![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jaka instalacja gazowa do Mazda5 2.0 145KM?
Witam ponownie ,co do podniesienia siedzeń na klockach z pleksy to zrobiłem to sam ,myslę jednak ze jest to kwestia dogadania sie z montażystami -no i ceny
.Co do ceny ,to ja dałem 3000zł, nie wiem czy to dużo czy mało jednak robiłem u gościa juz drugie auto i miałem do niego zaufanie (zresztą pytałem sie u dwóch innych gaziaży i proponowali mi BRC Seqent w podobnych pieniadzach-wolałem jednak zachwalanego polskiego STAGA) Pozdrawiam
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Witam,
chciałbym zapytać w temacie: czy konieczna jest regulacja zaworów w silniku 2.0 145KM na LPG i jak często? Dotąd jeździłem Hondą na LPG i regulacja zaworów była mi zalecana co ok. 20-40 tys. km (zależy od fachowca). Ponoć w Maździe z tym silnikiem może to być bardziej kłopotliwe, czyli droższe, bo nie da się tego tak łatwo zrobić.
Czy ktoś z użytkowników coś wie na ten temat? Będę wdzięczny, dopiero szukam takiego auta i jestem prawie zdecydowany na ten silnik i LPG.
Pozdrawiam
chciałbym zapytać w temacie: czy konieczna jest regulacja zaworów w silniku 2.0 145KM na LPG i jak często? Dotąd jeździłem Hondą na LPG i regulacja zaworów była mi zalecana co ok. 20-40 tys. km (zależy od fachowca). Ponoć w Maździe z tym silnikiem może to być bardziej kłopotliwe, czyli droższe, bo nie da się tego tak łatwo zrobić.
Czy ktoś z użytkowników coś wie na ten temat? Będę wdzięczny, dopiero szukam takiego auta i jestem prawie zdecydowany na ten silnik i LPG.
Pozdrawiam
-
mluterking
ja mam LPg w 3 przebieg 30 tys na lpg i zaworki wydechowe 4 do regulacji juz sa objaw nierówna praca na PB nie wiem tylko dlaczego to tylko na PB sie działo a koszty 4 szklanki 73 za sztuke uszczelka 73 pod klawiature i dwa oringi do osłony łancucha rozrzadu
ogolnie mazdy jak czytałem bardzo dobrze znosza LPG jedyny problem brak hydrauliki w zaworach wiec co jakis czas kontrolowac luz ja po następnych 30 znowu na sprawdzenie postawie
ogolnie mazdy jak czytałem bardzo dobrze znosza LPG jedyny problem brak hydrauliki w zaworach wiec co jakis czas kontrolowac luz ja po następnych 30 znowu na sprawdzenie postawie
kachel1 napisał(a):ja mam LPg w 3 przebieg 30 tys na lpg i zaworki wydechowe 4 do regulacji juz sa objaw nierówna praca na PB nie wiem tylko dlaczego to tylko na PB sie działo a koszty 4 szklanki 73 za sztuke uszczelka 73 pod klawiature i dwa oringi do osłony łancucha rozrzadu
Witam.
Chyba pierwszy kolega na forum co regulował zawory, ja tez na jednym mam trochę mały luz (o,25
– łańcuch rozrządu był ściągany? podobno jest sposób by tego uniknąć
-ile czekałeś na sprowadzenie szklanek w serwisie? (i czy według Ciebie jest możliwość zeszlifowania szklanek na magnesowce? słyszałem ze tak niektórzy robią i wszystko jest OK )
-ile cie skasował mechanik za robotę?
Dodam ze u mnie silnik pracuje normanie, napisz co miałeś na myśli pisząc nierówna praca ..... falowały ci obroty czy przerywał podczas przyspieszania???
Z góry dzięki za odpowiedz
klajgus napisał(a):napisz co miałeś na myśli pisząc nierówna praca .
Najbardziej rozpoznawalneto : brzydki bieg jałowy, niższe obroty i "purchanie" w tłumiku końcowym
0,25 to jeszcze jest ok moim zdaniem ja miałem na 4 od 0,10 do 0,20 i te tylko maechanik poprawił a dziwna praca z początku myslałem ze stukaja klapki w kolektorze lecz potem jak przerzucałem na PB zaczęło sie strzelanie w tłumiku i telepanie silnikem poszedł do mechanika i zaworki do regulacji pozostały luz na zaworkach był 0,25 – 0,30 wiec te zostały bez regulacji chociaz chciałem z poczatku wszystkie robic a co do łancucha owsze był wypinany bo inaczej raczej sie nie da
czesci z robocizna 1000 na szklanki zamawiane w az auto wawa czekałem tydzien bo nie maja ich na składzie co do przerobki szklanek nie słyszałem o tym patecie wiec nie wiem mysle ze moja przyczyna rozlegolowania zaworów była zle załozona instalacja prins a konkretnie zle zrobione nawierty poprostu przy kazdym przejsciu na lpg szarpało silnikiem strasznie
smile napisał(a):Lepiej mieć diesla na ropę niż benzynę na gaz...
sprecyzuj proszę wypowiedz, bo jak na razie to mnie zadziwiłeś
a co do tematu mazda 5 2l
fajnie będzie śmigać na gazie
silnik z mazd 3 ki, 6 ki
sprawdzony na gazie
Tak z ciekawości na temat gazu http://nt.interia.pl/gadzety/news/w-204 ... az,1775064 , a na ropę jakoś nie słychać .
Taaa najlepiej ROPA a zwlaszcza w zgnusnialym VW i duuuzo urlopu na wizyty u mechanika.Jak mam miec auto specjalnej troski to wole rower.Pozdrawiam
-
WisniaUs
martin77 napisał(a):Witam co sadzicie o zagazowaniu M5,jaka instaklacje proponujecie,i jak wasze M5 sprawuja sie z instalacja.Prosze o opinie i porady!!!
może to ciebie przekona. http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=107&t=121263&hilit=jakie+przebiegi
Sam miałem obawy na początku. Na pewno nie jest to dedykowane paliwo, ale przy odpowiednim montażu i dbałości o regulację naprawdę nie ma problemów.
Może zamiast rzucać luźne opinie załączysz konkrety. Widzę kolego że masz taki nawyk (nie tylko tym dziale/wątku)
Dzwonilem dzis do gazownika podobno dobry auto-flesz Lubicz pod Toruniem,zaproponaowali mi staga 300+,wtryski Hany,nie pamietam reduktora ale gosc mnie zapewnial ze jest dobry,calosc 2900 zloty gwarncja 3 lata,a na elektronike 2 lata
!A jeszcze dodam ze auto ma obecnie 112.000km przebiegu!Wiecej szczegolow moze jestescie teraz w stanie mi cos wiecej napisac......?

Jeszcze niewiem ale kiedys na forum wyczytalem ze ktos zmiescil butle 40 lub 45 litrow w kole zapasowym oczywiscie mowa tu o M5 z calkowita mozliwoscia zamykania i otwierania siedzen z tylu!!!Tak na marginesie musze odszukac ten temat!!!