Przejrzałem cały ten wątek, byłem także zarejestrowany na stronie i muszę przyczepić się (moim zdaniem słusznie) do jednego, że jak podaje się za każdym razem przy wpisywaniu tankowania stan licznika (aktualny przebieg), to wylicza przebyty dystans, który de facto powinien znaleźć się przy poprzednim wpisie, bo jeśli znajdzie się on (ten dystans) przy obecnie wpisywanej pozycji to będzie brany do obliczania średniego spalania z obecnego tankowania.
I tu dla przykładu:
Data tankowania: 2010-07-20
przy stanie licznika: 194363
zatankowano: 32 litry
i teraz dystans przejechany na tym tankowaniu umieszczam zgodnie ze wskazówkami w serwisie przy okazji dokonywania następnego wpisu, a jeśli nie podam to system wyliczy mi to na podstawie przebiegów i też umieści w kolejnym wpisie tankowania.
Kolejny wpis z datą: 2010-08-01
przy stanie licznika: 194627
zatankowano: 37 litrów
automatycznie oblicza się dystans, który wynosi 264 km (jest on liczbowo poprawny)
Ale przedstawiona w początkowej części postu uwaga powoduje tutaj błąd, bo ten wyliczony dystans pojawia się przy tankowaniu ilością paliwa 37 litrów, zamiast przy ilości 32 litry (poprzednie tankowanie z dnia 2010-07-20), czyli przy tankowaniu do którego rzeczywiście powinien odnosić się.
Zatem podsumowując średnie spalanie pokazuje 37:264*100=14,02 l/100km, co jest nieprawdą, bo ja ten dystans zrobiłem jak zatankowałem 32 litry, czyli powinno być 32:264*100=12,12 l/100km
a z tankowania 37 litrów zrobiłem 340 km, co wg twórców programu (strony) pojawi się przy dokonywaniu następnego wpisu i dalej będzie powielało błędne wyliczenia.
Mam nadzieję, że moje przydługawe wyjaśnienie da światło całej sytuacji