź 2013, 14:09 przez Ven, łącznie edytowano 1 raz
Kamil
Forumowicz

Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi

Postprzez kinki » 24 paź 2013, 09:27

Ven napisał(a):aswalt

co to jest ?? <co?>
Wladca ognia
Moderator Globalny

Od: 28 lis 2006, 23:08
Auto: A4

Postprzez miro62 » 24 paź 2013, 09:44

Ven napisał(a): ja sie nie migam od odpowiedzialnosci karnej... lecz niech to bedzie zrobione zgodnie z konstytucja i prawem... bo podobno polska jest państwem prawa... Skoro zawiniłem oczywiscie zapłace, ale Państwu... a nie np. komendantowi Strazy Gminnej w Człuchowie

Wszystkie wpływy z mandatów trafiają do jednego worka (czyt. Skarbu Państwa)
SG czy SM to są już wyrzucone pieniądze podatników, ale powołując się na Konstytucję, prawo <co?> łamiąc tym samym "Prawo o Ruchu Drogowym" to trochę przesada ;)
Na Nasze szczęście jest jeszcze mało radarów bo płacilibyśmy non-stop, do tego dochodzą "lewe przeglądy, głośne wydechy, nie prawidłowe xenony i wiele, wiele innych "modów", o których to nie chcemy mówić że są nie zgodne z dokumentacją fabryczną czy też z Prawem o RD.
Wielu z Nas powinno się cieszyć że przeglądy w tym kraju są tak łagodne i przekupni diagności, bo w innym cywilizowanym kraju wiele aut musiałoby zostać przywrócone do fabrycznego stanu albo na szrot <faja>
miro62

Postprzez loockas » 24 paź 2013, 11:50

miro62 napisał(a):Wielu z Nas powinno się cieszyć że przeglądy w tym kraju są tak łagodne i przekupni diagności, bo w innym cywilizowanym kraju wiele aut musiałoby zostać przywrócone do fabrycznego stanu albo na szrot

Ja to bym się ucieszył gdyby faktycznie tak było. To co jeździ czasami po naszych drogach, to jakiś kiepski żart.

Co do radarów SM, to ja już chyba wszystko napisałem. Skoro po moim piśmie nie raczyli nawet odpisać, to przestałem czuć się winny czegokolwiek :> Tym bardziej, że nigdzie nie napisałem, że nie zapłacę :>
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez miro62 » 24 paź 2013, 13:07

loockas napisał(a):Ja to bym się ucieszył gdyby faktycznie tak było. To co jeździ czasami po naszych drogach, to jakiś kiepski żart.
<spoko>

Trochę prawdy o "śmietnikach" ;)

miro62

Postprzez Ven » 24 paź 2013, 14:17

kinki sorry za literówke... juz poprawiłem :)

a tu artykuł dla wszystkich miłosników mandatów od SM i SG :

http://www.polskatimes.pl/artykul/47196 ... l?cookie=1
Ostatnio edytowano 24 paź 2013, 14:34 przez Ven, łącznie edytowano 1 raz
Kamil
Forumowicz

Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi

Postprzez miro62 » 24 paź 2013, 14:24

Nie wiem czy coś nie tak <co?> ale u mnie link nie działa <oczy>
miro62

Postprzez Ven » 24 paź 2013, 14:32

miro62 napisał(a):Wszystkie wpływy z mandatów trafiają do jednego worka (czyt. Skarbu Państwa)

I tu sie mylisz kolego... mandaty od SM trafiaja do dochodów miasta a w przypadku SG do dochdów gminy...
Dlatego to taka gmina jak Człuchów jest w stanie wydawać dziesiadki tysiecy na pęsje dla swoich strazników i to dzięki niewiedzy kierowców

Dopisano 24 paź 2013, 14:35:

miro62 napisał(a):Nie wiem czy coś nie tak <co?> ale u mnie link nie działa <oczy>

oki poprawione :)
Kamil
Forumowicz

Scenic 2.0 16v – Rozbity
Santa Fe 2.0 CRDi